Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga din personlige tränare - Vad är vitaminer och varför är det så viktigt?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga din personlige tränare - Vad är vitaminer och varför är det så viktigt?

2008-11-04

Johnny Löfald, är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella. Han kommer varje månad att besvara frågor från Svenska Magasinets läsekrets kring hälsa, fitness och kost. Fråga Din personliga tränare genom att skicka din fråga till: e-post: [email protected]


Skicka till en vän

Jag har alltid hört att man ska ta vitaminer varje dag och att vitaminer är så bra. Men om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte riktigt vad vitaminer är och varför det är så viktigt?
”Anna 56:a”

Hej Anna. Jag tror inte att du är den enda som skulle få problem om jag frågade dig vad vitaminer är för något. Som du själv skriver, alla vet att man behöver vitaminer, men det är nog inte så många som vet vad vitaminer är för något och varför vi behöver dem. Jag vill försöka ge ett enkelt svar.

Vi skandinaver lägger årligen ut miljontals kronor på vitaminer och andra kosttillskott. Om kroppen behöver detta tillskott är en annan diskussion.

Ordet vitamin kommer från latinska “vita” som betyder liv, ”amin” är en kemisk grupp av ämnen som innehåller nitrogen. Vår kropp behöver dessa vitaminer för att omsätta livsviktiga energigivande näringsämnen som fett, proteiner och kolhydrater så att kroppen växer, underhålls och att fortplantningsförmågan fungerar. Vissa vitaminer är beroende av andra vitaminer för att kunna göra sitt jobb, därför är vi beroende av en varierad kost.

Vi delar in vitaminer i vattenlösliga och fettlösliga vitaminer. Med vattenlösliga vitaminer menar vi att överskottet från dessa vitaminer försvinner via urin eller svett, och att överdosering av dessa vitaminer är osannolikt. Dessa vitaminer (C och B) kan tas med jämna mellanrum under dagen så att kroppen får en tillräcklig del. Vitamin A, D, E och K är de som vi kallar för kallas för fettlösliga vitaminer och kan leda till överdosering eftersom de lagras i kroppens fettvävnad och lever. Dessa vitaminer behöver fettsyror för att kroppen ska kunna absorbera dem.

Lyckligtvis upplever vi sällan att människor har allvarliga brister av vitaminer (vilket kan leda till allvarliga sjukdomar). Å andra sidan har livsmedelskvaliteten blivit sämre samtidigt som folk äter mindre frukt och grönsaker än tidigare, detta tillsammans med ett högt sockerintag (som gör att kroppen tappar vitaminer och mineraler), kan leda till vitaminbrist.

Är du osäker och om du har tendenser till vitaminbrist är det bäst om du kontaktar en läkare för att ta ett blodprov innan du börjar ta stora mängder vitaminer genom kosttillskott.
Hälsningar Johnny!


Hej Johnny. Jag har problem med celliluter på mina lår. Vad kan jag göra åt detta?
”Marie”

Hej Marie. Celliluter är fett som ligger under huden. Detta fett är nödvändigt som isolering och är "inkapslade" i rum med väggar av bindväv. När du blir äldre och blir dessa mindre elastiska fylls dessa rum med mer fett än vad du behöver. Det är detta som ger den något rynkiga eller ojämna huden som kännetecknar celliluter. Några fall av celliluter är ärftlig, och det är därför även yngre kvinnor kan ha det.

Det viktigaste du kan göra för att "utrota" celliluter är att ägna dig åt träning. Träning stimulerar cirkulationen, ökar muskelmassan och ger en fastare tajtare kropp. Träningen ökar även din ämnesomsättning vilket gör att du har lättare att bränna överskottet av fett. Måttlig och regelbunden motion är mest effektiv mot celliluter och inte stenhård träning någon gång ibland.

Du måste också äta sunt. Försök att få i dig fibrer samt mycket frukt och grönsaker.

Att dricka mycket vatten kan vara ett annat hjälpmedel mot celliluter då detta hjälper njurarna och huden med att effektivt få med sig kroppens avfallsprodukter. Så drick gärna upp till åtta glas vatten om dagen, och kanske ännu mer beroende på hur mycket du tränar.
Lycka till!Johnny Löfald, är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella

Johnny Löfald, är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255