Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – vad vi betalar för i SVT Europa

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – vad vi betalar för i SVT Europa

2009-02-05

Spaniens blott 16-åriga konståkerska Sonia Lafuente hårdtränar just nu inför vinter-OS i Vancouver om precis ett år. Sonia kommer säkert att få uppleva nästa OS-fest, något som vi med SVT Europa kommer att gå miste om


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

99 procent av den spanska befolkningen ser på tv periodvis. Men spansk television får ett uselt betyg av tittarna. Tre av fyra anser att programmen håller en låg kvalitet. Endast 1,4 procent anser att tv-programmen håller hög kvalitet, visar en undersökningen från höstas där 2.500 spanjorer hade utfrågats om sina tv-vanor.

Spaniensvenskar betalar dyra slantar för att få tillgång till utbudet i SVT Europa. Traditionell tv drar storpublik i Sverige och mycket av detta kan vi Spaniensvenskar se i SVT Europa.

Antikrundan och På spåret ses av flera miljoner och är trevliga och uppskattade underhållningsprogram. SVT:s satsning på något så traditionellt som vintersport, Vinterstudion med André Pops har blivit framgångsrikt. Allt fler fastnar för skidskytte i tv-rutan. Sett till antalet tittare har skidskytte gått om skidor både på längden som på tvären. Skidskytte slår ut det mesta i fråga om infernalisk ögonblicksdramatik.

Inför fjolårets sommar-OS i Peking meddelade ledningen för SVT Europa med kort varsel via en pressrelease att det inte skulle bli några direktsända bilder från Peking. När jag sedan ringer upp de ansvariga vid SVT Europa så vill de helst inte prata om det. När jag frågar om vinter-OS 2010 så får jag inga svar.

SVT Europa gillar att marknadsföra sig som utlandssvenskarnas tv-kanal som visar de största ögonblicken. Och när det gäller att uppmärksamma dilemmat med illegala tv-tittare på främst Costa Blanca så är ledningen i Stockholm mycket angelägna om att kontakta oss och att det skrivs om detta.

Inom kort kommer SVT Europa att bli SVT World och kommer därför inte att ha rätt att sända vinter-OS från Vancouver, eftersom SVT sänder utanför Europa. EBU (European Broadcasting Union) har avtal med OS-kommittén för sina medlemmar, men avtalet gäller enbart inom Europa, enligt Riffa Hänninen vid SVT. Däremot sänder SVT skid-VM, alpina VM och skidskytte-VM. Men dessa evenemang krockar med varandra, det vill säga sänds delvis samtidigt i SVT1 och SVT2, så det ska bli intressant att se vad SVT Europa väljer att visa.

Du har säkert upptäckt att Svenska Magasinets tv-sidor med SVT Europas programtablå inte stämmer till 100 procent. Å ena sidan har vi svårt att få det fastställda programmet i tid och å andra sidan gör SVT Europa de mest märkliga omkastningarna i programutbudet.

Under en vecka i början på året sände SVT Europa den brittiska kriminalserien Criminal justice. Avsnitten sändes vid 22-tiden, dock inte det sista avsnittet då storyn skulle få sin upplösning. Det var först inplanerat klockan 23.05 en lördagskväll. Samma dag gör SVT Europa förändringar i tablån och sista avsnittet flyttas fram till 00.05!

Vad hade hänt och vad var så viktigt att få in på tiden 23.05 en lördagskväll? Jo, enligt tablåmakarna på SVT Europa var det en naturfilm om björnar, ”Till minne av Rapa”, trots att samma naturfilm enligt planerna sändes dagen efter, på söndagen, klockan 15.40!

Jag är naturälskare och gillar naturfilmer men jag tror knappast att den naturintresserade tv-publiken prioriterar en björnfilm klockan 23 en lördagskväll. En naturfilm gör sig utmärkt på söndag eftermiddag när barnen är uppe och de äldre tittarna känner sig vakna och utvilade.

De flesta har text-tv är väl bäst att tillägga och går du in på sidan 695 så finns tv-tablån för den aktuella dagen där. Håll koll på den!

Men det finns fler märkligheter i tv-sportutbudet i SVT Europa. Och då menar vi program som i Sverige har bra tittarsiffror, som exempelvis sportens årskrönika som SVT Europa valde att visa klockan 22.50 en måndagskväll. Och att inte J-VM finalen mellan Kanada och Sverige över överhuvudtaget sändes, i stället visade SVT Europa en rullande programtablå i rutan…

Dessutom kan inte SVT Europa eller SVT World, som det heter från 1 mars, visa bilder från tidigare OS-tävlingar i underhållningsprogram. Som exempelvis att det mitt i den utmärkta serien ”Mästarnas mästare” (inspelad i Andalusien) blir stillbild med texten: ”Just nu visas ett OS-inslag som SVT Europa inte har rätt att visa”.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255