Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Till alla fans av Bo Balderson: HAN LEVER! OH, FRÖJD! Fullkomnad blev skriften men jag blev ej nöjd

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Till alla fans av Bo Balderson: HAN LEVER! OH, FRÖJD! Fullkomnad blev skriften men jag blev ej nöjd

2008-05-09

”Det är först när Du läser min nekrolog som Du får reda på vem jag är. Där det kommer att stå att personen i fråga också skrev böckerna under pseudonymen Bo Balderson”. Men min bäste författare vad ha Du för glädje av det? Då är Du ju död. Hoppas att Du inte är av Bernadottesläkt för då kommer Du att överleva de flesta av oss som nu undrar.


Skicka till en vän

Av Ingalill Munther

Men, men, vi har inte träffats och så lätt skall Du väl inte komma undan ett munthert fruntimmers drev. Nu skall Du få höra vad vi har kommit fram till. Till min hjälp har jag tagit Iwan Morelius som är deckarproffs. Han och hans Margareta sitter på Costa Blanca och sliter för mig av hjärtans lust. För det första gick Du från Bonniers till Bengt Nordin (Nordin agency) och introduceras nu i Tyskland och Holland genom ett nytt förlag. Det gläder mig. Sedan har ryktet nått mig att Du kommer att skriva ännu en bok om Statsrådet. Då blev jag så glad så att jag t o m klippte gräsmattan.

Med hjälp av Bengt Nordin har vi fått reda på att Du blir inspirerad av marschmusik, religiösa sånger och promenader. Där var det inte vin kvinnor och sång som prioriterades. Samtidigt säger Du att en av dina framtidsdrömmar är en lycklig värld utan religioner! Hur skall Du ha det? Jag tror att Du har vuxit upp i en religiös atmosfär, eller hur?  När Du och jag träffas skall vi sjunga Pärleporten och många andra upplyftande sånger. Jag kan de flesta. Med ditt tveeggade svar borde Du bli politiker, vilket Du också drömmer om genom att Du skulle vilja jobba som talman i riksdagen. Hm, intressant för då måste Du vara partiansluten, eller hur? Det där med promenader visar på att Du är i en vital pensionärsålder vilket utesluter många både levande och döda.

Sedan säger Du också att Du gillar sjömansbiff och öl. Detta kan tyda på en något kurvig fysionomi vilket tillsammans med din förtjusning i att ligga på soffan och läsa ger oss förhoppningar om ett svar inom vår livstid. Nu, Bo Balderson har Iwan och jag tagit kontakt med några kända, spirituella och begåvade svenskar för att få lite kött på benen när det gäller dig. Två har avkrävts direkta besked på om de kan vara Bo Balderson. Vi kan ju inte fråga dig.
Iwan och Margaretha håller på Jan Mårtenson med jag satsar på Ian Wachtmeister. 

Jan Mårtenson
Iwans profilering av dig är: ”Min” Bo Balderson ska i första hand vara politiskt välorienterad, känna till det mesta hur en regering arbetar, vara välinformerad och kanske rentav känna många regeringsmedlemmar personligen. Han skall framförallt ha humor. Han bör även vara väl beläst inom många områden, inte minst inom deckargrenen. Jag tror på Jan Mårtenson , detta inte minst efter att ha läst hans enormt roliga farsdeckare /thriller ”Släkten är bäst.” (Undertecknad rekommenderar J Mårtensons memoarer. De är mycket intressanta. Förlåt inlägget.)
Genmäle Jan Mårtenson: Iwan! För att undvika alla missförstånd: Jag är inte BB. Mina böcker är bättre! Frid!

Ian Wachtmeister
Min gärningsmannaprofil av dig är:
Bo Balderson är en intellektuell iakttagare som betraktar människor och händelser ur
en humoristisk vinkel fri från emotionella  störningar. Han låter dessa egenskaper hos sig själv prägla statsrådet. Bo Balderson har lätt för att se de komiska i små situationer. Där folk i allmänhet skulle gråta floder ser han de små kornen av komik. Dessutom är djupare insikter av mer irritation än logiskt tänkande. Han sätt att roa sig är att reta etablissemanget, för vilken han hyser stor misstro. Och vad är inte mer naturligt än att i komikens form sätta sina innersta tankar i statsrådets svindlande äventyr.

I marsnumret redogjorde jag för min gissning på Ian som BB. Ian har en härlig humor och har lätt för att skriva med ironisk underton. Han är också befriande barnslig, intelligent och övertygande samt är miljonär, industriman och numera forskare. I vad, vet kanske endast Afrodite. Det enda som talar emot honom är att jag har svårt för att tro att han skulle kunna hålla tyst om sin medverkan. Ian tycker ju om medial uppmärksamhet. Eller hur, Ian?

Genmäle Ian Wachtmeister:
”Hur skulle jag kunna vara Bo Balderson? Jag som inte ens blev minister. Att jag med denna påtvingade blygsamhet räddade ministären Bildt är ytterst sannolikt. Tveksamt är däremot om Bo Balderson hade gjort något sådant”.
Märker ni att han svara med en motfråga och ett undanglidande påstående. Jag tröstade honom med att han är för intelligent för att bli minister. Här måste jag få komma in med några citat från Ian under hans tid i riksdagen. ”Jag har blivit kallad socialist, extremist, transvestit och idiot. Det sista är inte så konstigt eftersom jag numera sysslar med politik”. "Fru talman! Solen skiner över den lilla ön med de höga skatterna. Riksdagen är tom, som vanligt. En av de stora svenska innovationerna har just avverkats, nämligen ytterligare en klämdag”.

Olov Svedelid
En av våra mest älskade författare. Hur många gånger har jag inte sprungit upp och ned i sängen om nätterna för att hålla mig vaken med en kopp kaffe och för att läsa hur det går för Roland Hassel. Stort tack, Olov för alla stunder jag har haft med dig i sängen. För Olov är Bo Balderson ingen gåta. Så här berättar han: ” Bo Baldersons mentale fader heter Sjöberg och bor på skattefria författarparadiset Irland. ( Dit Bonniers hade täta turer. Red. anm.) Var lärare till professionen. Han hade en idé om en ny sorts kriminalromaner och skickade manuset till Bonniers där Åke Runnquist tog hand om det. Han insåg genast säljpotentialen men den
måste göras mer humoristisk. Sjöberg, som troligen ännu kallas ”den rike svensken” i sin by
kunde inte stå till tjänst med den varan så Åke, vars humor vi alla som kände honom kan vittna om, ingick kompanjonskap med BB och gav böckerna den stil som gjorde dem till
de succéer de blev. Efter det att Åke avled har ingen mer Balderson kommit ut”.
Har Olov rätt? Mot detta trovärdiga vittnesbörd står en episod berättad av Åkes son Fredrik ”När Åke R och Bo B promenerade på Djurgården, så mötte de prinsessan Sibylla som artigt hälsade på Bo B, som hon uppenbarligen kände, utan att ana att han just med sin förläggare diskuterat ett kapitel i sin nya bok, och att hon då var nära ett stort litterärt avslöjande, om hon bara vetat vem Åke var.” Detta ger pluspoäng till Jan Mårtenson som tidigare kanslichef åt vår Konung men även till Ian Wachtmeister som charmerande adelsman och i samma åldersgrupp som prinsessorna på Haga. Detta, våra trogna läsare är någonting att fundera över.
Inger Frimansson,
som slog igenom på allvar 1998 med ”God natt min älskade”, som utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman av Deckarakademin har funderat över vår frågeställning.
”Tror att det är George Svensson men någon gärningsmannaprofil vågar jag mig inte på."

För den här gången har vi till sist vår nya stjärnskott på spänningsromansidan.Ann-Christin Hencher vad säger Du då?
Att skriva under pseudonym kan ha både litterära och marknadsmässiga fördelar. Författaren kan plocka, blanda och fabulera förbehållslöst utan att behöva stå till svars. Marknadsmässigt är det strålande. Kar de Mummas son Carl Zetterström, fick kvällstidningarnas löpsedlar någon gång på 70-talet, när han hävdade att det var han som var Bo Balderson! Ett påstående han senare tog tillbaka. Jag minns honom fortfarande, men enbart för detta. Skulle jag våga mig på en spekulation vem som kunde vara BB, så fick det bli Jan Mårtensson. Han har god politisk insikt, är produktiv, humoristisk och skriver lättsamt och trevligt.

Du, Bo Balderson. Drevet går vidare. Nu vet vi lite mer om dig. Du får se dig om över axeln i framtiden för en dag står jag där med hela mitt drev av byrackor.
Nu vet jag att Du går omkring och myser på jordklotet så vi kommer nog att träffas. Men då får Du presentera dig för jag talar inte med främmande män. Jag ser fram emot en härlig kväll i andliga tecken där Frälsningsarméns strängmusikkår ackompanjerar oss när vi sjunger ”Himmel och jord må brinna. ” Goagoa-kören kan bestå av namngivna personer i denna artikel. Vad säger Du? Det vore en himmelsk kväll värdig paradisets jublande änglakör.Bo Balderson? Eller?

Bo Balderson? Eller?


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255