Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Varmare sommar jämfört med i fjol i vissa delar av landet

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Varmare sommar jämfört med i fjol i vissa delar av landet

2008-06-23

Räkna med högre temperaturer jämfört med i fjol framför allt utmed Levantekusten samt på Balearerna och Kanarieöarna. I resten av Spanien räknar man med normala temperaturer, även om man inte helt räknar bort någon värmebölja


Skicka till en vän

Av Elin Petersson

Efter en mycket fuktig majmånad i praktiskt taget alla Spaniens regioner samt relativt låga temperaturer, tar vi nu emot sommaren med en temperaturhöjning som märks så gott som i hela landet. Enligt den statliga vädertjänsten (Aemet) kommer juli och augusti att vara varma och torra månader, som sommaren brukar vara i Spanien.

”Något högre”
Prognosen gjordes visserligen redan under maj månad av Europeiskt prognoscentrum, och måste vanligtvis justeras något mot slutet av juni, men avslöjar att temperaturerna kommer att hålla sig på normala värden baserat på perioden 1981 – 2005 förutom längs Levantekusten, på Balearerna och Kanarieöarna där ”det är troligt att det blir något högre temperaturer”, enligt Fermín Elizaga från den statliga väderagenturen som uttalar sig i dagstidningen ABC. Man räknar med att temperaturen i genomsnitt kommer att stiga en grad över de normala värdena för perioden.
I resten av Spanien, framför allt i Extremadura, östra Andalusien, Galicien och delar av Kantabrien, handlar det om normala temperaturer under sommarmånaderna, även om det innebär att det blir varmare än förra året, då sommaren 2007 var svalare än åren innan.

Mycket svalt i fjol
Sommaren 2007 liknade mer de somrar som landet hade för 12-15 år sedan, och var en mer typisk sommar för åren 1961, 1990, 1971 och 2000. Men, jämför man med somrarna 1981 och 2005, som var de varmaste somrarna som man registrerat i Spanien, var fjolårets sommar mycket sval.
Längs med Levantekusten, på Kanarieöarna och på Balearerna handlar det dock i år bara om en temperaturhöjning på en grad och inte tre grader som de somrar som varit hetast. Den spanska vädertjänsten Aemet räknar dock inte bort att det under sommarmånaderna blir någon värmebölja på mellan 4-6 dagar eller att vi får uppleva tropiska nätter.

Normalt med 40 grader
Normala maxtemperaturer i södra Spanien överstiger nästan alltid 40 grader; 38-40 grader i centrala Spanien och mellan 25-30 grader i de norra delarna. Tropiska nätter innebär de nätter då temperaturen ligger över 20 grader.
Den spanska väderleksprognosen överensstämmer med den prognos som utfärdats av ”The Met Office” i Storbritannien, som är en del av klimatforskningscentret Hadley. Man förväntar sig att medeltemperaturen i större delar av den europeiska kontinenten kommer att ligga över den uppmätta medeltemperaturen mellan år 1971 – 2000, framför allt i Medelhavsregionen.

Kort livscykel
På våra breddgrader här i Spanien är det dock mycket svårt att förutsäga de lågtryck och atmosfäriska störningar av tropisk karaktär, med en kort livscykel. Det verkar dock inte som det stämmer att ju senare sommarvärmen slår in, desto varmare och tuffare sommar. Det finns ingen vetenskaplig grund för påståendet, tvärtom, under de senaste åren har istället motsatsen bevisats. Förutom under 2007, startade sommaren med värme redan under maj månad, och detta gjorde varken sommaren mer eller mindre varm eller mild.
Regnprognosen pekar på att det kommer att regna lite mindre än vanligt under sommarmånaderna, som vanligt handlar det om lite regn, men ofta i form av sommaroväder.
Längs med Levantekusten kan man nog räkna med ett rejält regnoväder i september. I övrigt förväntar man sig en torr sommar. Det rikliga regn som föll i maj kommer nu väl till pass och har hjälpt till att fylla på landets vattenreserver.


Visste du att…
… de varmaste somrarna hittills har varit 2003, 2005 och 2006.
… sommaren 2003 var den varmaste sommaren på 45 år.
… i staden Ecija, mellan Sevilla och Córdoba, har man vid flera tillfällen uppmätt 47 grader Celsius, bland annat den 7 juli 1959 och under flera dagar under julimånad 1967.
… under 2000-talet beräknar man att medeltemperaturen i Spanien kommer att ligga på ungefär det dubbla mot det som FN har beräknat som världens medeltemperatur.Normala maxtemperaturer i södra Spanien överstiger nästan alltid 40 grader

Normala maxtemperaturer i södra Spanien överstiger nästan alltid 40 grader


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255