Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vilka regler gäller vid uppsägning?

Annons - Svenska magasinet

Vilka regler gäller vid uppsägning?

2009-04-06

I dagens konjunktur är det säkert många arbetsgivare som funderar på att säga upp någon anställd och säkerligen är det en och annan anställd som är orolig för att bli uppsagd. Men vilka regler gäller? Bo Wennertorp vid den svenska revisionsbyrån Global Accounting vill med denna kortfattade artikel beskriva situationen. Bo nås på [email protected]


Skicka till en vän

En arbetsgivare kan närhelst avskeda vem som helst på en arbetsplats. Skäl måste anges. Turordningsregler saknas. Men det är ett dyrt förfarande.
Arbetsgivaren måste till den anställde betala 45 dagars lön per anställningsår. Beloppet skall betalas när den anställde lämnar arbetsplatsen tillsammans med innestående semesterdagar. Sociala kostnader utgår ej på uppsägningslönen. Om arbetsgivaren kan visa att företaget har stora ekonomiska problem kan ersättningen till den avskedade ungefär halveras. Den anställde kommer säkert att hävda att denne har rätt till den högre ersättningen. Den anställde kan då ta ärendet till domstol. Under denna period uppbär den anställde full lön.

En arbetsgivare har rätt att ändra de anställdas löner och arbetstider i princip som han själv vill. Men om ändringen inte accepteras av den anställde har denne 20 dagar på sig att klaga på beslutet. Om den anställde ej accepterar en lönesänkning skall han således protestera inom 20 dagar. Om detta inte görs har parterna träffat en ny överenskommelse.

Den anställdes situation
Arbetsgivaren har till myndigheterna inbetalt en a-kasseförsäkring baserad på den anställdes lön, ju högre lön desto större inbetalning. Det ligger således i sakens natur att den som helt eller delvis arbetar utan kontrakt och vad som brukar kallas för svart inte har fått någon inbetald a-kasseförsäkring.

Den anställde har rätt till fyra (4) månaders a-kassa, som på spanska kallas paro för varje år han varit ansluten genom att arbetsgivaren månatligen inbetalt premie. Anställningstider hos olika arbetsgivare läggs samman. För att kunna ansöka om paro måste den anställde ha blivit avskedad eller att arbetskontraktet avslutats utan att ha blivit förlängt. Inom 15 dagar efter det man blivit avskedad kan man hos INEM (arbetsförmedlingen) ansöka om paro. Vid ansökan måste man visa upp arbetskontraktet, ett intyg på att man blivit uppsagd eller att arbetskontraktet ej blivit förlängt (på spanska certificado de empresa) samt kopior på de tre sista månadernas lön.

Paron utbetalas den 10:e i varje månad. Första utbetalningen brukar komma efter ca två månader och inkluderar då de två första månaderna.

Parons storlek är baserad på de tre sista månadernas lön. Under de sex första månaderna kommer den arbetslöse att få 70 % av den lön man intjänat. Efter sex månader sänks paron till 60 % av den intjänade lönen. Som nämnts ovan utgår paron max under fyra månader per år. Månadsersättningen är maximerad till 1.100 euro per månad vilket motsvarar en ersättning baserad på månadslönen 1.600 euro. Om t.ex. lönen är 2.000 euro har arbetsgivaren betalt in a-kasseersättning i onödan på en lön om 400 euro. Paron kan högst utgå i två år. Men ev. kvarvarande intjänandetid har man tillgodo i framtiden. Efter två års paro måste man arbeta minst ett år för att kunna få ytterligare paro.

För att kunna få paron måste man minst varannan månad besöka INEM (arbetsförmedlingen). Den som vill göra en resa medan man uppbär paro måste söka tillstånd hos INEM.
Mer information får du på www.inem.es
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255