Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – en drog är alltid en drog

Annons - Svenska magasinet
Man uppskattar officiellt att drygt 41.000 personer över 35 år i Spanien varje år avlider i förtid av sin rökning

Man uppskattar officiellt att drygt 41.000 personer över 35 år i Spanien varje år avlider i förtid av sin rökning

Spanien just nu – en drog är alltid en drog

2008-05-07

I slutet på februari visades ett brittiskt BBC-producerat program i Sveriges Television. Det handlade om det resultat som en brittisk forskargrupp kommit fram till efter att i två år studerat vetenskapliga fakta och skapat en 20-i-topplista över de farligaste drogerna


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Forskarna har inte bara tagit hänsyn till hur beroendeframkallande ämnet är utan även till de skador användaren får och antalet dödsfall som det lett till. Deras sammanställning var överraskande, för att inte säga provokativ. De placerade till exempel alkohol och tobak högre upp på farlighetslistan än både LSD och ecstasy.

”Om alkohol skulle uppfinnas i dag skulle den definitivt förbjudas”, säger den brittiske psykofarmakologen David Nutt.

Vi läser dagligen om stjärnor, kändisar och storsäljande skivartister som tappat kontrollen över sina liv på grund av droger. Svenska Magasinet har åtskilliga gånger beskrivet situationen i Spanien och på Costa del Sol där alkoholen och narkotikan flödar.

Det finns arbetsplatser på Solkusten som belönar sina anställda med kokain så att de orkar arbetare hårdare och längre. Spanien har seglat upp som etta i världen när det gäller konsumtion av kokain.

Hasch och cannabis är droger som man känner doften av så gott som varje dag, på gatan, stranden eller var man nu rör sig. Enligt de brittiska forskarna orsakar lagliga droger som tobak och alkohol större skador än cannabis, LSD, anabola steroider och Ecstasy.

Man kan se på listan på flera sätt. En del anser att det är fel att rättfärdiga ett drogbruk genom att, via listor, klä en drog i kyskare färger än andra, vilket också är huvudargument från granskarna till listan nedan. När jag kom till Spanien fick jag höra från skandinaver att en helgfylla är farligare än att några gånger i veckan ta sig en braja.

Samtidigt blir det fel att med kulturella och sociala sedvänjor som stöd, tillåta bruk av droger som orsakar enorm skada i vårt samhälle. En drog är ju alltid en drog.

På fyra av tio sjukhussängar vid brittiska sjukhus ligger en patient med en sjukdom som är nikotin- och tobaksrelaterad. Över ett hundra tusen britter dör varje år på grund av rökning.
Man uppskattar officiellt att drygt 41.000 personer över 35 år i Spanien varje år avlider i förtid av sin rökning. Trots det fortsätter 33 procent av den vuxna befolkningen, 42 procent av männen och 24 procent av kvinnorna att röka, enligt El Mundo.

Alkoholmissbruket enbart i Sverige leder till att runt 2.000 personer avlider. Skrämmande siffror som blir än mer skrämmande om vi lägger till trafikolyckor och våldsbrott kopplat till alkohol. Den balanserade krönikören Alex Danielsson i tidningen Body träffar huvudet på spiken när han skriver att ”mer än 50.000 fall av misshandel kan också varje år sättas upp på alkoholens meritlista, och lägg till siffrorna för våldtäkt, mord och dråp, inbrott, vandalism och rattfylleri” så förstår man att det är tillräckligt många som far illa av spriten enbart i Sverige.

Utöver detta kommer kostnaden för sjukvård, socialtjänst, kriminalvård, forskning och produktionsbortfall. Alkoholen lär kosta det svenska samhället cirka 30 miljarder kronor som motsvarar hela Haitis BNP.

De 20 farligaste är drogerna

Enligt den brittiska regeringens utredning är nedanstående droger de farligaste. Enligt The Independent baseras listan på vetenskapliga fakta kring drogernas skadlighet på både individen och samhället. Listan är kontroversiell och har blivit omdebatterad. Brittiska forskare anser att droger ska klassas efter hur skadliga de är.
1: Heroin
2: Kokain
3: Barbiturater (beroendeframkallande lugnande, ovanligare i Sverige)
4: Metadon (används legalt vid opiatberoende)
5: Alkohol
6: Ketamin (veterinärmedicin, narkosmedel)
7. Bensodiazepiner (lugnande vanebildande medel, valium mm)
8: Amfetamin
9: Tobak
10: Buprenorfin (Subutex, används legalt vid opiatberoende)
11: Cannabis (marijuana. hasch)
12: Flyktiga lösningsmedel
13: 4-Metyltioamfetamin (ecstasyliknande)
14: LSD
15: Metylfenidat
16: Anabola stereoider
17: GHB
18: Ecstasy
19: Alkylnitriter (poppers)
20: Khat (växtdrog).
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255