Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – 2008 ett oförglömligt sportår

Annons - Svenska magasinet
Rafael Nadal - årets idrottsman i Spanien?

Rafael Nadal - årets idrottsman i Spanien?

Spanien just nu – 2008 ett oförglömligt sportår

2008-12-02

EM-guld i fotboll, fem guld och basketsilver vid de olympiska spelen i Peking, segrar i Davis Cup, Wimbledon, på Roland Garros samt cykelsegrar i Giro de Italia, Tour de Franc och Vuelta de España. Det har varit ett oförglömligt sportår för Spanien. Kommer baksmällan 2009?


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

”Spansk idrott är på modet”, utropade en spansk tidning efter att Spanien spelat hem Davis Cup i slutet på november. På otaliga idrottsarenor har tillresta spanska idrottsfans skrikit sig hesa på orden ”Yo soy español español español”. Det har varit ett enastående idrottsår för Spanien och Svenska Magasinet ber att få lyfta på hatten för alla duktiga spanska idrottare.

I det fotbollstokiga Spanien blev EM-drömmen verklighet i Wien efter 44 år utan en nationell framgång för landslaget. Fernando Torres mål i första halvlek mot Tyskland innebar kanske Spaniens största sportbedrift under året 2008. Men det finns mer än så. Det är ett rikt dukat tapasbord av idrottsliga framgångar som de spanska idrottshjältarna har dukat upp.

Rafael Nadal vann Wimbledon, franska öppna och tog guld vid singelspelet i OS i Peking. På grund av skada fick han dra sig ur Davis Cup, men vad gjorde det när hans landsmän spelade som de gjorde under ledning av kaptenen Emilio Sánchez Vicario. David Ferrer, Feliciano López, Fernando Verdasco och Marcel Granollers är stora Davis Cup-hjältar för Spanien.

Vid OS blev det fem guld. Förutom Rafa Nadals guld i singelspelet vann Samuel Sánchez herrarnas tempolopp och Joan Llaneras vann damernas lopp i cykelvelodromen. I Tornadoklassen i segling vann Fernando Echávarri och Antón Paz och i kanot, K-2, vann Saúl Craviotto och Carlos Pérez Rial. Basketfinalen i OS blev välspelad men där fick spanjorerna vika sig till sist efter siffrorna 118-107 i USA:s favör.

Cykelsporten kan man ha många åsikter om. I Spanien är intresset stort inte minst på grund av Alberto Contador som vann Giro de Italia och på hemmaplan under Vuelta a España. Som grädde på moset vann dessutom Carlos Sastre Tour de Francia.

Och listan kan göras längre. I mars vann Spaniens lag i konstsim med Gemma Mengual fyra guld av fyra möjliga vid EM i konstsim. Spanske basketspelaren Pau Gasol vann NBA med sitt lag Los Angeles Lakers och golfspelaren Sergio García rankas på plats två bakom omöjliga Tiger Woods.

Samtidigt finns det idrottsgrenar som Spanien har halkat efter i som exempelvis vissa löpgrenar i friidrott, motorsport, boxning och alpint. Och det lär dröja innan Spanien blir en toppnation i ishockey. Vid förkvalet till nästa OS-turnering i Vancouver 2010 blev det 2-29 för Spaniens ishockeylandslag mot blåbärsnationerna Kazakstan, Holland och Estland.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255