Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Se över din bostad: Koder för tjuvar

Annons - Svenska magasinet
Kontroll. Har tjuvar lämnat

Kontroll. Har tjuvar lämnat "signaler" efter sig vid din bostad?

Se över din bostad: Koder för tjuvar

2009-02-05

De organiserade ligorna och yrkestjuvarna kartlägger ditt hem. Genom en grundlig studie av ditt hem för de noggranna anteckningar över din bostad. Har du ritade symboler på väggarna till din bostad? Det kan vara värt att undersöka det.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Att tjuvar lämnar vissa signaler efter sig har varit känt länge. Men vad betyder tecknen och signalerna? Nu har polisen återigen gått ut med en brådskande varning till allmänheten, en så kallad ”Aviso Urgente de la Policia”.

Det är tidningen La Opinión de Málaga som i en artikel berättar om kriminella grupper och yrkestjuvar som använder en form av numerologi för att informera andra ”kolleger” om situationen kring din bostad. Det råder ingen tvekan om att inbrottstjuvar kartlägger offrens hem.

Enligt Inrikesdepartementet, Ministerio del Interior, används dessa koder av organiserade ligor och anger detaljer hur många timmar huset står tomt, om det bor äldre personer i bostaden, om det finns föremål av värde eller om huset är tomt. Polisen gick ut med information kring dessa koder 2006 och nyligen var det dags igen.

Anonyma källor uppger för konsumentorganisationen Consumer.es att sådana här tecken används men att koderna förändras så att de inte går att spåra. Dessa symboler handlar inte om någon ”bred kunskap” om den kriminella världen eftersom signalerna kan vara unika och exklusiva för varje kriminellt nätverk eller grupp av rånare.

Symbolernas innebörd diskuteras med jämna mellanrum på olika forum på nätet varför befolkningsgrupper har satt stor trovärdighet till dessa signaler. Vissa experter har därefter försökt ge sig på att tolka dessa signaler och koder. Andra experter är tveksamma till om dessa signaler kan användas av medborgare i förebyggande åtgärd.

Oavsett signaler och koder eller inte, så råder det ingen tveksamhet om att tjuvar före inbrottet har ägnat sig åt att övervaka och observera huset eller bostaden.

En inbrottstjuv studerar bostadsägarens rutiner, när han kommer och går, flyktvägar, tid för inbrottet samt omgivningarna, vägar, vatten och vilken typ av växtlighet det finns i området.

Det begås cirka 400.000 stölder i spanska bostäder om året. Hit räknas inte bara bostadsinbrott utan även rånattacker i portuppgångar, hissar, gemensamma områden som innergårdar eller patios. Över 70 procent av stölderna inträffar i bostaden eller i portuppgången.

Även om antalet rån som begås i bostäder i Spanien officiellt ligger under det europeiska genomsnittet för 2006 och 2007 finns det en växande oro i samhället på grund av att rånen i bostäder blir allt våldsammare.

Vem är offret? Fastän vi kanske tror att det bara är rika människor som drabbas av denna typ av rån är sanningen den att det inte går att utarbeta någon speciell profil på en som är särskilt drabbad, eftersom stölder inträffar både i välbärgade områden som i mer vanliga bostadskvarter.

Åtta av tio personer som har blivit utsatta för rån uppger att de är intresserade av att köpa någon tjänst av ett vaktbolag. Här finns det olika erbjudanden och lösningar beroende på vad som erbjuds och vilka krav du ställer.

De flesta inbrottsalarm består av en enkel anordning som avger en alarmsignal som går till ett vaktbolag. I regel är det personal från vaktbolaget som reser till bostaden varifrån signalen kommer. En sådan tjänst kostar mellan 500 till 600 euro om året. Till detta kan du sedan bygga på med ytterligare tjänster.

Förutom att många drabbade senare anlitar privata säkerhetsföretag utför man andra arbeten på bostaden som att förstärka dörrar (cirka 300 euro), larmförsedda dörrar (400 euro) eller larmutrustning i hela lägenheten (cirka 1.200 euro).

Fönster betraktas som de enklaste platserna att bryta sig in igenom samt bostäder som ligger på första plan. Likaså fasader som är enkla att klättra på, balkonger, terrasser eller utstående rörledningar kan vara inbjudande för tjuvar. Sådana här saker kan vara värt att uppmärksamma.


Om du lämnar ditt hem några dagar
För att undvika att bli en av dem som drabbas så finns det praktiska grundläggande åtgärder i att vara försiktig:
1) Informera inte ett stort antal människor om din långvariga frånvaro, säg det till några få som du litar på.
2) Låt inte post samlas i brevlådan.
3) Var försiktig med att öppna dörren för främlingar och kontrollera alltid identiteten på dem du släpper in i huset och trappuppgången om du bor i ett flerfamiljshus. Inbrottstjuvar kan utge sig för att de är kontrollanter inom gas och el.

Vid inbrott – rör inget
Trots försiktighetsåtgärder händer det att du kanske får uppleva ett inbrott i din bostad. Rör ingenting och flytta inte på några saker om du har haft inbrott, vänta tills polisen kommer. Är du i bostaden när tjuvarna kommer, håll dig lugn, eftersom tjuvar kan vara våldsbenägna och farliga. Kommer du på tjuven på bar gärning, avlägsna dig snabbt och larma polisen.

Vid en stöld
Anmäl alltid stölden hos polisen. Spar kvitton eller andra dokument som styrker ditt ägande på värdefulla föremål som kan ha stulits. Detta är viktigt framför allt när det gäller kontakten med försäkringsbolaget.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255