Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Doktor Mabuse i Andalusien

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Doktor Mabuse i Andalusien

2009-02-05

Regionalregeringen Junta de Andalucia tillsammans med åklagare utreder just för tillfället 40 olika kliniker på Costa del Sol med okvalificerad personal. Det handlar främst om sjukgymnaster och tandvårdskliniker som har blivit anmälda


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det gäller även tio rehabiliteringscentrum som har kritiserats för att inte ha tillräckligt kvalificerad personal. Sex akademier eller utbildningsplatser har ägnat sig åt att skrivit ut falska diplom och bedrivit vilseledande marknadsföring. En falsk kirurg i Marbella har blivit anmäld och stoppad.

Den som läser mängden av gratistidningar på Costa del Sol lägger snart märke till att annonsutbudet av kliniker som erbjuder hälsovård, skönhetsoperationer, sjukgymnastik, tandvård eller massage är enormt stort. Och det växer för varje år.
Att en del kliniker dessutom utger sig för att vara specialister inom områden när de i verkligheten saknar utbildning eller ett auktoriserat tillstånd från myndigheterna kommer inte som någon överraskning för många.

Nu vill regionalregeringen Junta de Andalucia rensa upp i träsket av påstådda auktoriserade kliniker. Tillsammans med hälsovårdsmyndigheterna, Consumo y la Inspección de Salud och åklagarämbetet Fiscalía de Málaga pågår undersökningar kring 40 kliniker i provinsen. Det gäller i första hand sjukgymnaster och tandläkare som blivit anmälda och som har fått reklamationer.

Paraplyorganisationen för konsumentorganisationerna, La Unión de Consumidores de Andalucía (UCA), känner en stor oro för oegentligheter i hälsofrågor som kan hota patientens hälsa och som även utgör en ”illojal konkurrent och en stor ekonomisk förlust” för de som är kvalificerade.
Enligt organisationens ordförande Juan Moreno är detta ett intrång som påverkar alla sjukgymnaster eftersom det finns ett växande utbud även av okvalificerade tjänster med titlar som inte har någon giltighet i Spanien.
”Vi har funnit personer som har utfört behandlingar som har skadat patienter”, säger Moreno i en intervju i dagstidningen La Opinión de Málaga.

I provinsen finns det tio privata kliniker som blivit anmälda till Inspección de Salud för att ha outbildad personal som har utfört behandlingar, enligt Miguel Villafaina, president för Colegio de Fisioterapeutas de Andalucía.
Många fall rör Chiromassage (quiromasajistas) som officiellt inte förekommer som rehabilitering eller behandlingar i Andalusien. Mariano Barea, en sjukgymnast vid en klinik i Málaga, förklarar att det kan likställas med en avkopplande terapeutisk massage.
”Jag har träffat många patienter med skador. Nyligen pratade jag med ung kvinna som kom till mig med frågor kring chiromassage eftersom behandlingen hon hade fått hade framkallat en interkostal neuralgi på grund av en dålig hantering av en kota”.

Hälsovårdsmyndigheterna går också ut och varnar för kliniker eller akademier som erbjuder falska läkarintyg eller diplom. Som Svenska Magasinet berättade i oktober avslöjades under hösten 2008 en organisation med kliniker i Málaga och Alicante för att sälja falska akademiska diplom för 18.000 euro.
Då det gäller området fysioterapi utreder konsumentorganisationen sex kliniker som använt sig av vilseledande reklam och i att sälja titlar som gjorde att en person blev godkänd att arbeta med fysioterapi. I verkligheten handlade det inte om någon auktoriserad titel.

Totalt i Andalusien skulle det röra sig om 60 massagekliniker och 30 akademier kopplade till sjukgymnastik som har blivit anmälda. Myndigheterna har utökat sin kampanj i att kontrollera kliniker efter uppmaningar från Defensor del Pueblo.
”Vissa ungdomar som sätter igång en verksamhet kan säkert ha goda avsikter men de måste ha i åtanke att en sådan verksamhet kräver utbildning eller ska vara yrkesmässigt reglerad”, säger en specialist till tidningen.
I vinter har hälsoinspektionen, Inspección de la Delegación de Salud de Málaga intensifierat kontrollen av rehabiliteringkliniker.
”Chiromassage är ingen fysioterapi enligt vår lagstiftning, till skillnad från andra länder som exempelvis Finland och Tyskland”, säger Rafael Cuevas, chef vid hälsoinspektionen.
Vid dessa inspektioner är det framför allt två området som kontrolleras. Det är förekomsten av obehörig personal och dessutom görs en kontroll av de eventuella apparater som används vid behandlingen.

Då det gäller oegentligheter i samband med tandvård görs kontroller i fördelningen av behörighet mellan tandläkare och tandtekniker. Lucas Bermudo, ordförande för colegio profesional i Málaga, säger att det finns 20 anmälningar mot tandläkare. Framför allt rör det tandläkare i mindre samhällen och det rör sig om fällande domar där patienten har skadats av dålig implantation av en protes.
En tandtekniker kan aldrig göra en bedömning av en patients behov, han är helt beroende av att få rätt information från tandläkaren så att han kan tillverka det som ska implanteras.

Ett annat känsligt område är estetisk kirurgi. Den ökande efterfrågan på sådana behandlingar har sporrat många att dra igång med medicinsk estetisk verksamhet även om de saknar kunskap och utbildning inom området. I Málagaprovinsen finns det fem som utger sig för att utföra sådana behandlingar men i själva verket inte är auktoriserade, enligt uppgifter från Sociedad Andaluza de Cirugía Plástica y Reparadora.
Föreningens ordförande Jesús Torres Corpas säger till tidningen La Opinión de Málaga att det även saknas kapacitet från hälsomyndigheterna sida i att göra kontroller hos dessa yrkeskategorier. Det finns kliniker som inte spelar rent spel när de anlitar allmänpraktiserande läkare som saknar utbildning på området.

Hälsovårdsnämnden är de som godkänner installationer och driften av dessa kliniker och dessutom genomför regelbundna inspektioner. I Málagaprovinsen har det utfärdats 50 nya tillstånd under två års tid och det bedrivs en intensiv kampanj för att övervaka och upptäcka oegentligheter.
El Colegio de Médicos de Málaga har utökat granskningen av dem som arbetar inom yrket utan godkänd licens. Åklagarämbetet arbetar just för tillfället med tre fall kring påstådda läkare.
Ett av fallen rör en plastikkirurg i Marbella som av domstolen har blivit förbjuden att arbeta i hela Spanien. Personen ska enligt uppgifter aldrig ha genomgått medicinska studier och saknar helt licenser för den yrkeskategori han har presenterat sig som.

Vicepresidenten i El Colegio de Médicos de Málaga, Miguel Valenzuela, har bett regionalregeringen Junta de Andalucia om att kontrollerna måste bli bättre eftersom detta är en växande marknad.
”Vi hittar ständigt fler fall men vi behöver ha bättre verktyg i att kunna agera”, säger han.Åklagare utreder just för tillfället 40 olika kliniker på Costa del Sol med okvalificerad personal

Åklagare utreder just för tillfället 40 olika kliniker på Costa del Sol med okvalificerad personal


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255