Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Stjärninstruktören Per tog spanjorerna med storm

Annons - Svenska magasinet
Flamenco, sevillana eller salsa? Det var inte svårt för Per att få med sig de spanska konventdeltagarna i fitnessdans

Flamenco, sevillana eller salsa? Det var inte svårt för Per att få med sig de spanska konventdeltagarna i fitnessdans

Stjärninstruktören Per tog spanjorerna med storm

-0001-11-30

Stjärninstruktören och den hyllade danskoreografen Per Markussen gjorde ett mycket bejublat och uppskattat inslag när spanska förbundet inom aerobics och Fitness höll konvent på Solkusten


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Käkar de inte frukost i det här landet, undrar Per när vi möts mellan två svettiga pass.
Nej, spanjorernas frukostvanor är inte något att skriva hem om. Det blev ingen frukost på hotellet i morse och Per får ge sig ut på stan för att handla bananer i närmaste kvartersbutik innan nästa pass väntar.

Hyllas
Per Markussen, 34, är på Costa del Sol i samband med ett konvent med arrangören spanska förbundet inom aerobics och fitness. Per får genast med sig den stora gruppen spanjorer och energin sprudlar. Under två dagar avverkas tre pass; Burning sensation, True style och Steptasthic.
-Burning sensation är ett jazz- och discoinfluerat dansaerobicspass, True style är hip-hop och funk med mycket rörelseglädje med många små charmiga moment och Steptasthic är en dansklass på stepbräda, förklarar Per.
För en oinvigd kan det här med dans och koordination kännas lite obekvämt. För Per finns det egentligen inga begränsningar på vad man kan göra, han betonar vikten av tydlighet som instruktör. Publiken hyllar Per för hans koreografi och närvaro och spanjorerna har massor av frågor efter passen.

Konvent
Per Markussen kom till Stockholm från norska Tromsö 1997 för utbildning inom aerobics. Nu leder han pass på S.A.T.S och reser runt i Europa och gästinstruerar på konvent.
Han har tidigare besökt konvent i Barcelona och genom spanska kontakter blev han inbjuden till konventet i Benalmádena på spanska Solkusten.
-Fitnessdans baserar mycket på kondition, det finns inte så mycket kvar av traditionell aerobics, i annat fall så kallar vi det gympa nu för tiden.

Personalchef nästa
Vi sitter utanför sporthallen och njuter av sol och blå himmel. Per Markussen analyserar utvecklingen inom aerobics, hur klasserna har blivit allt mer dansinspirerade mycket tack vare MTV och tv-program med fokus på dans.
-Underbart att vara i Spanien och möta alla härliga människor. Spanjorer vågar röra på sig, dansen sitter djupt rotad här, konstaterar Per.
Per har jobbat med dans i elva år samtidigt som han har utbildat sig inom ledarskap och personalvetenskap, som förhoppningsvis ska utmynna i ett jobb som personalchef. Han hoppas kunna kombinera jobbet med dansen i framtiden.
-Dans sliter på kroppen och jag håller precis på att bygga upp styrkan i vänster fot efter en operation.

Cancer
Men det är knappast fotoperationen som har bekymrat Per allra mest. I september i fjol fick han diagnosen testikelcancer.
-Det var i samband med konvent och en lång resa i Sibirien som jag kände att något var fel.
Det blev operation och Per hamnade i en rejäl dimma, som han själv uttrycker det. Konvent och resor var bokade för hösten och vintern, han ville inte berätta något för sin mamma för att inte bekymra henne.
-Operationen gick bra, sedan var det att vänta på resultaten om cancertumören var godartad eller inte. I januari i år fick jag cellgift, tappade mitt kroppshår förutom på huvudet och jag rasade i vikt. På grund av sjukdom och svaghet gick ena vaden sönder.
-Allt kändes som en fruktansvärd fylla som aldrig vill ta slut, säger Per och beskriver därmed känslan och situationen från i vintras.

På rätt väg
34-åringen har börjat återhämta sig och är nu på rätt väg igen. Han läser och studerar kring kosthållning mot cancer samtidigt som han konstaterar att livet kan hänga på en skör tråd, som människa är man inte starkare än den svagaste länken.
-Nu är jag tillbaka och har bokat fitnessresor och konvent inplanerade i Tjeckien, Schweiz, Ungern, Ryssland och Gibraltar.
Han är positiv till sin läggning, känner sig uppskattad och ser det som ett stort privilegium att träffa nya gästfria människor vart han än kommer.
-Här i Spanien verkar det vara fiesta all the time, säger Per till sist.
För Per Markussen är livets fest i gång igen efter ett tufft vinterhalvår. Den glade, positive norrmannen har övervunnet ett och annat hinder på vägen – och dansar vidare som den stjärninstruktör han är.


Per fick frågor från nyfikna spanjorer efter konventet

Per fick frågor från nyfikna spanjorer efter konventet

Full speed från början

Full speed från börjanNu lyser solen på Per igen. I september fick han diagnosen testikelcancer

Nu lyser solen på Per igen. I september fick han diagnosen testikelcancer


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255