Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – operation ”Astapa” i Estepona

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – operation ”Astapa” i Estepona

2008-06-24

Ballena Blanca, Malaya, Troya, Hidalgo och Astapa. Nej, det är inte titlar på några sommarplågor till hits som spelas i spansk radio i sommar. Det är namn på polisens operationer mot korruptionen i Spanien sedan mars 2005. Många experter menar att korruptionen är en betydligt svårare och mer komplicerad uppgift än kampen mot ETA. Den syns över hela landet och byter hela tiden skepnad


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I juni gjorde nationalpolisens enhet mot den organiserade brottsligheten (Udyco) en insats mot den ryska maffian i Spanien. Operationen går under namnet ”Troika”. Bara några dagar senare gör samma polisenhet ett stort ingripande mot Esteponas kommunalpolitiker operationen går under namnet ”Astapa”. Borgmästare Antonio Barrientos fördes ut ur kommunhuset först klockan halv sex på morgonen efter 14 timmars genomgång och beslagtagning av material.

Vapenhandel, droger, cigarettsmuggling, gangstermord, tvättning av svarta pengar, listan kan göras hur lång som helst. Eller som i vintras när två män på en motorcykel öppnade eld mot en man på Calle Camilo José Cela i Marbella som senare avled, en händelse hämtad ur den värsta maffiafilm. Att gangsterorganisationer är etablerade på kusten sedan länge råder det ingen tvekan om. Och berättelserna kring märkliga händelser är många.

För ett tag sedan fick jag höra om en pizzabagare som var försvunnen. En efterlysning gick ut. Efter några dagar fick polisen tips om mannens bil. I bagageluckan låg pizzabagaren död. Ryktet sade att gärningsmannen hade karvat ut den döde mannens hjärta och placerat en mikrofon på stället. Jag skriver ”rykte” för jag har inte fått det bekräftat helt.

I den undre världen sprids rykten och information snabbt som den friskaste Tarifa-vinden. Vilket är meningen. När en pizzabagare är mördad, att hans hjärta är utbytt mot en mikrofon, ska tjäna som en varning till ligor och andra medlemmar av den organiserade brottsligheten på Solkusten hur det går när man tjallar.

Den organiserade brottsligheten kallas så för att den är organiserad. Den förgrenar sig överallt till korrupta politiker, poliser, tjänstemän för att information ska läcka ut och varna.

Efter två års intensiv spaning slog antikorruptionsenheten tillsammans med statsåklagare Baltasar Garzón till mot det som man tror är ryska maffian i Spanien. Operationen går under namnet ”Troika” och ett 20-tal personer plockades in från främst Mallorca, Madrid, Costa Blanca och Costa del Sol. De gripna härstammar från Sankt Petersburg och Moskva.

Bankkonton spärrades, lyxvillor, konst, lyxåk och mycket annat beslagtogs. Det genomfördes även husrannsakningar mot flera företag och advokatbyråer i ett antal städer. På Solkusten greps personer i Marbella och Frigiliana, däribland den som uppfattas som nummer två i den maffialiknande organisationen. Enligt uppgifter i ABC är det bara toppen på ett isberg.

Bara några dagar senare gör 200 polismän ett stort tillslag mot Esteponas kommunhus plus 38 husrannsakningar. Borgmästare Antonio Barrientos, fyra kommunalråd, flera högre tjänstemän på kommunen, däribland statsarkitekten, flera företagsledare inom byggsektorn och åtminstone två advokater grips. Uppgifterna var i skrivande stund knapphändiga, men i spanska medier talas det om svarta pengar som har betalats ut till ansvariga på kommunen av företag i utbyte mot möjlighet att köpa mark för bebyggelse långt under marknadsvärdet.

Manilva, Marbella, Murcia och nu Estepona. Enligt Världsbanken kostar korruptionen i världen hisnande 7.320 miljarder kronor varje år. Den leder till fattigdom och får samhällen att erodera - såväl politiskt och ekonomiskt som socialt.

Det som händer i Spanien bör alltså tas på största allvar, inte bara hos regionalregeringen Junta de Andalucia eller den spanska centralregeringen. Den organiserade brottsligheten är gränslös i den gränslösa Europeiska Unionen.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255