Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ska jag sälja eller hyra ut min lägenhet?

Annons - Svenska magasinet

Ska jag sälja eller hyra ut min lägenhet?

2008-01-03

Under de senaste månaderna har vi sett förändrade förväntningarna hos fastighetsmarknadens investerare efter att de upplevt räntepolitikens konsekvenser och den konstanta höjningen av Euribor, den amerikanska hypotekskrisen samt allt tuffare kreditregler.


Skicka till en vän

Av Elin Petersson

För de som väljer att sälja sin fastighet, är risken stor att de inte tjänar några pengar på sin fastighetsförsäljning. Generellt kan man konstatera att de bostäder som införskaffats före det tredje kvartalet 2003 kan gå ner så pass i pris att de på nytt kan vara attraktiva på marknaden och de genererar ännu större ekonomiska fördelar för dess innehavare. Om fastigheten införskaffats senare än detta bör säljaren vara beredd på risken att konfronteras med förlust.

Få loss pengar
Tack vare försäljningen får dock säljaren loss pengarna igen och kan då på nytt investera i fastighetsmarknaden; det finns fortfarande produkter som är lönsamma, som till exempel i garageplatser i större städers ytterområden samt ett urval av kommersiella lokaler i samma områden.
Vi befinner oss nu i ett läge då en säljare bör beakta de bud som har får på sin fastighet. Det finns hela tiden mer fastigheter tillgängliga på marknaden, ett resultat av den konstanta produktionen av nya fastigheter samt den förlorade dynamiken i efterfrågan, man har tagit ett steg tillbaka för att avvakta och se vad som händer med prisbilden och om kreditvillkoren på nytt blir tillgängliga för intressenterna. I dagsläget är det marknadens villkor som gäller, många säljare slåss om samma köpare och marknadspriset etableras utifrån den billigaste tillgängliga lägenheten.

Försäljningstid 183 dagar
Idealista.com visar på att det i snitt kan ta upp till 183 dagar att få sålt en fastighet. Intressant är dock att de allra dyraste och de allra billigaste fastigheterna är de som minst har noterat den utökade försäljningsperioden. Idealista.com understryker att man sparar tid, förkortar försäljningsperioden med omkring 6 procent om man anlitar en professionell mäklare.
För den som väljer att hyra ut sin bostad, bör man veta att snittpriset på en hyreslägenhet följer en haussetendens. Under första hälften av 2007 steg hyrorna i Madrid och Barcelona över prisindex. De två mest befolkade städerna i Spanien brukar reflektera marknadens utveckling i resten av landet och pekar på en haussetendens hos de mest centrala hyreslägenheterna i städerna.

Förmögenhet
Att hyra ut sin bostad är också ett snabbare sätt att få loss kapital, det tar runt 70 dagar att hyra ut en lägenhet. Det kan också vara av intresse att behålla fastigheten som en del av ens förmögenhet, då det visat sig vara det system som tillåter att få ut störst vinst ur bostaden, och detta med en månatlig lönsamhet. Denna inkomst kan betala av hypotekslånet eller åtminstone bidra till en del av denna. Dessutom, som ägare till fastigheten kan denna användas som garanti vid andra banklån.
Man ska dock inte förglömma att det alltid är fastighetsägaren som är ansvarig att reparera de skador som kan uppstå i fastigheten, vilket pekar på behovet att helförsäkra fastigheten. Utöver denna kostnad bör man räkna med den fasta communidad avgiften, fatighetens ombyggnationer eller reparationer samt fastighetsskatten.

Trygghet
Den spanska statens initiativ att utöka hyresmarknaden underlättar inte bara för de ungdomar som har rätt till de bidrag och lån som staten erbjuder utan också fastighetsägarens trygghet. Dessutom, hyresvärden har rätt till en 100 procent skattebefrielse på de inkomster som kommer från de hyreskontrakt som skrivits med ungdomar under 35 år, resterande hyreskontrakt innebär en 50 procent skattebefrielse.
Regeringen överväger även att hjälpa de fastighetsägare som väljer att hyra ut sina tomma lägenheter med 6.000 euros oavsett lägenhetens storlek, fastighetsägarens årsinkomst eller hyreskostnaden. De vill också skapa speciella domstolar för att påskynda vräkningarna av de hyresgäster som inte betalar sin hyra.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255