Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Avdrag för hushållsnära tjänster i Spanien - Kan det vara sant?

Annons - Svenska magasinet

Avdrag för hushållsnära tjänster i Spanien - Kan det vara sant?

2007-12-14

Kan man få avdrag för hushållsnära tjänster i Spanien? Ja, faktiskt


Skicka till en vän

Av Bo Wennertorp, revisionsbyrån Global Accounting SL i Marbella
e-post:[email protected]

Från den 1 juli 2007 gäller i Sverige att man kan få avdrag för hushållsnära tjänster. Man skall således vara resident i Sverige för att kunna få avdraget. Om du anlitar någon som sköter om din bostad. Det kan gälla matlagning, städning, fönsterputs, barnpassning så kan du få avdrag för detta. Bostaden skall vara belägen inom EES, exempelvis i Spanien. Det räcker med att man hyrt bostaden ett par veckor. Det kan röra sig om en hyrd semesterbostad, en ägd lägenhet för ferier.
Ett krav som ställs är att det skall var ett företag som utför tjänsterna. Den som utför tjänsten skall vara registrerad hos skatteverket. Senast under januari följande år skall du göra en sammanställning till skatteverket på vilka utgifter du haft. Halva kostnaden återbetalas via sänkt skatt. Maxibeloppet är 50.000 kronor per individ. Makar tillsammans kan således köpa tjänster för 100.000 kronor och få hälften betalt via sänkt skatt.
Du kan inte få avdrag för specialisttjänster såsom elektriker, sotare, rörmokare.

Årets sista skatt
Den 31 december är sista dagen för dig som ej är resident att deklarera i Spanien för föregående år.
Du som ej är resident i Spanien och äger en bostad här måste inkomst- och förmögenhetsbeskatta bostaden i Spanien. Det har ingen betydelse om det är en lägenhet eller en villa.
Två skatter kan bli aktuella. Dels är det förmögenhetsskatt som skall erläggas med lägst 0,2 % av inköpsvärdet minus befintligt hypotekslån per den 31 december. Om nettovärdet överstiger ca 167.000 euro stiger skatten för denna del till 0,3 %. Vid höga nettovärden kan ännu högre procentsats komma att användas. Dels skall en beräknad inkomstskatt om 0,5 % av taxeringsvärdet (valor catastral) betalas. Om kommunen nyligen höjt taxeringsvärdet skall en något lägre procentsats (0,275 %) användas.
Deklarationen upprättas på blankett 214. De två skatterna skall betalas på valfri bank före nyår. Du får ingen blankett hemskickad utan måste själv ta initiativet till att köpa en blankett på närmaste skattekontor. Dessa finns bl.a. i Marbella, Torremolinos och i Malaga. Estepona och Fuengirola saknar skattekontor.
Glöm inte bort denna deklaration.

Skattenyheter
Inför årsskiftet är det en del skattenyheter som påverkar de svenskar som bor i Spanien.
Den första stora nyheten är att förmögenhetsskatten försvinner 2007 i Sverige. Således behöver svenskar som äger bostad i Spanien ej betala svensk förmögenhetsskatt på denna bostad från och med 2007.
Den andra nyheten är att svensk fastighetsskatt på bostad i utlandet försvinner från och med 2008. I den svenska deklarationen för 2007 måste emellertid fastighetsskatten på den spanska fastigheten beräknas och betalas. Men det är sista gången.
Den tredje stora nyheten är att uppskov med reavinstskatt numera beviljas när den svenska fastigheten säljs och den nya fastigheten är belägen i Spanien. Och det spelar ingen roll om den nya fastigheten är en lägenhet, radhus eller villa. Beslutet avser transaktioner från Sveriges inträde i EU.  Om den nya fastigheten är belägen i Spanien behöver man inte räntebelägga uppskovsavdraget. För de som säljer sin svenska bostad och köper en ny bostad i Sverige räntebeläggs uppskovet med 0,5 %. Ett uppskov om 1 mkr kostar således 5.000 kronor varje år i avgift. Men denna avgift utgår ej om ersättningsbostaden är belägen i Spanien.
Således ett antal trevliga nyheter som har beslutats under hösten 2007.




Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255