Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Magnus guidar i Jérez och fick jobb hos sherryjätte

Annons - Svenska magasinet
”Jérez känns äkta” säger Magnus Olsson från Lund som är guide i Jérez de la Frontera

”Jérez känns äkta” säger Magnus Olsson från Lund som är guide i Jérez de la Frontera

Magnus guidar i Jérez och fick jobb hos sherryjätte

2008-05-07

Magnus Olsson lämnade Skåneslätten och Lund för att plugga spanska på Costa de la Luz. Nu guidar han svenska golfspelare på besök i bodegan González Byass och i Cádiz, om han inte lär spanjorer engelska


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Magnus Olsson gjorde som många av andra tusentals svenska ungdomar gör, reste till Spanien för att lära sig ett nytt språk. Han var trött på Skåne, och efter bara fyra månader i Andalusien ville han stanna.
Han pluggade spanska språket vid en språkskola i El Puerto de Santa Maria som då hade samarbete med spanska institutet i Sverige.
-Sedan ville jag hamna i ett riktigt spanskt område. När jag sökte på nätet hittade jag inte så mycket om Costa de la Luz, mer om Costa del Sol. Så Costa de la Luz lät bra…, säger Magnus när vi träffar honom över en fika i centrala Jérez.

Guide på González Byass
Efter åtta månader började han jobba på vandrarhem och fick praktisera spanska språket. Han lämnade sitt CV på bodegan González Byass och fick jobb som guide på sherryjätten. Under två års tid guidade han turer och VIP-grupper på González Byass på spanska, engelska, tyska och skandinaviska.
Han kände att han ville gå vidare. Nu är han ett enmansföretag som lär spanjorer tala engelska samtidigt som han en gång i veckan informerar svenska golfspelare som reser med Golf Plaisir Resebyrå till området. Magnus lägger upp guidade turer till Cádiz och González Byass.
-Försöker hela tiden knyta nya kontakter, och det skulle vara roligt att få hit svenskar från Solkusten som vill uppleva denna vackra och spännande del av Spanien.

Uppföljning
Många av hans tidigare gäster kommer tillbaka som privatpersoner och vill ha en uppföljning med Magnus som guide.
-Här finns så mycket från nationalparken Coto Doñana, de dansande hästarna vid ridskolan i Jérez med fantastiska uppvisningar på tisdagar och torsdagar. Det är en uppvisning som gillas skarpt även av dem som till vardags inte är så intresserade av hästar, säger Magnus Olsson som tidigare jobbat för Skånska Dagbladet och tidningen Arbetets radiotidning i Lund.

Gränsstad
Magnus som är gift med en spanjorska (Monica), beskriver Jérez som en spansk genuin by som inte är tillrättalagd för turister. Här uppstod den äkta flamencon som fortfarande kan höras rent spontant på barer och restauranger. Jérez gamla stadsdel med smala gränder, vackra torg och trädgårdar tillhör Magnus favoriter.
-Jérez de la Frontera är en gammal stad som kom till under striderna mellan morer och kristna. Under lugna år blev det en gräns mellan de striderna parterna, det byggdes bosättningar på denna gräns och det blev Jérez de la Frontera.

Niklas Montelius rekommenderar ”hål i väggen”
Är du på besök i Jérez vill du kanske äta gott. Niklas Montelius jobbar på Carrefours varuhus söder om stan. När han vill äta god mat går han till Bar Arturo i Jérez.
-Det är ett hål i väggen, men ack vad populärt det är. Det är ett utpräglat fiskställe med stans bästa friterade fisk, många lokala kändisar kommer hit, tipsar Niklas som bor i Jérez sedan några år tillbaka.
Efteråt går man gärna till Pub Bereber som är inred i en gammal ruin av ett palats. Den ligger vid arkeologiska museet i Jérez.
Niklas jobbade först vid en möbelfirma i Sevilla innan det blev spanskstudier i Ronda. Han fick jobb vid en fotofirma i Jérez innan jobberbjudandet från Carrefour dök upp.
För Niklas är Jérez vin, hästar och flamenco. Den 27 april började ferian och då var det en veckas festande. Ferian i Jérez är bland de bättre tycker Niklas, det är fritt inträde till allt. Niklas Montelius jobbar på Carrefours varuhus

Niklas Montelius jobbar på Carrefours varuhus


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255