Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklare varnar för lycksökare i Thailand

Annons - Svenska magasinet
Mats Karlsson, till vänster, berättar för mässbesökare om Thailandsbostäders projekt

Mats Karlsson, till vänster, berättar för mässbesökare om Thailandsbostäders projekt

Mäklare varnar för lycksökare i Thailand

2007-04-10

Ett bostadsköp är inte den enklaste saken i världen. Aldrig någonsin har utbudet varit så stort som just nu. Bland annat så reste 400.000 svenskar till Thailand i fjol


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Att intresset är stort för en fritidsbostad i utlandet går inte att ta miste på vid ett besök vid någon av utställningarna Köpa hus utomlands. Svenska Magasinet har som enda tidning varit på plats på samtliga utställningar av Köpa hus utomlands sedan starten.
Utställare får avslut, fulltecknade listor av besökare som vill veta mer och visningsresor. Det händer en hel del.

Problem
Mats Karlsson är mäklare och jobbar för Thailandbostäder. Han berättar entusiastiskt om Thailand, besökare flockas. Jämfört med andra berättar Mats om problem som kan uppstå.
-Vi har eget byggbolag i Thailand sedan 15 år. Du bör fråga dig vem som bygger ditt hus i Thailand, betonar Mats Karlsson.
Under februari fick Thailandsbostäders byggbolag tolv samtal från svenskar som frågade om de kunde bygga färdigt deras hus. Thailändarna hade dragit.
Det börjar dyka upp lycksökare i Thailand, berättar Mats Karlsson. De bygger fort utan en tanke på kvalitet. De som varit med i Spanien några tiotals år nickar säkert. Vi har hört den förut.
-En del bygger tegelväggar, sju centimeter. AC installeras, efter ett tag spricker väggar och takstolar rör på sig. Det är ett stort problem i Thailand, husen håller inte.

Isolering
Detta insåg Thailandbostäder tidigt. Nu bygger man egna hus – gjuter hela plattan själva, och man bygger färdigt. Väggarna har 150 mm isolering av märket siporex.
-Du behöver inte ha AC i våra hus, det räcker med en vanlig fläkt. Vi installerar fuktspärrar tillverkade i Höganäs. Du får en både friskare och bättre luft.
Just nu bygger Thailandbostäder tre km från havet. Villor på 110 kvadratmeter för 675.000 SEK. Om fyra år kostar husen två miljoner, tror Mats Karlsson.
-Just nu bygger vi en bit utanför centrum, men om några år är vi en del av centrum. Det byggs intensivt i Thailand just för tillfället.

Hyrd mark
Mats får många frågor om att äga tomten i Thailand. Att vara husägare, men inte markägare låter lite märkligt.
Utlänningar får bygga ett eget hus på hyrd mark. Första hyresperioden är på 30 år, som sedan kan förlängas till totalt 90 år genom att man köper en option som står inskriven i hyreskontraktet. Därefter återgår marken till uthyraren. Går markägaren i konkurs, avlider eller säljer bolaget kan det uppstå svårigheter och man riskerar att inte få hyra längre än 30 år.
Du kan bara äga upp till 49 procent. En del mäklare lockar med att man tar in thailändare som fungerar som så kallade ”målvakter”. De skriver på och står som ägare till marken. Enligt Mats Karlsson är det kriminellt. Thailandbostäder köper licenser eller arrenderar mark för sina byggen genom en thailändska som är gift med en svensk byggare.

Ett gott råd inför husköp i Thailand, hur lyder det?
-Be om att få se konstruktionsboken på bygget. Ta referenser, prata med och fråga dem som tidigare har byggt och köpt.
I urbanisationerna bildas det en samfällighet. Du betalar 750 SEK i månaden för skötsel, klippning, vakt och annan service.
Thailandbostäder säljer i Hua Hin. Nu planeras det för en skandinavisk skola i området, berättar Mats Karlsson.
Regnperioden varar under juni till augusti. Då kan det förekomma störtregn under två timmar, sedan klarnar det upp igen. De flesta svenskar besöker Thailand mellan oktober och mars.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255