Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Julbelysning och 3,7 miljoner lampor

Annons - Svenska magasinet
Så här ser det ut framför Fuengirolas kommunhus

Så här ser det ut framför Fuengirolas kommunhus

Julbelysning och 3,7 miljoner lampor

2008-12-02

Julbelysningen i Málaga är extra sparsam i år. Tack vare lågenergilampor hoppas myndigheterna att elräkningen ska bli 15 procent lägre jämfört med 2007.


Skicka till en vän

Den ansvarige för den operativa verksamheten i Málaga kommun Teresa Porras säger att julbelysningen kommer att bestå av 3,7 miljoner lampor vilket är 73.638 fler än ifjol. Trots fler lampor landar elräkningen på 477.000 färre watt vilket innebär besparingar på 15 procent.
Det är lågenergilamporna LED som ligger till grund för besparingarna. Denna typ av lampor finns i julbelysningen vid plaza de la Merced, avenida de Andalucía, plaza del Marqués de Larios och i träden utmed huvudgatan Alamedan.

Färre julklappar mer pengar på lotteri
Den ekonomiska krisen slår även mot julhandeln i Spanien. Spanjorerna kommer att köpa färre julklappar men å andra sidan tänker de lägga mer pengar på lotteri.
Istället för lamm blir det ugnsbakad fisk. Det blir räkor istället för hummer. Den ekonomiska krisen kommer att märkas även på julbordet under nochebuena, julafton. Och Los Reyes Magos kommer att lasta lätt…
Det är konsumentorganisationen La Unión de Consumidores de Andalucía som har presenterat sin traditionella undersökning över hur mycket pengar det kommer att spenderas under julhelgen. Undersökningen bygger på intervjuer med 800 personer mellan 25 och 65 år.
Det blir mindre pengar på julklappar men paradoxalt nog kommer mer pengar att satsas på jul-lotteriet ”El Gordo”, cirka 20 euro mer, vilket är ungefär en tiondel mer jämfört med förra året. Spanjorerna hoppas på att ”lyckan” ska driva bort spöket av ekonomisk depression.
Invånarna i Málagaprovinsen kommer att spendera i genomsnitt 620,08 euro per person jämfört med 759,63 i fjol. Visst, prognoser är en sak och de faktiska utgifterna något helt annat. Fjolårets rekord över julhandeln överträffas för det mesta året efter. Så när väl julen är över kanske siffrorna är något helt annat.
Invånarna i Málagaprovinsen prioriterat mat på julbordet för julklappar. Ifjol köptes julmat för 306 euro per person. Prognosen i år stannar vid 196 euro. Málaga är nummer tre av provinserna i Andalusien som satsar mest på julafton Nochebuena och nyårshelgen Nochevieja.

… men köpmännen är optimistiska
Vintern kom tidigt till Solkusten i år. Redan den 28 oktober hade det fallit snö på Montes de Málaga och i Sierra Nevada låg snödjupet på upp emot 50 centimeter. Och köpmännen jublade.
Försäljningen av vinterkläder kom igång rekordtidigt i Málagaprovinsen den här säsongen, skriver La Opinión de Málaga. Ovädret och kallfronten som drog in över Solkusten i slutet på oktober bidrog till att försäljningen av vinterkläder tog fart.
Utsikterna är goda inför julhandeln, enligt Observatorio del Comercio Minorista de Málaga. 53 procent av butiksinnehavarna räknar med att upprätthålla försäljningen från 2007. 22 procent tror att de kommer att öka försäljningen trots det dystra världsläget i ekonomin.
Många konsumentorganisationer kommer med goda köpråd. Bland annat att inte skjuta upp julhandlandet till sista minuten, då blir det oftast dyrare. Med julstressen kommer impulsinköpen vilket kan bidra till skenande priser.
Det är också en god idé att göra en budget och en fullständig förteckning över eventuella inköp och att vara försiktig med att köpa på kredit. Läs prisundersökningar och välj det bästa erbjudandet mellan kvalitet och pris.  Det är också värt att komma ihåg att den produkt som marknadsförs hårdast inte nödvändigtvis är den bästa. Läs etiketter, observera tillverkningsland eller annan information om varans material. Och spar alltid kvitton och fakturor som kan behövas vid ett eventuellt byte.

Till sist…

Redan i november kom den sedvanliga påminnelsen från Handelns Utredningsinstitut i Sverige om ”årets julklapp” och den vanliga prognosen: ”Julhandeln väntas slå rekord i år igen”. Fast en del bedömare är inte lika övertygade om det: ”God, nej snål, jul”, var exempelvis rubriken i tidningen Metro.
I vilket fall som helt: 80-talets bakmaskin, 90-talets mobiltelefon och förra årets GPS mottagare lämnar plats för årets immateriella ”en upplevelse”.Rimmfrost i Fuengirola? Ljus på natten och iskristaller på dagen

Rimmfrost i Fuengirola? Ljus på natten och iskristaller på dagen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255