Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sverige-Spanien just nu: Lyx och önsketänkande

Annons - Svenska magasinet

Sverige-Spanien just nu: Lyx och önsketänkande

2007-11-02

”Lagom är ute – lyx är inne”, rapporterar Svenska Dagbladets välgjorda ekonomibilaga Näringsliv. Det är gyllene tider för exklusiva varor; champagne, singelmalt whisky, lyxåk, märkesur går hem när det ekonomiska svängrummet för många svenskar är bättre än på länge.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Ett märkesur har fått ett uppsving och ligger högt i topp i lyxinköpens Elitserie. Cartier har till exempel gett ut en klocka för 200.000 dollar.

Ekonomijournalisten Nils-Olof Ollevik i SvD drar kopplingar till historien som till tiden före syndafloden, till Sodom och Gomorra eller till det romerska riket för att se tecknen på den förestående utförslöpan.

Historiens vingslag upprepar sig gärna, ”då man åt och drack” tills lyxliret fick en ände med förskräckelse, antingen det handlade om israeliter, sodomiter eller romare. Eller se på börskraschen i slutet av 80-talet. Porsche hade en kännbar nedgång när alla yuppisar inte längre hade råd.

En vindsvåning på Strandvägen som var till salu härom veckan hade ett utgångspris på 16,9 miljoner kronor. Eller 129.000 kronor per kvadratmeter, rapporterar SvD. USA skakas av bostadssiffror där fastighetskrisens effekter riskerar bli långvariga. ”Vi måste ha en politik så att människorna kan bo kvar i sina hem”, utropar Busch.

I en granskande artikel om vad som hänt med en villaägares lån, i ansedda Wall Street Journal, uttalas prognoser om ett prisfall på bostäder på tio procent de kommande två åren och åtföljande förluster hos kreditorganen.

Wall Street Journal-artikeln rapporteras vara en ruggig beskrivning av hur girighet och önsketänkande genomsyrar bilden både oss villaköparen och de banker denne vände sig till. Personen i exemplet som togs upp förlorade både sitt jobb och sin villa, samtidigt som några av bankerna led stora förluster.

Önsketänkandet genomsyrar även en bostadsmässa eller livet i Spanien. Nästa år är det parlamentsval eller riksdagsval i Spanien. Gissar att bostadsfrågan blir en het potatis när väl valdebatten går igång.

En och annan på Spaniens populäraste kuster har köpt en extra bostad som ren investering. Ett yngre spanskt par berättar för mig att de nu tvingas sänka hyran på grund av att ingen ville hyra deras investering. Lägenheten stod tom, inga pengar kom in, som var deras önsketänkande från början. Nu har de fått lägenheten uthyrd men till ett betydligt lägre pris än vad de hade önskat sig. De tar av egna pengar för att betala av lån och räntor. Hyrespengarna räcker inte till.

Utvecklingen inom kommunikation går i en rasande hastighet just nu, antingen det handlar om snabbtågens utveckling i Spanien eller på it-teknikens område. Mänskligheten har aldrig haft sådana möjligheter som just nu till att kommunicera via internet, chatta, webbkameror, mobiltelefoner och satelliter samtidigt som vi blir sämre på att vårda våra relationer. Här i Spanien blir ett äktenskap upplöst var fjärde minut och med det ligger Spanien i topp i Europa.

Verklig lyx går inte att köpa för pengar.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255