Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

På promenad genom stan

Annons - Svenska magasinet
En stadsvandring i de gamla kvarteren

En stadsvandring i de gamla kvarteren

På promenad genom stan

2009-02-05

Almuñecar är värt ett rejält besök. Under en stadsvandring i de gamla kvarteren kan du hitta både ett och annat. Här finns ett sjudande skandinaviskt näringsliv som erbjuder olika tjänster


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto: Gustavo Fernández

I Almuñecars mysiga och kuperade gamla stadsdel ligger La Tienda Danesa. I augusti 2004 startade Violette Bürki och Ebbe Bobjerg butiken där de både producerar och lagar smycken.
Just reparationer är en stor del av arbetstiden för Ebbe. Det kan röra sig om både halsband, ringar eller något annat smycke som behöver ses över och repareras.
Både Violette och Ebbe har arbetat inom det danska företaget Georg Jensen Sølvsmedi. Ebbe är metalltryckare medan Violette är ciselör. Ciselör är en person som med hammare, mejsel och hundratals olika puns åstadkommer reliefutsmyckning på metallbleck.

Det var i samband med en semesterresa till Almuñecar som Violette och Ebbe beslutade sig för en utlandsflytt.
-Här vill vi bo som pensionärer sa vi då men istället flyttade vi hit tidigare än beräknat och i augusti 2004 startade vi vår lilla butik här på Calle Alta del Mar, berättar Violette.

Dras professionalism, noggrannhet och ärlighet har gett ringar på vattnet och de har kunder som kommer från Madrid.
-Vi smälter även ned gamla ringar och gör dem som nya efter kundens önskemål om design. Och finns det inte tillräckligt med guld på den gamla ringen då har vi, säger Ebbe och skrattar.
-Vi lagar det mesta från kedjor, armband, halsband till ringar och annat inom smycken. Och kan vi inte göra det har vi kontakter med andra som kan det, poängterar Ebbe Bobjerg.

Han och Violette trivs i charmiga Almuñecar som vintertid kan kännas lite lugnt. Men vänta bara tills sommaren. Då ökar invånarantalet från 23.000 till 75.000 då mängder av Granadabor och folk från huvudstaden kommer till Costa Tropical.

Trivs i Almuñecar gör även konstnären Nils Öhrwall som vi möter under vår tur i gamla stan. Nils som vi tidigare har berättat om är en av stans svenska konstnärer som dessutom i januari på Casa De La Cultura arrangerade en konstutställning med retro och blandat samt senare akvareller.

Under vårt besök i Almuñecar ser vi flera bussar med turister från Sverige. Det är populärt att ta bussen från Sverige till Spanien och målet är Almuñecar. Har man en gång i tiden hittat hit återvänder man gärna. En del väljer att stanna för gått.

MÄKLARE
John Goth är dansk fastighetsmäklare med företaget Delta Estate sedan nio år tillbaka. Danskarna upptäckte platsen för cirka 30 år sedan och här finns en förening med runt 324 medlemmar. Utöver dessa väljer många danskar och svenskar att komma hit och hyra en lägenhet.
Sedan några år tillbaka jobbar svenskan Emma Eriksson från Östergötland på Delta Estate. Emmas koncentrerar sig helt på uthyrningar och hon har många svenska kunder.
-Vi hyr ut semesterlägenheter på en eller två veckor, eller månadsvis, en del vill stanna längre, upp till ett halvår. Eller så kontaktar svenskar oss som redan har en lägenhet som de kanske vill att vi ska förmedla, berättar Emma.
En lägenhet med två sovrum kostar från cirka 600 euro men det går att hitta billigare också, är väl bäst att tillägga.

Emma reste först till Torrevieja och fastnade på någon svensk restaurang där hon inte lärde sig spanska, vilket var hennes mål. Så hoppade hon på en spanskkurs och hamnade i Almuñecar.
-Det kändes rätt på en gång, som om att jag hade kommit hem, berättar Emma som tillsammans med Anna Alaminos och William Trower också arbetar på Delta Estate.
På försäljningsfronten är det som på den övriga delen av Spaniens södra kust, lugnt just för tillfället.
-Vi märker inte av krisen lika mycket här, Almuñecar är en liten by och det har aldrig funnits någon överkapacitet på bostäder. 80 procent är i regel sålt innan det har byggts, säger John Goth, ägare till Delta Estate.

Det är inte många bostäder som står utan ägare. Almuñecar är en spansk turistort och på sommaren kommer semesterfirare främst från Granada och Madrid. Det som John Goth väntar på är att den nya motorvägen helt ska öppna mellan La Herradura och Motril, vilket kommer att innebära mycket för trakten.
-Sedan skulle vi behöva ha några golfbanor i området. Men å andra sidan har vi bara en timme och 20 minuter till snön i Sierra Nevada. Landskapet och bergen är vackra och inbjuder till sköna vandringar. Här finns även fina dykvatten. Andra ägnar sig åt skärmflygning från bergen och landar på stranden.

BANK
Inom näringslivet i Almuñecar som riktar sig till den skandinaviska befolkningen i området finns även Solbank och Coendu S.L. På respektive företag jobbar systrarna Högberg.
Jenny Högberg kom till banken 2004 och är sedan 2006 bankkamrer på Solbank som ingår i katalanska Sabadell-gruppen men där Solbank är banken som vänder sig till utlänningar i Spanien.
-Det går fortsatt bra får jag nog säga, även om strömmen av de som öppnar bankkonton är lite lugnare. Det låga pundet har nog en skuld i det, säger Jenny som tillsammans med danskan Isa Graven betjänar bankens skandinaviska kunder.

Lena Högberg på servicebyrån Coendu är ett känt namn på de flestas läppar. Det är lite av mittpunkten för många skandinaver. Företaget arbetar med frågor inom husförsäljning, deklarationer, skattefrågor, ekonomisk rådgivning, lagfartshandlingar, testamenten, arvsärenden och mycket annat.

En annan mittpunkt för den svensktalande befolkningen är Plaza Higuitos och svenskägda Granos de café. Här träffas man gärna över en kopp kaffe vid ett litet stämningsfullt torg. Eller så kanske man väljer danskägda Café Rosa på Playa Puerta del Mar. Det finns även en svenskägd restaurang på Avenida de Europa plus att det i kommunen finns ett par svenskägda firmor som exporterar vin till Sverige.
Fotnot. Ciselering (av fr. ciseau, ”mejsel”) är konsten att med hammare, mejsel och puns åstadkomma reliefutsmyckning på metallbleck.


Vi möter konstnären Nils Öhrwall som planerade för en utställning på kulturhuset

Vi möter konstnären Nils Öhrwall som planerade för en utställning på kulturhuset

Emma Eriksson, Anna Alaminos, John Goth och William Trower vid Delta Estate

Emma Eriksson, Anna Alaminos, John Goth och William Trower vid Delta Estate

Lena Högberg vid servicebyrån Coendu

Lena Högberg vid servicebyrån Coendu

Isa Graven och Jenny Högberg betjänar Solbanks skandinaviska kunder

Isa Graven och Jenny Högberg betjänar Solbanks skandinaviska kunderViolette Bürki och Ebbe Bobjerg är ciselör respektive metalltryckare på La Tienda Danesa

Violette Bürki och Ebbe Bobjerg är ciselör respektive metalltryckare på La Tienda Danesa


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255