Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bo kungligt på Parador och Pousada – del 2

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Bo kungligt på Parador och Pousada – del 2

2008-01-03

Sätt guldkant på tillvaron och följ med på en snitslad tur mellan Paradorer i Spanien och Pousador i Portugal


Skicka till en vän

Av Monica & Harry Ramfelt

Ratta bilen över karga högplatåer med milsvida vyer in i mörka, trånga raviner och ut igen i bördiga, gröna dalar! Titta in i gamla, fina städer med kultur så det bara sprakar om det! En är fylld av romerska lämningar, en annan av renässans- och barockpalats och en tredje är kanske ”bara” en liten, förfallen ort men ändå så annorlunda och charmfull.

Bo som en kung i sagoslott
Se på kartan och häng med till några av mina favoriter! Turen kan börja i Carmona, en mycket gammal stad, vaktad av två fästningar vid den romerska vägen Via Augusta.
I den ena av dessa fästningar ligger Paradoren med en vid panoramautsikt över den omgivande, bördiga Guadalquivirdalen. Härifrån kunde Ferdinand och Isabella följa den långa belägringen av Granada innan hela Spanien hade återerövrats år 1492.
Vi kör vidare till Zafra, där det knubbiga slottet välkomnar besökaren som får sig en fin vy över den lilla staden med sina fina torg och kullerstensgator från de fyra försvarstornen.

Pös som en munk i klostermiljö
Mérida är en verkligt intressant stad, ett Rom i miniatyr med mängder av romerska lämningar på liten yta. Här finns i motsats till Rom en hel gågatuzon, där det är trevligt att i lugn och ro botanisera runt bland alla sevärdheter och bo kan man göra i ett fint kloster mitt i stan. Men glöm för all del inte museet för romersk konst, som ger än mer inblickar i hur livet kan ha tett sig i ”Emerita Augusta” för mer än 2000 år sedan.
Vägen till Trujillo kantas av stora stenblock i de mest fantasifulla formationer och själva staden ligger högt uppe på en stor stenhög, som gjord för att bygga en fästning på. Ett stort fint torg hittar du nedanför fästningen och Paradoren strax intill är inhyst i ett vackert kloster. Så styr vi kosan mot Guadalupe, ett klosterkomplex i jätteformat i liten, rolig by omgiven av en sagolik natur, som blir än mer spektakulär på vägen mot Oropesa.

Än fler sägenomspunna slott
I Oropesa tronar ett riktigt sagoslott med härliga vyer mot Gredosbergen. Inte något dumt val för en övernattning. Ett annat ”Paradorslott”, Jarandilla, hittar du i den förtjusande Veradalen med sina festliga, halvt fallfärdiga små byar.

Lev som en riddare i nobla gemak
I Plasencia är det de två jättekatedralerna som drar blickarna till sig men här vimlar det också av pampiga palats, kyrkor och kloster och i ett av dem är Paradoren inhyst.
I Cáceres, riddarna av Santiagoordens stad, ligger Paradoren i ett palats och det är bara ett av många i den muromgärdade gamla stadsdelen. Här inne väntar ett levande museum med minnen från medeltiden, då Cáceres upplevde sin storhetstid.

Vinodlingar och marmorbrott
Så kommer vi över gränsen till Portugal och höga berg kantar vår väg. Högst uppe på ett av dem tronar Marvão, helt muromgärdat och så spännande att trava runt i, såväl uppe på muren som nere i byn bland de smala gränderna. Utsikten är milsvid, liksom från Pousadan, som är inrymd i några enkla små byhus men ändå så charmig.
Färden går vidare i det vackra landskapet Alentejo med sina vinodlingar och stora betesmarker. I ett av vindistrikten ligger Éstremos och Vila Vicosa, båda med helt underbara Pousador.
I Éstremos bor man kungligt i ett riktigt praktfullt slott och i Vila Vicosa kan man få njuta av ett rofyllt lugn i vacker klostermiljö. I dessa trakter finns många marmorbrott och det återspeglar sig också i utsmyckningen av de båda städerna.

Monumentala städer
Évora, vårt nästa mål, kan skryta med att vara en av Portugals mest intressanta städer. Innanför de medeltida murarna finns ett övermått av byggnadsminnesmärken från alla tidsepoker. Vackra, öppna platser med rader av valvbågar öppnar sig mellan kullerstensgatorna och magnifika kyrkor, kloster och palats passerar revy på en promenad i den livliga staden.
Som motpol till Évora ter sig Alvito som en riktig idyll. Det är en liten vit by som domineras av ett ståtligt ”Pousadaslott”, där den harmoniska atmosfären strömmar emot besökaren redan från första stund.
Även Beja är en intressant stad och kan precis som Évora ståta med ett otal vackra byggnader med den medeltida borgen som självklar medelpunkt. Bo kan man inte göra där men strax intill ligger ett kloster från 1100-talet, som erbjuder ett trivsamt boende i lugn och fin miljö trots läget mitt i stan.
På vägen tillbaka mot kusten kör vi genom grisarnas land. Här bökar de berömda svarta svinen efter ekollon och här ligger också flera slakterier som producerar Jamón de Serrano. Stanna till i trakterna rund Aracena och njut av den goda skinkan, gärna tillsammans med en riktigt torr sherry.
I en tidigare artikel beskrivs historien om Paradorer och Pousador.
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255