Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Konsten att hålla reda på 100.000 hårstrån

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Konsten att hålla reda på 100.000 hårstrån

2008-02-06

Det spanska och skandinaviska hårsvallet skiljer sig, medan det spanska är kraftigt och tjockt går det skandinaviska mot det mer tunnare. Solens starka strålar i kombination med saltvatten eller poolvatten sliter på håret, säger Benny Christensen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto Johan Tingå

Benny tillsammans med Sisse har frisörsalongen Mazzu i centrala Fuengirola. Det golfintresserade paret med handicap 9 respektive 16 lägger stor vikt vid kvalitet på utförande och produkter.

I frisörsstolen sitter blonda norskan Cecilia Ström Karlsen, 21. Frisören Sisse Christensen med rätt verktyg i händerna börjar arbeta med Cecilias hårsvall.
Cecilia är en sportig och sund tjej som tränar på gym regelbundet, om hon inte umgås med familjen eller tar en promenad med ”Bulle”, 1,5 år, en fransk bulldog. Hon utbildade sig vid den norska sjuksköterskeskolan Atlantic School i Fuengirola läsåret 2005/06. Sedan flyttade hon hem till Moss men längtan efter Spaniens sol blev för stor.

-Klimatet, livsstilen med det sociala positiva umgänget med människor som syns ute trivs jag med, säger Cecilia Ström Karlsén som blir modell för en dag.

Hon vill gärna arbeta inom medicin, ett område som hon fick upp intresse för i samband med sina studier vid Atlantic School. För tillfället läser hon spanska vid Málaga universitet.

Cecilias hårsvall är typiskt nordiskt. Benny betonar vikten av rätt vård, skötsel och omsorg, inte minst frisörens kunskaper att handskas med håret.
-Fortfarande händer det att frisörer använder förtunningssax, den slängde vi på 80-talet. Den ödelägger håret med onödigt slitage och fula hack, säger Benny.

Sisse börjar att ”återställa” Cecilias hår med hjälp av två sorters slingor i botten av håret, paketerat i folio. Hon fortsätter med att ”reparera” håret genom att klippa in i håret och genom att skapa olika längder. Med hjälp av plattång sträcks håret ut och blir följsamt. Resultatet blir fantastiskt och Cecilia strålar ikapp med den spanska solen.
-Cecilia har mycket hår, samtidigt var det slitit och i dålig kondition när vi började. Nu är det raka motsatsen, konstaterar vi efter Sisses arbete.

Gamla handbollsmålvakten Benny, med 30 år som frisör, betonar hur viktigt det är med utbildning inom yrket. Det finns mängder av frisörsalonger på Solkusten men utbildningsnivån är låg. Sisse har blivit utbildad av de bästa i Danmark.

Hårvårdsprodukter är ett annat viktigt område vid skötsel av hår. Kvalitetsprodukter, helst ekologiska är grundläggande vid hårvård. Naturprodukter har alltid rätt nivå på ph-värdet. Med rätt schampo kan du tvätta håret varje dag om du exempelvis ägnar dig regelbundet åt träning och sköna bad i havet eller poolen.
Försök att hitta schampo som riktar sig till just ditt hår. Använd schampo med lågt ph-värde, under fem, vid nött hår. Håret måste ”stängas till” om det är ansträngt och slitet, förklarar Benny Christensen, frisör vid Mazzu i Fuengirola. Gör regelbunden hårinpackning med handduk, fem till tio minuter, så blir ditt hår lyckligt och mår bra, till glädje för dig själv.

Sisse är utbildad stilist och kan det här med kläder, håruppsättningar och make up. Expertråden är goda vilket visar sig när Cecilia är klar. Med italiensk design och detaljrika kläder från butiken Gisel i Fuengirola är det inte så vanskligt att bygga upp en ny stil.

Vi låter bilderna på Cecilia tala sitt eget språk. En bild säger ju mer än tusen ord…


Före...

Före...

...efter

...efter

Benny och Sisse jobbar med Cecilias hårsvall

Benny och Sisse jobbar med Cecilias hårsvall

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255