Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

BOKA TID PÅ VÅRDCENTRALEN I ANDALUSIEN

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

BOKA TID PÅ VÅRDCENTRALEN I ANDALUSIEN

2008-11-04

Numera är det mycket lättare att be om tid hos sin husläkare på vårdcentralen (”Centro de Salud” eller ”Ambulatorio”. Du behöver inte längre stå i de långa köerna och trängas. Idag kan du enkelt beställa tid genom att ringa Salud Responde på telefon 902 505 060, eller beställa tid direkt on-line på https://ws003.juntadeandalucia.es


Skicka till en vän

Av Elin Petersson

På hemsidan på internet kommer det först upp en sida du i kolumnen till vänster måste välja alternativet ”Cita para el médico” (Beställa tid hos läkaren). Därefter måste du fylla i ditt Seguridad Social nummer, dina födelsedata (dag, månad, år) och typ av idkort (tarjeta de extranjero) samt NIE nummer. Därefter öppnas en ny sida upp med ditt namn och där du ges två alternativ: 1) ”Consultar datos personales” (Se över dina personliga uppgifter), eller 2) ”Cita para el médico” (Beställa tid hos din husläkare).

Därefter kommer du till en sida där du måste klicka på alternativet ”Solicitar, consultar o cancelar cita para médico o pediatra” (Ansöka om, kolla upp eller avboka besök hos husläkare eller barnläkare) som står under ditt namn. Därefter kan du välja datum och tid då du vill träffa din husläkare, och bekräfta beställningen. Det är viktigt att du skriver ut en kopia på tidsbokningen som du tar med dig till vårdcentralen när dags för ditt besök.

Vill du boka tid för blodprov etc. måste du först beställa tid för att träffa din husläkare som i sin tur ger dig ett speciellt formulär som du måste lämna in när du personligen på vårdcentralen beställer tid för provtagning. Detta kan endast beställas på vårdcentralen, inte via telefon eller internet eftersom du måste lämna in doktorns formulär.

Blodprov sker i en sal med flera personer samtidigt, kan lätt kännas mycket förvirrat och kaotiskt, men behåller du bara ditt lugn och är uppmärksam på när de ropar upp ditt namn fungerar allt bara bra. Resultatet på provtagningen får du först tio dagar efter provtagningstillfället, och du måste beställa tid igen för att få resultatet av din husläkare, antingen direkt på vårdcentralen, via internet eller telefon.

För dig som svensk, kan det kännas frustrerande att besöka vårdcentralen. Ofta finns inget ordentligt nummersystem, alla besökare är tilldelade en speciell besökstid (var 5:e minut), men räkna kallt med att du kan få vänta allt mellan 20 minuter till två timmar på att det blir din tur. Det är nästan en omöjlig ekvation för husläkaren att hjälpa sina patienter på bara fem minuter vardera, speciellt när det gäller pratglada äldre spanjorer och spanjorskor. Och ett råd, insistera inte på att din besökstid passerat, se först efter vad de andra i väntsalen har för besökstid, vem vet, du kanske är sist på tur? Ta med dig en bra bok, en liten sittkudde (stolarna är från ofta från 70 talet och inte stoppade) och en stor dos tålamod. Talar du inte spanska är det att rekommendera att ta med sig någon som kan tolka.

Det finns ofta tolkhjälp både många vårdcentraler och på sjukhusen, men inte alla dagar i veckan, inte vid alla tidpunkter och självklart inte på alla språk. Det är en viktig och beundransvärd insats som de frivilliga och obetalda tolkarna gör för att underlätta både för utländska patienter och de spanska läkarna. På vårdcentralen och sjukhuset brukar det finnas information om när, var och på vilka språk man kan få tolkhjälp.


Ny serie om sjukvård i Spanien
I förra numret skrev vi om det europeiska sjukvårdskortet och därmed inledde Svenska Magasinet en serie om sjukvården i Spanien. I kommande nummer kommer följande ämnen att behandlas:
Den offentliga sjukvården i Spanien
Den privata sjukvården i Spanien
Akutvård
Fritt val av sjukhus och av husläkare
Föda barn i Spanien
När livets väg tar slut i Spanien
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255