Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Känn vindens historiska vingslag

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Känn vindens historiska vingslag

2008-06-02

Vid Tarifa finns två romerska lämningar från 200-talet f.v.t. Det är Mellaría och framför allt Baelo Claudia som ligger precis vid kanten av den kända Bolonia-stranden med vit, finkornig sand


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto Gustavo Fernández

Det arkeologiska komplexet Baelo Claudia är av stort intresse. Här finns ett museum beläget i en stor byggnad med väldiga panoramafönster mot de romerska lämningarna, lämpligt vid dåligt väder. Annars kan du gå helt fritt bland ruinerna. Alla EU-medborgare kommer in gratis.

Fjärde kejsaren
Den gamla romerska staden Baelo Claudia med gator och akvedukter har ruiner av teater, fiskindustri med insaltning, badanläggningar, marknadsplats och platser för tillbedjan. Staden byggdes före Kristi födelse och hade tidigt förbindelse med Tanger i Nordafrika.
Namnet kommer av Claudius som var det romerska rikets fjärde kejsare från den 24 januari år 41 till sin död 13 oktober år 54. Enligt vissa uppgifter förgiftade hans fjärde hustru honom med en svamprätt så att han avled. Hans fullständiga namn var egentligen Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus.
Under kejsar Claudius styre uppfördes många imponerande byggnadsverk och nya provinser inkorporerades. Under Claudius tid inleddes den romerska expansionen på de brittiska öarna.

Betydande fiskeindustri
Man tror att Baelo Claudia även var ett administrativt centrum förutom att staden hade en betydande fiskindustri där insaltning av fisk var huvudnäringen. Här tillverkades nämligen garum, ett av dåtidens första kosttillskott och en allmänt spridd och mycket viktig smaksättare i det antika romerska köket.
Enligt boken Pompeji av Maja Lundgren tillverkades den kanske godaste garumen av spansk makrill. Den bereddes av fiskrens, mestadels från makrill. Renset blandades med salt, vinäger och örter i till exempel ett lergodskärl och ställdes ut i solvärmen för att jäsa. Efter en tid hällde man av den jästa vätskan och använde den som sås i diverse kulinariska anrättningar. I Baelo Claudia fanns en sådan betydande fiskindustri.
Under 200-talet blev det en ekonomisk nedgång, mycket beroende på ett jordskalv i området som orsakade skador på staden. Staden renoverades därefter för att på 700-talet mista sin status och tillbakagången var ett faktum.

Så hittar du till Baelo Claudia
Följ riksväg N-340 förbi Tarifa fram till kilometerskylten km. 70.2 där du tar av på väg CA.P.8202. Följ skyltarna mot Ensenada de Bolonia och Baelo. Baelo Claudia håller öppet sommartid tisdagar till lördagar mellan klockan 10 till 20. Söndagar 10 till 14. Måndagar stängt.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255