Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ove Rytter, 51 år: ”Det finns ingen bättre motionsform än att träna med vikter”

Annons - Svenska magasinet
Ove Rytter har inspirerat mängder av människor i att börja träna. Tidskrifterna Body, Fitness Magazine och nystartade Dagens Träningsindustri har Ove dragit igång

Ove Rytter har inspirerat mängder av människor i att börja träna. Tidskrifterna Body, Fitness Magazine och nystartade Dagens Träningsindustri har Ove dragit igång

Ove Rytter, 51 år: ”Det finns ingen bättre motionsform än att träna med vikter”

2008-04-01

I över ett kvarts sekel har han inspirerat svenskar till att börja träna och leva ett hälsosamt liv. Ove Rytter, 51, är förlagschefen som dragit igång träningstidningar, utgett böcker kring träning och kost och producerat videor. ”Balans i livet är viktigt, prehab är viktigare än rehab”, säger Ove i en intervju för Svenska Magasinet.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det började med journalistutbildning på Journalisthögskolan i Stockholm, sedan väntade reporterjobb på Radio Örebro innan den före detta landslagsmannen i judo drog igång tidningen B&K Sports Magazine.
Tidskriften som numera heter Body och har norska ägare blev snabbt Nordens ledande organ för gymträning. Ove startade även tidningen Fitness Magazine, i samarbete med Bonniers, 1996, en tidning som i första hand vänder sig till tjejer. Den senaste tidskriften som Ove sjösatte i fjol heter Dagens Träningsindustri och vänder sig till fackfolk inom branschen och tar upp ämnen som utbildning och marknadsföring. Under 2008 kommer nästa bok, Träning för män 40+.

Höjdpunkt
Ove är även den stora organisatören bakom FF, Fitnessfestivalen, som hålls första veckoslutet i december i Svenska Mässan i Göteborg sedan fem år tillbaka. Det är årets stora höjdpunkt för dem med ett grundintresse inom kroppskultur.
Han lämnade judosporten för tjugo år sedan för att helt fokusera på styrketräning. Fördelarna är solklara.
-Fördelen är att du kan träna med dig själv jämfört med många andra motionsformer. Det är väl bara löpning och promenad som du också kan utöva på egen hand, säger Ove Rytter när Svenska Magasinet träffar honom i samband med Wellnessmässan i Göteborg.

Balans i livet
Han har en skön inställning till kroppsbyggning, motion, hälsa och kost. Han förespråkar symmetri före massa och ser Steve Reeves som föregångare och en klart bättre byggare än många av våra dagars stjärnor inom kroppskultur.
-Det finns ingen bättre motionsform än att träna med vikter. Det ger ett fantastiskt resultat sett till kroppens muskler, hjärta och lungor samtidigt som det är antistressande.
Ove Rytter talar mycket om balans i livet, att hitta rätt livsfilosofi. I våra dagar har det blivit för viktigt med prylar och rikedom. Förnöjsamhet, att vara nöjd med det man har och framför allt att få vara frisk borde ha högsta prioritet.
-Prehab är viktigare än rehab, betonar Ove. Att vi tränar, lever och äter på ett sådant sätt så att vi håller oss friska, och inte blir sjuka. Själv tänker jag ha en 25-årings kropp när jag blir 80 år.

Vuxnas ungdomsgård
Dåtidens gymanläggningar har blivit nutidens motionsanläggningar eller de vuxnas ungdomsgård, menar Ove Rytter. Många motionsanläggningar har ju till och med barnpassning. Det finns ett växande intresse hos allmänheten men även hos arbetsgivarna som har blivit medvetna om att en sund och stark personal arbetar bättre och har färre sjukdagar. Mycket har bidragit till att gymträning seglat upp bland favoriterna som motionsform.
Motionsanläggningarna har fått ett bredare utbud. Trots regn och snålblåst finns det inget hinder då löpbanden står på rad i de flesta anläggningar.

Hur är intresset för tävling i kroppsbyggning?
-Intresset för bodybuilding har minskat men å andra sidan har det kommit så många andra nivåer. Fitness och Body Fitness ökar i popularitet och där hade vi 280 tävlande under FF. Classic Bodybuilding är en annan tävlingsform med växande intresse där du får väga max 2 till 4 kg över din kroppslängd minus 100. Sedan finns det speciella tävlingar inom dips och chins eller exempelvis bänkpress till max repetitioner på din egen vikt.
-En tävlingsform som Classic Bodybuilding är en bra utveckling då den betonar symmetri före massa, det ska inte löna sig att använda otillåtna preparat helt enkelt, betonar Ove Rytter.

Så ett råd till en person som vill förbättra sin hälsa, hur lyder det?
-Fysisk aktivitet med belastning på muskler. Vi är naturligt ämnade till att använda våra muskler. Med en stark kropp blir vardagen lättare. Gå in för att alltid äta hälsosamt, det är meningslöst med diet. Lev balanserat, var nöjd med det du har, investera i din hälsa.

Väsentlig skillnad
Det är en väsentlig skillnad på bara 20 år. Nu finns alla slags människor bland besökarna vid motionsanläggningarna i Sverige.
När gruppen stillasittande ökar på arbetsplatserna ökar behovet av motion. Vällevnadssjukdomar har blivit vår tids största hot.
-Det finns en större medvetenhet hos människor att motion ska finnas med och prioriteras i vardagen, säger Annika Warg, personalansvarig vid gymkedjan Life Health & Fitness i Göteborg.
På Wellnessmässan i Göteborg fick Annika många frågor.
-De är nyfikna på om de passar in på gymmet. Vi betonar att vi är ett gym för alla så att du som besökare ska känna dig bekväm.
Gruppträningspass med olika nivåer kan vara ett första steg mot ett aktivt liv. Instruktören talar om precis vad du ska göra. Andra väljer att träna på egen hand eller med en personlig tränare.
Annika blev svensk mästarinna i Athletic Fitness +165cm, 2000 och 1:a 2005 i Lucia Body Fitness +164cm, och hon gläds över att det går mot det mer symmetriska.
-Det har gått tillbaka till det som gjorde att jag lockades att börja tävla. Det är positivt när sundhet vinner i längden. Antalet tjejer som tävlar i Body Fitness har ökat stort. ”Större medvetenhet i att vi måste motionera”, säger Annika Warg

”Större medvetenhet i att vi måste motionera”, säger Annika Warg


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255