Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”En doft av Spanien” - Ingela Brandbergs nya bok om spansk mat

Annons - Svenska magasinet
Ingela Brandberg signerar sin nya matbok

Ingela Brandberg signerar sin nya matbok

”En doft av Spanien” - Ingela Brandbergs nya bok om spansk mat

2008-11-03

Ingela är utbildad journalist, men har alltid haft ett stort intresse för mat. Den nya boken, En doft av Spanien, har sin bakgrund så långt tillbaka som till 1981 då Ingela Brandberg kom till Spanien och Madrid


Skicka till en vän

Av Anders Trense

Den spanska mattraditionen är mycket intressant och spännande. Ingela kan verkligen jämföra, eftersom hon under tio år arbetat i olika länder innan hon kom till Spanien, först Kanada, sedan Tyskland, Brasilien och Schweiz.
Ingelas intresse för mat gjorde att hon direkt började ”forska” om spansk mat. Det hon då upptäckte, var att det fanns nästan ingenting på andra språk än spanska. Många skrev om det franska köket, naturligtvis, och det italienska, men mycket litet om det spanska köket. De flesta svenskars kunskap om det spanska köket var grisfest, sangría och paella. Ingela insåg att det spanska köket gott stod sig i konkurrensen och detta borde man göra något åt.

Ingela och en amerikansk väninna skrev en bok om spansk mat, på engelska. Boken blev en succé och trycktes i flera upplagor. Under åren som gick skrev sedan Ingela många artiklar om spansk mat, recept på olika rätter, vilka viner som passade till och så vidare.
Ständigt mötte hon människor som undrade, ”varför översätter du inte din bok till svenska?” Ja, varför? Svaret är nog så enkelt som ordet tid. Ingela har ständigt jobb som journalist.
Eftersom hon behärskar både språk och levnadssätt i Spanien och Sverige blir hon efterfrågad av institutioner, näringslivet med mera. Hon har sedan länge ett eget företag. Till de stadiga jobben hör en Spanienbilaga i Svenska Dagbladet, där hon är redaktör. Dessutom har hon i fyra år varit redaktör för tidigare Svenska Magasinet Costa Blanca, som då hade namnet Costa Blanca Magasinet.

Det blev ingen översättning till svenska, det blev en ny bok, ”En doft av Spanien”, en genuin berättelse om spansk mat. Ingela betonar att hon inte är kock, utan journalist. Här finns alltså inga speciella ”ingelarecept”.
Även om hon själv skulle tycka, att ”lite mer socker” skulle vara bättre, tummar hon inte på äktheten. Det är äkta spanska råvaror rakt igenom. Det fina är att hon skrivit en fullständig ordlista längst bak.
Du kan ta boken med dig, för att få rätt ingredienser vart du än går och utan att kunna ett ord spanska. Detta kan även sägas om bilderna i boken, som är många och beskrivande. Vi får heller inte glömma vintipsen till olika rätter, som andas kunskap.

Boken riktar sig till de flesta, men har inga snabbmatrecept. Du ska ha tålamod, intresse och känna glädje när du skapar dina mästerverk. Om du gör det, kommer du att få många nya vänner.

Och här bjuder Ingela på ett recept!
Codornices bresadas a las uvas (Bräserade vaktlar med vindruvor)

Färsk timjan, som används i  flera av våra recept, är en viktig ingrediens i det spanska köket. Den växer vilt på många ställen, själva plockar vi denna användbara krydda rakt utanför tomten i närheten av Madrid.

4 pers.
Ingredienser:
8 vaktlar
½ kg skalade druvor, urkärnade
8 tunna baconskivor
100 g skalade schalottenlökar
1 stor gul lök, skuren i bitar
2 tjockskurna morötter
100 g tjockskurna färska champinjoner
3 hackade vitlöksklyftor
½ l rosévin
4 msk cognac
2 msk olivolja
1 bunt färsk timjan, krossad i mortel eller 2 tsk torkad timjan
½ tsk riven muskotnöt
Salt, peppar

Tandpetare

Bryn vaktlarna i olja tills de blir bruna runtom. Ta upp dem. Vira en baconskiva runt varje fågel och fäst med tandpetare. Placera i en stor, rund ugnseldfast lergryta med schalottenlöken i mitten. Lägg lök, morötter, champinjoner och vitlök runtomkring fåglarna. Skvätt olivolja över.
Låt grytan stå i ugnen i 10 minuter på 180º, ta ut den och strö  muskot och timjan över. Rör runt och häll över vin och konjak. Salta och peppra. Sätt in i ugnen och låt stå i 25 minuter. Lägg i vindruvorna och låt grädda i ytterligare 10 minuter eller tills vaktlarna verkar möra och genomstekta. Avlägsna tandpetarna och servera direkt från grytan.Codornices bresadas a las uvas (Bräserade vaktlar med vindruvor)

Codornices bresadas a las uvas (Bräserade vaktlar med vindruvor)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255