Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”Det nya Andalusien” – övervintringsparadis för svenskar i över 30 år

Annons - Svenska magasinet
Övervintringsplats för svenskar i över 30 år

Övervintringsplats för svenskar i över 30 år

”Det nya Andalusien” – övervintringsparadis för svenskar i över 30 år

2008-06-24

Det mest svensktäta området på Solkusten har det stöddiga namnet Nueva Andalucia, ”det nya Andalusien”. Här skulle det nya moderna Andalucia byggas, det blev en idyllisk semesterort för övervintrande svenskar


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Från början var Nueva Andalucia billigt precis som Spanien i övrigt. Antalet mäklarföretag var få och kunde räknas på ena handens fingrar. På 1970-talet fanns det ett 40-tal radhus kring Aloha. I övrigt var Nueva Andalucia ett obebyggt område med enstaka villor.
Golf- och fastigbranschen har sedan 1970-talet varit den hetaste verksamheten i området. Kring Centro Comercial Plaza trängs mäklarföretagen och här ligger svenskägda Andalucia Development som var bland de första som flyttade in när köpcentret stod klart. Sedan följde branschkollegan Wasa som öppnade 1982.

José Banús
I anslutning till Nueva Andalucia ligger fritidshamnen Puerto Banus, namn efter José Banús som är känd för mycket. Framför allt för att det var han som byggde mest och flitigast på Francos gravmonument utanför Madrid.
Mycket av det som byggdes från början bar José Banús signum. Det var han som ägde marken, det var han som ägde byggbolagen. Señor Banús stod bakom Las Brisas golfbana, fritidshamnen plus mycket annat i Nueva Andalucia. Namnet kommer av att golfbanan Las Brisas tidigare gick under namnet ”Club de Golf Nueva Andalucia”. Golfbanan bytte namn och Nueva Andalucia blev i stället ett av Solkustens finaste bostadsområde.

Nybyggare
Kjell Hessedahl från Västerbotten och Åsele och som sedan startade Andalucia Development har tidigare berättat i Svenska Magasinet hur det var som nybyggare i Nueva Andalucia.
”Det var en handfull mäklarfirmor i området när jag kom. 1974 kostade en bostad med två sovrum 36.000 kronor, tre sovrum gick för 42.000 kronor”. Det var innan marknaden blev fartblind och priserna trissades upp är väl bäst att tillägga.

La Campana
Nueva Andalucia ger ett idylliskt intryck. Höghusen är lätträknade medan villakvarteren är desto fler. Befolkningen är internationell. ”Det nya Andalusien” har utvecklats i en gynnsam takt. I över 25 år har svenskar vallfärdat till Nueva Andalucia mycket på grund av att området har ett svenskt eller skandinaviskt näringsliv som förenklar tillvaron.
De första slog sig ned i La Campana-kvarteren. Införselreglerna i hur mycket pengar man fick ta in i Spanien stämde med priset på lägenheterna i La Campana. Kvarteren kom att domineras av svenskar tidigt.

Dragplåster
Det finns flera gemensamma nämnare varför svenskar har valt Nueva Andalucia. En av dem är mer framträdande än de övriga, nämligen golfen. Det började med golfsemester, fortsatte med bostadsköp och flytt till Spanien.
Golfen är ett dragplåster. Nueva Andalucia är en tummelplats för svenska golfspelare. Navet i svenskhjulet är Los Naranjos. En annan poppisbana är Las Brisas där hockeystjärnan Peter Forsberg har sitt hus. Aloha och La Quinta är andra banor som drar svenska golfare till sig. Otaliga husaffärer har gjorts upp på golfbanan. Många mäklare koncentrerar sig på golfspelare.



Med Sierra Blanca i bakgrunden har golfdalen ett utsökt läge

Med Sierra Blanca i bakgrunden har golfdalen ett utsökt läge


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255