Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Snart dags att deklarera för år 2006

Annons - Svenska magasinet

Snart dags att deklarera för år 2006

2007-04-02

Den spanska deklarationsperioden är månaderna maj-juni. Under den perioden deklarerar man sin inkomst för år 2006. Det första beslutet som skall tas avser huruvida du är skyldig att deklarera eller ej i Spanien.


Skicka till en vän

Av Bo Wennertorp, Global Accounting SL i Marbella
e-post:
[email protected]

Vem är skattskyldig i Spanien?
Alla som bor minst halva året i Spanien skall deklarera sina inkomster i Spanien. Om du innehar ett residenciakort styrker detta att du bor minst halva året i Spanien. Men om du ej innehar ett residenciakort så saknar detta betydelse för din skattskyldighet i Spanien. Det spelar ingen roll i vilket land inkomsten är intjänad. Bor man minst halva året i Spanien skall man deklarera alla sina inkomster i Spanien.

Blanketter
Man får ej någon förtryckt blankett utskickad. Utan alla skattskyldiga måste själva ta initiativet genom att hos skattmyndigheten köpa en blankett och fylla i sina inkomster. Blanketten kan inlämnas på valfritt bankkontor. Om du inte vill upprätta din deklaration själv kan du besöka en revisor för att få hjälp.

Vilka inkomster skall deklareras?
Alla inkomster du haft under 2006 skall deklareras. Det kan avse pensioner, löner, aktieaffärer, räntor, inkomst från eget företag etc samt förmögenhet. Numera skall europeiska banker informera spanska skattemyndigheten om dina ränteinkomster. Tänk på att pension från offentlig anställning enbart beskattas i det land pensionen intjänats.

Vilka avdrag finns?
I din spanska deklaration får du göra avdrag för försörjningsbörda (tex make, barn, föräldrar etc), handikapp, pensionsförsäkring, räntor och amorteringar på din permanentbostad under förutsättning att lånet tagits i samband med köpet. Makar får välja mellan att sär- eller sambeskatta. Obligatorisk särbeskattning gäller för förmögenhet. Du som hyr en bostad kan få göra ett smärre avdrag för din hyreskostnad under förutsättning att du uppger hyresvärdens identitet.

Hur stor blir skatten?
Skattesatsen i Spanien är mellan 0-45 %. Skatteskalen är stigande, ju högre inkomst desto högre marginalskatt. Som tumregel kan nämnas att om dina inkomster uppgår till ca 43.000 euro under året blir den spanska skatten 25 %. Kapitalvinster (f.d. reavinster) beskattas i Spanien med 15 % (från 2007 18 %) under förutsättning att innehavet varat i minst ett år.

Vad gör man med skatt som erlagts i Sverige?
De flesta har en inkomst som redan beskattas i Sverige. Normalt avser det pension. Med få undantag har pensionen redan beskattats direkt vid källan i Sverige. Det betyder att skatt betalas i två länder. Men om du sänder en kopia av din spanska deklaration till skatteverket i Sverige så återbetalar Sverige den spanska skatten. Du måste emellertid ligga ute med skatt i två länder under en kortare tid. Men till slut blir det bara ett lands skatt som gäller.

Hur betalas den spanska skatten?
När du fyllt i den spanska deklarationen måste du själv räkna ut den skatt som blir att betala. Minst 60 % av beloppet att betala skall betalas vid inlämnandet som sker på valfri bank. Resterande 40 % av skatten skall betalas senast den 31 oktober. Om tidpunkterna ej respekteras tillkommer kraftiga avgifter. Du får inget besked om när myndigheterna granskat din deklaration eller om den blir godkänd. Bara om skatteverket har frågor så hör man av sig.
Tänk på att en tidningsartikel är allmän och inte tar hänsyn till din specifika situation. I deklarationsfrågor bör du alltid kontakta en erfaren revisor eller advokat.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255