Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spaniens Juan Carlos I - populär monark firar 70-årsdag

Annons - Svenska magasinet
Kung Juan Carlos I – 70 år (Foto: Fotografía de DVirgili, cedida por la Casa de Su Majestad el Rey”.)

Kung Juan Carlos I – 70 år (Foto: Fotografía de DVirgili, cedida por la Casa de Su Majestad el Rey”.)

Spaniens Juan Carlos I - populär monark firar 70-årsdag

2007-12-11

Spaniens kung Juan Carlos I firar sin 70-årsdag lördagen den 5 januari. Det spanska kungaparet gjorde i november ett historiskt besök i Melilla och Ceuta på det nordafrikanska fastlandet vilket ledde till diplomatiska kontroverser från Marockos sida


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I sedvanlig anspråkslös stil som vunnit undersåtarnas hjärta och respekt sker firandet av kungens födelsedag i samband med en familjefest, gissningsvis i det kungliga residenset Zarzuela i Madrid. Kung Juan Carlos födelsedag sammanfaller med firandet av trettondagshelgen, en viktig högtid i det katolska Spanien.

Starka sidor
Omdöme och försiktighet tillhör Juan Carlos starka sidor, ett faktum som uppskattas av spanjorerna. I en tidigare opinionsmätning gav 84 procent av de tillfrågade kungen betyget bra eller mycket bra.
Juan Carlos och hela hans familj är mycket aktiv framför allt inom olika idrottsgrenar. Han har seglat i Spaniens OS-lag 1972, han spelar squash och tennis och han är en hejare på alpin utförsåkning där favoritstället heter Pyrenéerna.
De spanska Borbonerna har framträtt som en enkel, modern kungafamilj som har undvikit att ståta med välstånd och privilegier. De belastar också de spanska skattebetalarna relativt lite. Den spanska kungafamiljens budget är mindre än monarkierna i många mindre länder som exempelvis Sverige och Danmark.
Juan Carlos vägrar att ta sin popularitet för given.
-Det krävs en hel del för att monarki skall bli djupt rotad i nationens hjärta. Om Gud vill ska jag fortsätta arbeta för att spanjorerna skall acceptera denna person som de så gripande kallar Juan Carlos, har han sagt i en intervju.

Landsförvisad
Juan Carlos I, Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, föddes den 5 januari 1938 i exil i Rom, han är kung av Spanien sedan 1975. Son till Juan av Bourbon, prins av Asturien och Maria de las Mercedes av Bourbon-Sicilien. Hans familj hade sökt skydd i Rom sedan republik utropats i april 1931. Hans hustru, prinsessan Sofia av Grekland, född 1938, samma år som sin make, tillhör också en landsförvisad kungafamilj.
Vid 23 års ålder, fortfarande student vid universitetet, förlovade sig Juan Carlos med prinsessan Sofia av Grekland, äldsta dotter till kung Paul I och drottning Frederika av Grekland. Bröllopet den 14 maj 1962 blev en magnifik tillställning. Kungaparet har tre barn; Elena av Spanien, född 1963, Kristina Fredrika av Spanien, född 1965 och Kronprins Felipe av Spanien, född 1968.
Till Spanien kom Juan Carlos först i tioårsåldern och han utsågs 1969 av general Franco till tronföljare. Han efterträdde, 37 års gammal, Generalíssimo Francisco Franco den 22 november 1975 och bidrog positivt till Spaniens demokratiseringsprocess med de första fria valen den 15 juni 1977.
Juan Carlos var förutseende nog att hålla sig utanför politiken och i stället agera garant för den gryende demokratin i Spanien. Eldprovet kom vid kuppförsöket 1981 där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades och att demokratin kunde bestå.

Tal till nationen
Klockan 01.15 den 24 februari 1981 i direktsändning i tv, iklädd sin militäruniform håller Juan Carlos sitt tal till nationen:
-I egenskap av landets högste militäre befälhavare kommer jag aldrig att acceptera aktioner från grupper som vill avbryta den demokratiska processen, förklarade han.
Därmed vann kungen ett moraliskt inflytande av tung politisk betydelse.
En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom:
”Se vad du har att göra när du blir kung”.
Sant eller inte, så illustrerar det den folkliga beundran som omger Juan Carlos.
Juan Carlos har under sin regenttid undgått ett flertal attentatsförsök, planerade av den baskiska separatiströrelsen ETA.
Bland de trista upplevelserna är en familjetragedi som inträffade när en ung Juan de Borbón av en ren olyckshändelse råkade skjuta sin lillebror, Alfonso de Borbón, 14, som avled. De två syskonen lekte med en pistol som de trodde var oladdad. Ett skott gick av och träffade Juans lillebror Alfonso i Villa Giralda i Estoril, Portugal, den 29 mars 1956.

Sympati
En solklar majoritet av spanjorerna står bakom monarkin. Juan Carlos har nationens sympati, beundran och respekt. Men idag tolereras att avvikande uppfattningar får komma till tals. Dessa röster tillhör alltså inte bara baskiska nationalister och radikaler som önskar en ny spansk republik.
Det spanska kungaparet gjorde i november ett historiskt besök i staden Ceuta på det nordafrikanska fastlandet. Det var första gången som kung Juan Carlos besökte staden sedan han tillträdde tronen. Under sina 32 år som regent har den spanske kungen aldrig tidigare besökt landets små koloniala utposter på den nordafrikanska kusten.
25.000 personer, en tredjedel av stadens invånare, var ute på gatorna för att välkomna kungaparet när de anlände med helikopter från Málaga och ropade ”Olé, olé vi är spanjorer”. Skolorna hade ställt in undervisningen för att ge eleverna möjlighet att medverka i det historiska besöket.

Kritik
Besöket hade mött häftig kritik från Marocko, som gör anspråk på de två spanska städerna Ceuta och Melilla. Det genomfördes flera demonstrationer i grannlandet och stämningen var bitvis hätsk precis vid gränsen. Dagen efter besökte kungaparet Melilla, den andra spanska staden vid nordafrikanska kusten.
I Marockos huvudstad Rabat var parlamentet samlat till en extrasession med anledning av det ovälkomna spanska besöket.
-Spanien måste inse att kolonialismens tid är över för gott, sade Marockos premiärminister Abbas al-Fassi, enligt den franska nyhetsbyrån AFP.
Medan det officiella Marocko protesterade fanns det de marockaner som hoppades att retoriken skulle tysta.
-Jag lever tack vare mitt jobb i Ceuta, något som det inte finns någon garanti för i Marocko, sade muraren Mohamed Lakbir som varje dag pendlar till sitt jobb på spansk mark.
Det spanska kungaparet åt lunch och invigde en sportanläggning innan de åkte tillbaka till den iberiska halvön för att tillbringa natten i Málaga. Efter enträgna påtryckningar från spanska säkerhetstjänsten, skrev tidningen El País.
Fotnot. Ceuta, 20 kvadratkilometer stort och med 74.000 invånare, har varit i spanska händer sedan 1580. Melilla, drygt 12 kvadratkilometer stort och med 57.000 invånare, har kontrollerats av Spanien sedan 1496. Båda enklaverna har under århundradenas lopp använts som militärbaser, strategiskt placerade som de är vid inloppet till Medelhavet.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255