Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Med mental och fysisk träning kan du utveckla ditt golfspel

Annons - Svenska magasinet
Atleten Tiger Woods har med fysisk träning utvecklat golfen

Atleten Tiger Woods har med fysisk träning utvecklat golfen

Med mental och fysisk träning kan du utveckla ditt golfspel

2007-06-07

Atleterna Tiger Woods och Annika Sörenstam har infört många nya grepp i golfsporten. Med fysisk och mental träning har de två världsstjärnorna utvecklat golfen, de spelar stundtals i en egen division. Mental och fysisk träning blir en allt viktigare bit för golfspelaren. Det menar Björn Solum, mental coach och bosatt på Solkusten.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Numer installeras det gymanläggningar på golfklubbar. Det var Tiger Woods och Annika Sörenstam som tog tag i styrketräning och nu sprider det sig som en löpeld bland golfarna, säger Björn Solum, Fysioterapeut och Lic. Mental Tränare.

Viktiga bitar
Bålstabilitet, kraft, uthållighet, koordination och koncentration är viktiga bitar i golfspelet. Lägg till att det mesta av golfen spelas i huvudet så har vi även den mentala biten.
För två år sedan publicerade Svenska Magasinet två artiklar i ämnet styrketräning kombinerat med golf och hur du blir en bättre golfspelare som slår längre. Annika Sörenstam och Tiger Woods har i åratal utövat fysisk träning vid sidan om golfträningen, för att förbättra sitt golfspelande.
Resultatet från en engelsk studie visar att det är en bra idé. Efter åtta veckors styrketräning ökade de golfspelande försökspersonerna sin maximala slaglängd med 4,3 procent, skriver Journal of Strength and Conditioning Research.
Om du spelar golf finns det alltså all anledning att komma igång med styrketräningen.

Största biten
-Tiger Woods är som ett resande företag, säger Björn Solum. Han har med sig ett eget gym, personlig tränare och mental tränare vid tävlingarna.
Fysiken är viktig men Björn Solum vill lägga extra tyngd åt den mentala biten som han menar ändå är den största biten.
-Medvetenheten kring mental träning har ökat avsevärt. En bra prestation byggs upp inifrån. Om du ska göra någonting eller åstadkomma något måste du först ha en mental tanke, menar Björn Solum som tränat Anders Forsbrand, Olle Karlsson och Mats Lanner bland annat.

Djurgården 1964
Med en oerhört högt driven motivationsnivå kan du komma långt. Drivkraft och inställningen är av stor betydelse i vilken sport som helst. För ett tag sedan såg undertecknad ett intressant inslag i Sportspegelns Stopptid där Jens Lind tog upp ämnet mental träning och när det började i Sverige.
Första gången var 1964, och det var Djurgårdens hockeylag som införde mental träning. Men så är också Djurgården ett av våra mest framgångsrika hockeylag.

Ha med skallen
-Du måste ha med skallen, säger Björn Solum och fortsätter: Fysiken och den mentala biten har element av varandra. Det finns inget som har ett mentalt moment i sig.
Styrkan är inte det dominerande i golfspelet, den ska ge stöd åt golfspelet. En gymanläggning är bra att besöka men det kan räcka med ett bra hemträningsprogram där du har tillgång till hantlar och skivstång. Lägg till stretching så är du på god väg mot ett bättre golfliv.

Pigg efter träning
Träning behöver inte betyda att du kör helt slut på dig. På sin hemsida skriver Björn Solum:
”Att träna effektivt innebär väldigt sällan att vara fullständigt slutkörd efter träningen. Tvärtom mot vad många tror, så är den effektivaste träningen istället den, som gör att Du känner dig mer energisk och piggare efter träningen än vad du kände dig innan”.
På hemsidan nämner Björn sedan några kriterier på effektiv träning. Om du redan längtar efter nästa träningspass är bara att gratulera. Du tränar förmodligen på det sätt, som är helt rätt för dig personligen.

Vila
Men träningen omfattar så mycket mer än bara den fysiska träningen, enligt Björn Solum. Dina träningsresultat - och framförallt din prestationsförmåga - påverkas nämligen i mycket hög grad av vart du är på väg i livet i övrigt. Andra viktigare delar än träning är andningen och vilan. Regelbundna andningsövningar höjer prestationsförmågan på ett fantastiskt sätt.
Läs mer om Björn Solum och mental och fysisk träning på:
www.slappna-av.nu
www.tetratraining.com


Fakta/Tetratraining
Både ett träningskoncept och en träningsfilosofi. Det hela bygger på några enkla grundtankar om Din kropp och Ditt psyke som en samverkande helhet, om Dina innersta drömmars betydelse för Din prestationsförmåga, om hur Dina tankar styr funktionerna i Din kropp, om den viktiga balansen mellan Dina olika resurser.
Tetratraining tränar hela människan. Innifrån och ut. Både muskler och hjärna. Träningen utvecklar inte bara den fysiska förmågan i sig, utan även i allra högsta grad de tankeprocesser som bygger upp, understödjer och gör förmågan meningsfull.
Tetratraining börjar där all effektiv träning borde börja – med att hjälpa Dig att klargöra vad Du egentligen vill med Din träning. Din kropp skulle vi kunna se som Ditt redskap här i världen. Det redskap som skall förverkliga Dina drömmar och önskningar. Och det är ett fantastiskt redskap, som Du har fått Dig tilldelat.
Ju bättre Du känner att Du mår och fungerar, ju större drömmar skapar Du. Och ju större drömmar, ju mer kommer Din förmåga att utvecklas.Om du spelar golf finns det alltså all anledning att komma igång med styrketräningen

Om du spelar golf finns det alltså all anledning att komma igång med styrketräningen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255