Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Skaka galler i Alhaurin de la Torre

Annons - Svenska magasinet
Avdelning 9, ett av flera häkten vid fångvårdsanstalten i Alhaurin

Avdelning 9, ett av flera häkten vid fångvårdsanstalten i Alhaurin

Skaka galler i Alhaurin de la Torre

2007-11-02

Málagaprovinsens fångvårdsanstalt i Alhaurin de la Torre är en av landets största. 1.900 interner trängs i en anstalt som är byggd för 900. Behovet av fängelser är stort i Spanien och myndigheterna vill placera ytterligare en anstalt i Alhaurin. Men kommunen säger nej


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Få kommuner är så kändistäta som Alhaurin de la Torre. Få kommuner har så många politiker som Alhaurin de la Torre. Anledningen stavas prisión de la Alhaurin, provinsfängelset eller provinsens fångvårdsanstalt.
Marbellas tidigare borgmästare Jesus Gil y Gil, Juan Antonio Roca, ex-borgmästarinnan Marisol Yagüe, kommunpolitikern Isabel García Marcos, Victoriano Rodríguez, ansvarig för trafikfrågor i Marbella kommun samt sångaren och underhållaren Isabel Pantoja. Samtliga har varit ”gäster” på anstalten i Alhaurin de la Torre.

Nio kvadratmeter
Kriminalvårdsanstalten i Alhaurin de la Torre på 60.000 kvadratmeter stod klar 1986. Den består av 15 moduler. Här finns en avdelning för minderåriga (18 till 21 år), sex avdelningar är häkten, fem är fängelseavdelningar, en isoleringsavdelning, en för sexualbrottslingar och en avdelning för interner som behöver personskydd.
Varje modul eller avdelning har 70 eller 72 celler. Cellerna är nio kvadratmeter stora med två till fyra interner i varje. I stort sett varje avdelning har en matsal, en sal för vardagliga aktiviteter och en innergård (patio).
Anstalten har även ett bibliotek, besöksrum, fotbollsplan, gym och undervisningslokaler där 18 personer arbetar som lärare. Hela anläggningen är som en liten överbefolkad by med runt 2.000 invånare.

Fängelsebehov
På flera avdelningar jäser det som i vissa fall beskrivs som upplopp. Fångvårdsanstalten är byggd för 900 interner men under de senaste fem åren har genomsnittet legat på 1.800 kåkfarare.
Det är ingen nyhet att behovet av fler fängelser är stort i Spanien. De existerande har konstant överbeläggning och det har länge talats om bygget av ett andra fängelse i Málagaprovinsen.
Nu tycks det som att staten på nytt väcker förslaget om att bygga ett andra fängelse i Alhaurín de la Torre. Det är ett 30 hektar stort markområde intill det nuvarande fängelset som är intressant. Fördelarna med lokaliseringen är de goda kommunikationerna och samordningsvinster med den existerande anstalten.

Nej tack
Men Alhaurin de la Torres borgmästare Joaquín Villanova säger ett blank nej. Från kommunens sida har man helt avvisat förslaget. Till tidningen Sur säger borgmästare Villanova ”att vi drar vårt strå till stacken med det existerande fängelset och att det måste finnas andra kommuner i provinsen som kan ställa upp”.
Så jakten på mark till ett andra fängelse i Málagaprovinsen går vidare. Det har spekulerats i Cártama. Det avvisas dock bestämt av borgmästare José Garrido.
Han säger att ”ingen från kriminalvården eller staten har varit i kontakt med kommunen i det ärendet”. Garrido påpekade att man från kommunledningen inte i nuläget välkomnar etablerandet av en större kriminalvårdsanstalt inom kommunens gränser.

Självmord och överdoser
Anstalten i Alhaurin de la Torre pekas ut regelbundet av olika människorättsorganisationer. Misshandel och droger flödar på anstalten vilket leder till dödsfall. Anstalterna i Andalusien låg på en inte alltför hedersam förstaplats på listan över flest anmälda misshandelsfall på spanska fängelser i slutet på 90-talet. Andalusien hade 59 fall, Madrid som var tvåa på listan hade 43 fall.
Självmord genom hängning finns också med på listan över dödsorsaker, enligt organisationen Asociación Contra la Tortura. Att drogerna tycks härja fritt på anstalten visas sig av att flera interner avlidit på grund av överdoser av narkotika.
Källor för reportaget. Diariosur, Málaga Hoy, Diario la Torre, Asociación Contra la Tortura.I augusti sattes rekord i antal interner med 1.904

I augusti sattes rekord i antal interner med 1.904


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255