Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska Magasinet – on tour Vélez-Málaga/Torre del Mar

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Svenska Magasinet – on tour Vélez-Málaga/Torre del Mar

2007-04-10

Så är vi tillbaka på östra sidan om Málaga efter att i marsnumret besökt San Pedro och Nueva Andalucia. I februari besökte vi Nerja, nu har touren stannat i Torre del Mar, halvvägs mot Málaga. Den gamla sockerstaden har bytt skepnad


Skicka till en vän

Här finns plats att vandra i bergen, fantastiska vatten att dyka i, kulturstad med tusenåriga anor i ett mikroklimat som sträcker sig från Rincon de la Victoria till Salobreña. Det finns många skäl att bosätta sig i Vélez-Málaga.

Vélez-Málaga är en gammal morisk by. Jämsides med det gamla finner du en modern småstad med eget flygfält – och spårvagn. I Vélez-Málaga finns feniciska och romerska lämningar. Morerna byggde upp staden och omgav den med murar, fyra stadstorn och en moské. Där moskén en gång stod finns nu en kyrka.

Badorten Torre del Mar är en del av Vélez-Málaga.

Snöklädda berg runt Vélez-Málaga är ingen ovanlighet under vintermånaderna. Vélez-Málaga omgärdas av jordbrukslandskap och berg. Grönsaksodlingar och vinodlingar breder ut sig i det kuperade landskapet.

Allt fler väljer att slå ned sina bopålar i Torre del Mar. Kustbyn som tillhör Vélez-Málaga kommun har sedan 1970-talet haft en ganska stabil svenskkoloni.
Från början handlade det om urbanisation La Sirena vid Benajarafe, väster om Torre del Mar, där svenskarna en gång i tiden var i majoritet. Andra bostadskvarter med stor inflyttning av svenskar och skandinaver är Caleta del Sol.

Infrastrukturen har tagit stora kliv framåt samtidigt som köpcentrum kommit till och gator samt torg har fått en ansiktslyftning.

Kommunen Vélez-Málaga är en gammal by. Kommunalpolitikerna har insett stadens kulturella värde och stora delar renoveras. Meningen är att Vélez-Málaga ska bli ett uppfräschat utflyktsmål som ska dra turister.

Runt Vélez-Málaga är fritidsbostäderna något billigare än på västra Costa del Sol. Samtidigt är inte utbudet lika stort. Den som gillar livet mellan tee och green har bara två golfbanor i närområdet att besöka. Fler golfbanor är på gång.

Det är marknad varje torsdag mitt emot Guardia Civil i Vélez-Málaga. Missa inte den! Mellan Vélez-Málaga och Torre del Mar ligger kommunens största köpcentrum, El Ingenio.

På en av kullarna mellan Torre del Mar och Vélez-Málaga, med vacker utsikt mot hav och berg, ligger Residencia Escandinava para La Tercera Edad, Casa Klein, som är ett skandinaviskt mellanting av rekreationshotell, konvalescenscenter och vårdhem.
I trädgården som kan liknas vid en paradisisk park finns pool, blommor i alla färger, apor, fåglar, hundar och dvärghöns. Hela platsen andas frid och harmoni. Svenskdanskan Joan Klein Rosén är direktör vid anläggningen, som hon själv beskriver som ett rekreationshotell. Den 23 mars hade man femårsjubileum.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255