Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Så reser du i 300 knyck till Madrid

Annons - Svenska magasinet
Du anländer till Puerta de Atocha, den stora tågstationen som bara ligger ett stenkast från Museo del Prado och El Rastro marknaden

Du anländer till Puerta de Atocha, den stora tågstationen som bara ligger ett stenkast från Museo del Prado och El Rastro marknaden

Så reser du i 300 knyck till Madrid

2008-04-01

Aldrig har du rest snabbare, och enklare, till hjärtat av den spanska huvudstaden Madrid. Du kan flyga, och det är både billigt och bra, men snabbt går det inte. Först måste du vara en timme i förväg på flygplatsen och därefter måste du krångla dig från flygplatsen Barajas in till själva stadens kärna. Eller så väljer du tåget i 300 km/h och ”landar” i centrala Madrid


Skicka till en vän

Av Elin Petersson

Sedan den 23 december 2007 finns ett smidigt, bekvämt och relativt ekonomiskt alternativ för dig som är nyfiken på storstadens puls, nöjesutbud och kulturella liv. Res från den nyligen restaurerade tågstationen i Málaga till Puerta de Atocha, den stora tågstationen som bara ligger ett stenkast från Museo del Prado och El Rastro marknaden.

Enkelt att boka
Det är enkelt att boka, bara du vet hur man ska göra. Gå in på www.renfe.es, talar du inte spanska kan du välja engelska som språk längst ned på sidan till vänster. Du kan endast hitta biljetter till de billigaste prisklasserna (Tarifa Web och Tarifa Estrella) om du väljer enkelbiljetter. I Madrid finns det flera tågstationer men välj alternativet Madrid*.
Du fyller i ditt avresedatum och kommer vidare till en lista över tillgängliga avgångar. Intill ankomsttiden kan du se om det finns tillgängliga biljetter till bra pris (finns det biljetter med 40 procent rabatt på ursprungspriset, Tarifa Estrella, så ser du en stjärna, finns det biljetter med 60 procent rabatt på ursprungspriset, Tarifa Web, så ser du ett W). Du väljer din avgång, fyller i en kontrollkod som ligger längst ner på sidan och går så vidare till att bekräfta bokningen. Här kommer priset upp och en rullgardinruta där det står ”tarifa” intill, här väljer du ”estrella” eller ”web”.

Skriv ut biljetten
Längre ner på sidan fyller du i ditt namn, adress samt din betalningsinformation. Glöm inte att läsa och kryssa i villkoren, annars kan du inte gå vidare med bokningen. Välj ”comprar” och du får ett identifikationsnummer som du behöver för att få din biljett. På samma sida som identifikationsnumret kan du också välja ”imprimir billete”, att skriva ut din biljett, och då är allting klart. Observera: det räcker inte med att bara uppvisa detta nummer vid resan, du måste skriva ut din biljett, antingen vid din dator eller på tågstationen i Malaga i speciella ”auto check in” maskiner.

Från 27,50
Det går 10 dagliga AVE tåg (trenes de alta velocidad) samt några extra avgångar under veckorna och helgerna. Har du tur kan du hitta enkelbiljetter för bara 27,50 euros mellan Malaga och Madrid, men då får du vara ute i god tid och ha lite tur. Du kan köpa biljetter som tidigast 60 dagar innan planerad avresa. Kommer tåget för sent till sin destination har du rätt till återbetalning på upp till 100 procent av biljettpriset, beroende på tiden för förseningen. Du kan göra ändringar på din resa utan kostnad om du byter till ett tåg som går samma dag och förutsatt att det är samma tågtyp och klass. Om du byter till ett annat datum får du betala ytterligare 10% av biljettpriset. Du kan avboka din resa fram till 5 minuter innan avgång, du får tillbaka biljettkostnaden minus 15 procent. Det finns dock erbjudanden som varken tillåter återbetalning vid byte eller avbokning.

Restaurangvagn
På tågen finns restaurangvagn och lekhörna för barnen. Under resans gång visas dessutom en aktuell film (på spanska) och du har också tillgång till fyra musikkanaler att lyssna på.
Vi rekommenderar en liten rundvandring i den fantastiska tågstationen Atocha i Madrid, där ryms till och med en botanisk trädgård. Inga ”spottkoppar” som på Centralen i Stockholm inte! För mer information ring Renfe på telefon 902 24 02 02.
Fotnot. Det rekommenderas till de över 65 år att man utfärdar ett ”Renfe Tarjeta Dorada”, det kostar fem euro och ger upp till 40 procents rabatt de flesta av veckans dagar på samtliga tåg i Spanien.Málagas nybyggda station

Málagas nybyggda station


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255