Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Kära Läsare

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Kära Läsare

2009-01-12

Välkomna till ett välmatat nummer av Svenska Magasinet. Årets första nummer och vår nittonde årgång. Jag skriver välmatat nummer för vi har både ett varierat och spännande innehåll. Både bävande spansk historia, ekonomiskt initierade analyser och nostalgiska resor nerför minnenas gränder i Torremolinos


Skicka till en vän

Vår reporter Ola Josefsson har tillsammans med Gustavo Fernández, annonssäljare på Svenska Magasinet och duktig fotograf, besökt de pågående utgrävningarna av funna massgravar inne i Málaga stad. Skelett efter tusentals avrättade människor från ett förödande inbördeskrig. På flera skelett sitter stålband kvar virade runt handlederna – människor som bakbundits och sedan skjutits på plats. Ett hittat skelett är från en havande kvinna i åttonde månaden.

Både Ola och Gustavo var påtagligt skakade när de kom tillbaka från utgrävningarna. Och bilderna är påträngande starka. Samtidigt är det en historia som inte kan begravas. Anhöriga och andra vill veta vad som verkligen hände. Vem som bär ansvaret. Hur det kunde hända. Hur ett krig, och kanske ännu mer, ett inbördeskrig, kunde och kan påverka relationer mellan människor som annars lever nära varandra, men som plötsligt befinner sig på olika sidor av de ideologiska gränserna. Vänner och grannar blir fiender.

Utgrävningarna i Málaga är ett ideellt arbete som finansieras av föreningen Asociación contra el Silencio y el Olvido, en av flera föreningar som uppmärksammar dem som avrättades i samband med inbördeskriget. Och det är inte helt okontroversiellt – många vill helst låta historien vara begravd och tycker att vi måste gå vidare. Åklagarämbetet i Spanien har till exempel hittills avslagit krav på rättegång mot Franco-tidens brott. Och frågan är inte helt okomplicerad. När drar man en gräns, om man överhuvudtaget ska dra en gräns?

Det finns också en tendens att i första hand uppmärksamma enbart de fascistiska brotten och ”glömma” de kommunistiska, och det gäller inte bara Spaniens historia. Skriv gärna till oss och diskutera frågan: [email protected]. Debatten behövs.

Vi får anledning att komma tillbaka i ämnet. Vår ambition som tidning är att hålla den undersökande ochobjektiva journalistiken levande i en värld full av pressreleaser och reklam.

Du som läsare tjänar på det!

Gott Nytt År!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255