Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Marbellaborgmästare under press ska återställa det goda ryktet

Annons - Svenska magasinet
Marbellas borgmästare Angela Muñoz

Marbellas borgmästare Angela Muñoz

Marbellaborgmästare under press ska återställa det goda ryktet

2007-09-05

Sedan i sommar heter Marbellas borgmästare Angela Muñoz. Hennes man, Lars Broberg, tillhör stadens mest största och kända byggherrar. Det betyder även att Angela Muñoz har ögonen på sig som borgmästare i den spanska badorten


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Angela Muñoz ser det som ett privilegium att få representera PP, Partido Popular. Den 27 maj vann PP kommunalvalet i Marbella som anses vara ett av de mest uppmärksammade valen i Spaniens historia.
Efter otaliga skandaler var allas ögon riktade på Marbella. Vem skulle få den (o)tacksamma uppgiften att rensa upp och återställa Marbella skamfilade ryckte?
-Jag ser verkligen fram emot att få återställa Marbellas ryckte, nu ska det bli ordning och reda, säger Angela Muñoz i en intervju i Kustradion 105.
-Vi har haft en mycket komplicerad situation. För att få en normal situation i framtiden måste vi jobba ärligt och ha ett rent bord till 100 procent.

Som kvinnlig borgnästare ska du försöka få ordning på Marbella, hur känns det?
-Jag känner en stor respekt från alla jag möter även om den spanska inrikespolitiken fortfarande är mansdominerad. Mina tidigare uppdrag i arbetsdepartementet och immigrationsdepartementet har gett mig en viss erfarenhet vilket givetvis hjälper mig. Samtidigt har antalet kvinnor på viktiga poster ökat i Spanien.
-Jag har alltid trott på samarbete och med fler kvinnor i politiken tror jag på ett förbättrat samarbete. Jag har bra kontakter med borgmästaren i Cádiz, Fuengirola, Valencia och Málaga. De har allesammans en viktig position inom spansk politik, vi har ett bra samarbete och håller ihop.

Utmaning
Pressen på Alcalde Muñuz och nyvalda kommunfullmäktige från kommuninvånare, turister, besökare och media kommer att vara gigantisk. Hur Angela Muñoz tänker hantera den pressen blir nog hennes stora utmaning. Hon säger i samband med en intervju i Kustradion 105 att ”jag kommer att hålla i sär familjelivet och politiken. Jag har dessutom två barn, 13 och 15 år, som just nu är på läger i Sverige under hela sommaren”.
Gamla stan och gränderna runt omkring är Angela Muñoz smultronställe i Marbella. Här finns trevliga butiker och restauranger. Det har riktats kritik mot den tidigare kommunledningen från butiksinnehavarna i centrala Marbella. Deras situation har blivit sämre efter att flera stora shoppingvaruhus vuxit upp som svampar i marken i utkanten av stan.
-Vill tänker ge småföretagare och butiksägare allt det stöd som vi kan så att de kan konkurrera på lika villkor som de stora kedjorna, säger Angela Muñoz bestämt.

Åtgärder
Servicen ska trimmas och förhållandena ska förbättras för besökare. Renhållning och förbättrad säkerhet nämner borgmästare Angela Muñoz som första åtgärder. Stränderna ska hållas i ordning och vara i bra skick året runt, även under vinterhalvåret.
Under GIL-epoken under 90-talet och ett stycke in på 2.000-talet var Marbella omgärdat av mycket glamour. Enligt Angela Muñoz har Marbella fortfarande tillräckligt mycket glamour som hon tror kommer att blomstra upp i ännu högre grad. Det ska rensas, och badortens något skamfilade ryckte i den stora världen ska återställas. I första hand handlar det om att normalisera förhållandena i kommunen.

Prostitution och knarkhandel har blivit synonymt med stadsbilden i Marbella. På krogar, restauranger och barer görs det alla slags ”affärer”. Hur tänker ni komma till rätta med detta?
-Vi har några konkrets punkter för att ta itu med detta problem ute på gatorna. Vi tänker ta itu med detta genast och vi arbetar efter en nolltolerans emot detta.
Att det pratas om Marbellapolisens våldsamma arbetsmetoder samtidigt och att polisen i Marbella skulle vara korrumperad, tar Marbellas borgmästare med ro.
-Jag tror inte detta är sant. Marbellapolisen har en god hållning samtidigt som staden är en av de säkraste platserna.

Rent spel
Med kontakter inom byggsvängen har Marbellas nye borgmästare ögonen på sig. Angela Muñoz make, Lars Broberg, är en av Marbellas starka byggherrar.
-Visst, min man har ett stort företag inom byggsektorn, men jag vill även ha hit andra som startar företag i området. Det ska vara rent spel i fortsättningen, intygar Angela Muñoz.
Hon besöker Sverige varje sommar, och hon gillar det nordiska landet.
-Jag gillar Sverige, ett fantastiskt vackert land. Jag pratar inte svenska men jag förstår lite svenska när andra pratar. Mina två barn pratar svenska. Jag besöker Sverige på sommaren.
-Och jag gillar köttbullar med potatismos, säger Angela Muñoz på perfekt svenska avslutningsvis.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255