Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Rektor får fallskärm på en halv miljon svenska kronor

Annons - Svenska magasinet
Var placeras den Svenska skolan i Fuengirola i framtiden, det är en av flera frågor som styrelsen ska ta ställning till

Var placeras den Svenska skolan i Fuengirola i framtiden, det är en av flera frågor som styrelsen ska ta ställning till

Rektor får fallskärm på en halv miljon svenska kronor

2008-06-02

Skolans styrelse har gjort en uppgörelse med rektor Margaretha Wåhlin som slutade den 23 maj. Nio månadslöner inklusive pension plus flyttbidrag på 2.500 euro. Totalt skulle det röra sig omkring en halv miljon svenska kronor


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har det under flera månader rått stora oklarheter kring rektor Margaretha Wåhlins situation vid Svenska skolan i Fuengirola. I samband med vårstämman den 15 maj nådde styrelsen en uppgörelse med rektorn.

Tre krav
Vad Svenska Magasinet erfar hade rektor Margaretha Wåhlin tre krav. Tolv månadslöner inklusive pensionspengar plus att hon skulle få avgöra ordalydelsen i ett informationsbrev om hennes uppsägning formulerad av den avgående ordföranden Per Hvid Hansen. Det blev nio månadslöner i stället för tolv, totalt omkring en halv miljon svenska kronor.
-Avtalet kan jag inte gå in på eftersom avtalet gjordes mellan rektorn och den förra styrelsen, säger Thomas Karlsson, som valdes till ny ordförande vid vårstämman.

Anonymt brev
Vid vårstämman avgick ordförande Per Hvid Hansen samt kassör Thomas Nissen. Thomas Karlsson valdes till ny ordförande i styrelsen fram till höststämman i november. Per Magnusson samt Carolina Mortensen blir ny ordinarie respektive ny suppleant i styrelsen. Övriga ledamöter Petronella Ekegren Franzetti och Mia Eriksson sitter kvar.
Några dagar före vårstämman mottog ett 50-tal av Svenska skolans föreningsmedlemmar ett anonymt brev. Innehållet i brevet riktade skarp kritik mot rektor Margaretha Wåhlin och styrelsen. Det handlade om svartjobb, hög personalomsättning, spritnotor, överskriden budget och samarbetssvårigheter mellan rektorn och de fackliga representanterna. Bakom det anonyma brevet står ett antal personer som avvaktar styrelsens arbete, säger en källa till Svenska Magasinet.

Är kritiken i brevet något som den nya styrelsen tänker titta på?
-Vi ska gå igenom allt som en styrelse ska titta på, vad som sedan händer kan jag inte svara på nu. All information vi får måste vi titta på och se om detta stämmer eller inte. Det är min uppgift som styrelseledamot att undersöka detta, säger Thomas Karlsson bestämt.

Anledningen till det anonyma brevet är att ett flertal skrivelser har skickats till styrelsen utan märkbar reaktion. Kan du ha förståelse för att en grupp föreningsmedlemmar valde att skriva brevet?
-Alla har rätt att framföra sina åsikter. Hur många brev som skickats till styrelsen har jag svårt att veta eftersom jag inte suttit med så länge. Alla brev har kanske inte heller nått mig.
Det är först vid höststämman som årets ekonomiska resultat kommer att presenteras och frågan om ansvarsfrihet för styrelsen kan bedömas. Även frågan om vidlyftiga representationer kan komma att bedömas vid uppföljningen av årets resultat.

Ny rektor till hösten
Som tillförordnad rektor valdes Håkan Rodling. En ny ordinarie rektor kommer troligtvis att tillsättas inför läsåret 2008/2009. Tjänsten kommer i så fall att utannonseras på Skolverkets hemsida. Thomas Karlsson betonar att det gäller för styrelsen att hitta rätt lösningar.
-Det finns hur mycket lösningar som helst, det gäller att lyssna på folk så mycket som möjligt och hitta ett resultat som är bäst för alla. Vi ska lyssna på föräldrar, personal och ledning.
Under sommaren väntar ett stort arbete för den nya styrelsen. Mycket handlar även om var Svenska skolan ska ligga. Tomten i Benalmádena är fortfarande aktuell men det kan också bli så att skolan blir kvar i de nuvarande lokalerna. Samtidigt har styrelsen fått fem förslag på tomter från Fuengirolas kommun, de flesta i urbanisation Torreblanca. I slutändan handlar det om vad skolans ekonomi tillåter.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255