Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svensk vittnar om miserabla förhållanden

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Svensk vittnar om miserabla förhållanden

2007-11-02

Svenska medborgare hamnar titt som tätt på provinsens fångvårdsanstalt i Alhaurin de la Torre. En svensk man vittnar om fruktansvärda förhållanden. Vi kan kalla honom Sven Svensson, han satt vid häktet på Alhaurinanstalten under tre månader. Sven Svensson var efterlyst misstänkt för brott som han senare blev frikänd ifrån


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Det var värst på helgerna med skrik, slagsmål och misshandel. Under veckosluten då polisen gör insatser mot knarkhandeln plus alla andra personer misstänka för misshandel och fylleri, gör att häktet blir överfullt.

Uppsamlingsmodul
Det är till uppsamlingsmodul 5 de flesta anländer. Efter en tid sker en sortering efter misstänkt brott, nationalitet och religion. I varje cell fanns en trevåningssäng i järn plus en madrass på golvet plus en wc i metall, med dusch utomhus.
-Det var vidriga omständigheter, det vräktes in folk i cellerna på helgerna. På avdelning 5 fanns ingen matsal. Vi fick äta i cellen, frukost, lunch och middag, på en plåtbricka med plastbestick och soppa som serverades från en vagn.

Dagtid
Interiören ser ut som i vilken fängelsefilm som helst. Flera våningar med balkonger där cellerna ligger på rad.
-Frukosten klockan halv åtta bestod av något som ska likna kaffe, och en liten brödlimpa. Sedan väntade rastgården, stor som en tennisbana, här trängs alla med alla.
Det värsta var att inte ha något att göra, säger Sven Svensson. Varje dag liknade den andra. Frukost halv åtta, ut på rastgården 8.30, lunch halv två, siesta i cellen mellan 14.15 till 17, rastgården fram till halv åtta och in i cellen klockan 20.30.

Dålig information
Bristen på information är dålig. Det kan gå flera veckor innan du får möjlighet att informera familjemedlemmar eller kan träffa en advokat.
Det finns en modul eller avdelning för utlänningar. Här delas de upp för brott, ras och religion. Det blir fruktansvärda slagsmål, folk bankar och slår i väggarna samt skriker. En del ska be, och muslimer kräver mattor och plötsligt vissa klockslag lägger sig 20 man ned och ber med riktning mot Mecka. På avdelningen europeiska utlänningar sitter främst knarksmugglare där brittiska medborgare, portugiser och fransmän är i majoritet.
-Till skillnad mot uppsamlingsavdelningen finns det i avdelningen för europeiska utlänningar en matsal så du slipper sitta i cellen och äta. I varje cell finns två interner.

Besökstid
En gång i veckan var det besökstid under 30 minuter. Man satt i burar med glasväggar där en bräcklig och dålig högtalare var installerad, folk skriker för att höras tillräckligt bra, säger Sven Svensson. Besökarna kunde sätta in pengar på internernas speciella konton plus lämna in böcker och tröjor som noggrant undersöktes av säkerhetspersonal.
-Det finns en liten butik på anstalten där fångarna kan köpa vatten, frukt, cigaretter och telefonkort så att de kan ringa femminuterssamtal en gång i veckan. På anstalten har man sina egna konstgjorda pengar. Det finns ett maximibelopp som det får växlas från euro till.

Missbrukare
Sven Svensson träffar under sin period på tre månader andra svenskar, en del misstänkta för mord, våldtäkter och droghandel.
Det råder miserabla förhållanden. Många är knarkare, när de inte får sina injektioner, blir de galna. Fängelsepersonalen ger dem substitut för att de ska hålla sig lugna. En del har inga familjemedlemmar som kommer på besök och därmed får de ingen ekonomisk hjälp utifrån. I vissa fall får svenskar besök av konsuln.
Efter två månader på anstalten får man tillgång till ett besöksrum med en säng…Sova på stengolv
I Francotidens Spanien var en fängelsevistelse det samma som att sova på iskalla stengolv. En svensk man som hamnade i provinsfängelset utanför Las Palmas 1957 berättar för Svenska Magasinet:
”Jag var sjöman men trivdes inte på båten, så jag stack. Jag blev senare gripen av polisen i Las Palmas och hamnade i en fängelsecell i provinsfängelset. Vi var fem man i varje cell. Fyra låg och sov jämsides med varandra. Vid fötterna kunde ytterligare en ligga, sedan var golvytan täckt. Det var mat två gånger om dagen. Ute på rastgården fanns en stor gryta. Vi fick soppa gjord på potatis och bönor två gånger om dagen. Duscha fick vi möjlighet till en gång i veckan. Jag frågade mina cellkamrater hur jag skulle kunna komma härifrån. Matvägra, sa de. Jag slutade äta varpå fängelsepersonalen kontaktade en svensk ombudsman för sjöfolket. Jag äter inte förrän ni tar mig härifrån, sa jag. Jag matvägrade en vecka och så plötsligt en natt så kom de och hämtade mig. Jag blev satt på ett fartyg från Sydamerika som skulle till Malmö. På fängelset träffade jag många som hade suttit där under lång tid. Någon droghandel eller människohandel existerade inte då. De flesta satt inne för inbrott, stöld eller slagsmål”.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255