Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Helen hittade sin lantidyll

Annons - Svenska magasinet
”Det är lugnt och stilla, bra luft, vackra omgivningar, ett attraktivt område helt enkelt”, är Helen Nilssons betyg på Casares

”Det är lugnt och stilla, bra luft, vackra omgivningar, ett attraktivt område helt enkelt”, är Helen Nilssons betyg på Casares

Helen hittade sin lantidyll

2008-01-03

Det är svårt att inte bli förälskad i Casares. Den lilla bergsbykommunen på västra Costa del Sol har en mysig miljö få förunnat. Det är en fantastisk plats, säger Helen Nilsson som bytte ut gården i skånska Höllviken med hästliv och lantidyll i Casares


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det var först meningen att Helen och hennes man, tandtekniker Paul Nilsson, skulle bosätta sig i La Cala. Tomtmark köptes in, men sedan sa myndigheterna nej, det saknades byggplan. Fortfarande efter snart åtta år har ingenting hänt.
-En trist historia. Nu vill vi sälja marken och det som återstår är en stämpel från kommunen, det kan ta allt ifrån två till åtta år, säger Helen Nilsson och suckar.

Rekreationscenter
I stället för La Cala blev det Casaresbergen, förutom strulet med tomten i La Cala ångrar inte Helen att det för fyra år sedan blev denna underbart vackra plats på Solkusten. Med stor erfarenhet från hästuppfödning siktar nu Helen in sig på nästa projekt, rekreationscenter för hästar.
-Men var vi kan placera rekreationscentret är inte klart. Jag för diskussioner med både Casares och Estepona kommun.
Bilvägen till dalgången La Acedía där Helen och Paul bor är krokig och smal vilket helt utlämnar några möjligheter till djurtransporter. Det behövs platt mark och installationer som gåband och pool till hästar. Ja, du läste rätt, vattengympa är perfekt till rehab-träning för skadade hästar.
-Projektet är inskickat till myndigheterna i Málaga. I nuläget lutar det åt Estepona som gärna vill ha rekreationscentret. Kommunen har visat stort intresse av min anläggning, berättar Helen Nilsson.

Hästens rike
Området Estepona-Casares-Manilva-Sotogrande är lite av hästens rike på Solkusten, utan att nu trampa någon sängtillverkare på fötterna. Estepona och Casares och sina stuterier, Manilva sitt hästdjursjukhus och Sotogrande är kustens epicentrum för hästpolo.
Trakterna kring Casares och Sotogrande har fin grön växtlighet, bergssluttningarna är på många håll trädbeklädda. Att ett antal stuterier har slagit sig ned i området kommer inte som någon överraskning.
-Det är lugnt och stilla, bra luft, vackra omgivningar, ett attraktivt område helt enkelt, betygsätter Helen Nilsson.

Förmedling
Helen har för närvarande ett svenskt avelssto med två avkommer, plus två spanska sto samt en två-åring som ska bli avelssto. Helen berättar också om en av sina hästar, en ridhäst som är en spansk-svensk korsning och som inom kort kommer att tävla i dressyr. Helens försörjning kretsar kring förmedling av hästar mellan Sverige, Spanien, Belgien, Holland och Storbritannien.
Föda upp hästar i Spanien jämfört med Sverige är annorlunda. Det som vi kallar för hingstbete i Sverige, då unga avelsdjur med stor omsorg släps ut på bete från maj fram tills på hösten finns inte i Spanien. Här tar den brännheta sommarsolen död på allt bete.
-Det är svårare i Spanien. I så fall gäller det att ha stora marker så att man kan skifta hingstbete från mark till mark. Med tanke på den dyra marken är det knappast aktuellt för hästuppfödare på Solkusten.

Vad är skillnaden mellan svenskt och spanskt?
-Ett svenskt halvblod är avlade för sportsammanhang. Den spanska motsvarigheten är vacker, kortare kropp med ett fantastiskt temperament. Det är nästan som om den frågar ryttaren, okey, vad ska vi arbeta på i dag, säg vad så gör jag mitt bästa…

Vad är olikheten mellan fullblod och halvblod?
-Fullblod står så att säga på tårna och är utmärkta på galoppbanan, den är även mycket användbar att korsa in i halvblodsrasen. Halvblod är sportiga och robusta.
Hästuppfödarna kan följa med stor spänning resultaten när en P.R.E och svenskt halvblod korsas med varandra. Med rätt detaljer på rätt plats gäller det att få fram en häst som kan hävda sig i rätt sammanhang.

”Äter som en häst”
Uttrycket ”du äter som en häst” blir till klarspråk när man som lekman i ämnet får veta hur mycket en häst äter, och att undertecknad dessutom varje morgon äter havregrynsgröt till frukost…
-En fullvuxen häst äter tre till fyra kilo kraftfoder per dag, Kraftfoder kan liknas vid en müslisammansättning med havre som bas. Dessutom ska hästen ha dubbelt så mycket hö…
Solen skiner från en klarblå himmel, prognosen säger att det ska bli 20 grader i skuggan frampå eftermiddagen, det är en vinterdag på Costa del Sol. Det är en betydligt skönare tillvaro att vara hästuppfödare här än i Sverige.
-I Sverige är vintern en tung period för hästuppfödare. Det ska mockas i motvind och arbetas i iskalla ridhus, här jobbar vi i t-tröja mitt i vintern, säger Helen medan hon kisar mot solens varma vinterstrålar.
Läs mer på: www.caballoscasares.euSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255