Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu: Islamistiska fundamentalister vill ha ett nytt Al-Andalus

Annons - Svenska magasinet
Al-Qaidaledarna Ayman Al Zawahiri, Osama bin Laden och Abu Hafs

Al-Qaidaledarna Ayman Al Zawahiri, Osama bin Laden och Abu Hafs

Spanien just nu: Islamistiska fundamentalister vill ha ett nytt Al-Andalus

-0001-11-30

Al-Andalus ska återigen komma under islamskt herradöme. Terroristnätverkets Al Qaidas chefsideolog Ayman al-Zawahiri ser Spanien som islams förlorade al-Andalus.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Al-Andalus anses vara den europeiska kulturens arabiska rötter. Faktum är att al-Andalus eller södra Spanien har en gemensam kulturhistoria som knyter ihop Europa och Islam. Under nästan 800 år behärskades Al-Andalus av en kultur som starkt påverkade utvecklingen i hela Europa. Córdoba ansågs vara Europas vetenskapliga centrum.

I det medeltida Al-Andalus levde kristna, muslimer och judar sida vid sida under relativ harmoni. Tills spanjorerna och det katolska kungaparet Ferdinand och Isabell beslöt sig för att sparka ut judar och muslimer från landet. En etnisk rensning, där man tvingade folk att avsäga sin tro.

I våra dagar pekar spanjoren stolt på sitt rika kulturarv. Alhambra (arabiska för den röda borgen) i Granada är ett av Spaniens mest besökta turistmål med runt två miljoner besökare om året. Alhambra byggdes från 1250-talet till 1300-talets slut och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur.

Sedan Boabdil, den siste moriske härskaren, lämnade Alhambra under Granadas belägring 1492, har platsen inte stått under moriskt eller muslimskt inflytande.

I februari uttalade sig Ayman al-Zawahiri, chefsideolog inom terroristnätverket Al-Qaida och andra man efter Osama bin Laden. Al-Zawahiri sade att Al-Andalus återigen skulle komma under islamskt herravälde. Samma sak gäller de spanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Al-Qaida har sin religiösa grund i Wahhabi-sekten och det slutgiltiga målet för al-Qaida är att införa denna variant av politisk islam i hela den islamiska världen. Det sticker fundamentalistiska rörelser som Wahhabi-sekten i ögonen när Spanien står och talar om ”sin” rika kulturskatt, samtidigt som få spanjorer vill besöka Nordafrika.

Islamexperten och universitetsprofessorn Antonio Elorza säger i Dagens Nyheter att bakgrunden till 11-M inte bara är att Spanien deltog i kriget i Irak. Det handlar också om att fundamentalistiska muslimer med terroristledaren Usama bin Ladin i spetsen kräver att återfå "Al-Andalus", det namn de givit Spanien och som islam förlorade till kungaparet Ferdinand och Isabella år 1492.
-Islamisterna, särskilt i Marocko, är helt uppslukade av tanken på Al-Andalus, säger Antonio Elorza.

Med terroristattentat i Algeriet och Marocko nyligen höjs säkerheten i Spanien. Och 11 mars 2004, Atocha, Madrid, glömmer ingen i första taget. På Costa del Sol har det gjorts arabiska investeringar. Det gillas inte av islamska fundamentalisters som ser detta som förräderi som gynnar Spanien ekonomiskt.

Vid ett Madridseminarium ett år efter terroristattentatet vid Atocha dryftades om invandring av muslimer och fattigdom är grogrund för terrorism i Europa. Enighet nåddes om att "en majoritet av muslimerna inte är terrorister, men att en majoritet av terroristerna är muslimer" och om att terrorister oftast inte är fattiga, att de har både utbildning och arbete.

Historien visar att världsreligionerna har haft svårt att hålla sams. Religiösa konflikter har lämnat krig, fundamentalism och orättvisor efter sig. Det finns krafter inom FN på att förbjuda all religion. Det är en dag som närmar sig med hast.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255