Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – tidernas byggkrasch är ett faktum

Annons - Svenska magasinet
13.500 nya fastigheter i Seseña, i ett av landets största bostadsområden. Hittills är 2.500 bostäder sålda och bara 750 personer har flyttat in

13.500 nya fastigheter i Seseña, i ett av landets största bostadsområden. Hittills är 2.500 bostäder sålda och bara 750 personer har flyttat in

Spanien just nu – tidernas byggkrasch är ett faktum

2008-06-02

Nu är det inget snack om saken. Det är kris i fastighetsbranschen i Spanien och det lär bli en rysare. 100.000 mäklare blev arbetslösa i Spanien under fjolåret. 2008 började inte bättre. 42.000 mäklare blev utan jobb enbart under första kvartalet, skriver ABC. En överhettad ekonomi är på avkylning


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Fastighetskris betyder spansk kris, ty fastighetsbranschen tillhör landets viktigare. Krisen förgrenar sig i det spanska samhället till byggare, säljare av byggnadsmaterial, banker, advokater, hussäljare och fastighetsbolag som rasar på den spanska börsen.
Spanien är en konsumtionsekonomi med stora underskott i utrikeshandeln. Med ett bostadsbyggande på 800.000 bostäder enbart under 2006 och 700.000 under 2007 har byggindustrin spelat en avgörande roll för landets ekonomi. Jämför det med 200.000 nya bostäder i Storbritannien, med betydligt fler invånare.
Att fastighetskrisen inte fick fotfäste här lika tidigt som på andra håll i världen kan bero på att spanska banker har placerat bolån hos Europeiska centralbanken.

Ta en tur på Solkusten och du märker snart att antalet spökurbanisationer blir fler och fler. Det är tomt och ödsligt på många håll utmed Spaniens populäraste kuster, Costa del Sol och Costa Blanca. Men det gäller inte bara kusterna, även storstäderna är drabbade.

Den ansedda brittiska ekonomitidningen ”The Economist” lyfter fram ett skrämmande exempel i hur fastighetskrisen påverkar landet. Det gäller fastigheter som konstruerats av Francisco Hernando allmänt kallad ”El Pocero”.
Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) sammanfattar i en studie att ingenstans är det extrema byggandet så tydligt som i Seseña, en halvtimme från Madrid. Tidningen skriver att Francisco Hernando, som också kallas ”El Pocero”, fick licens för att konstruera 13.500 nya fastigheter, i ett av landets största bostadsområden. Hittills är 2.500 bostäder sålda och bara 750 personer har flyttat in på området.

RICS undersökning visar klart och tydligt att man under förra året byggde mycket fler bostäder än vad en stabil marknad behövde, vilket är mycket negativt för en marknad i kris.
Vad är då förklaringarna? Enligt The Economist är den spanska byggboomen ett resultat av en penningpolitik utformad i en ”unik storlek”, med fördelaktiga lån till låga räntor och utan säkerhet. Enbart den ledande bankgruppen Santander har lånat ut 77 miljarder euro i Spanien till fastighetsbolag och bolån.

Samtidigt betonar The Economist att den fastboende (residenta) investeringen i Spanien var nio procent av förra årets BNP, något som orsakat ett överskott i utbudet. Tidningen tar också upp skälen till varför man inte ser den pågående prisnedgången i statistiken, man åberopar att statistiken är baserad på utvärderingar och inte på priser.

Kiko René, svensk mäklare på Costa del Sol i 40 år pekar på flera orsaker till byggkraschen. Priserna har varit allt för höga vilket har lockat få köpare. Det positiva är att priserna nu har stannat upp, nu kan du pruta och priserna är på väg ned.
Mäklarbranschen på Costa del Sol är beroende av den engelska marknaden, men den står stilla, eftersom pundet har rasat gentemot euron med 20 procent på sex månader. Färre turister från Storbritannien betyder färre husköpare.

Den tredje orsaken är hypotekslånen i USA som ger svallvågor till Europa. I dag lånas det inte ut pengar på banker, i annat fall gäller 110 procent garanti. När du som mäklare äntligen har en kund som vill köpa är problemet att få lån.
”Jag har varit med om många kriser. 1974 när regeringen Palme införde bojkott mot Spanien. 1980 och speciellt 1990 med en stor kris som varade i flera år i samband med Kuwaitkriget. Men krisen nu är nog den värsta hittills”, säger Kiko René."Dagens kris är nog den värsta hittills”, säger Kiko René, svensk mäklare på Solkusten i över 40 år


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255