Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spara och lagra viner

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spara och lagra viner

2007-03-13

Under mina ca 30 år som vinprovningsledare och sommelier har det inte förekommit en enda provning där frågan om att spara/lagra vin inte har ställts till mig


Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

Man frågar:
Varför spara vin?
Kan man spara alla viner?
Vinner alla vin på att lagras?
Hur lagrar man vin?

Nästan alla viner tjänar på att sparas när vinmakaren släpper ifrån sig vinet. Vissa, som t.ex. spanska jovenviner är producerade för att drickas unga. Det betyder att man i alla fall kan spara dessa upp till ett år. Andra viner kanske skall sparas i 100 år innan den når sin fulla kapacitet, ja det finns viner som producerades i mitten på 1800-talet som ingen vet riktigt när dessa skall slå ut i full blom!
Ett bra sätt att veta om vinet är lagringsbart eller inte är om det sista glaset ur flaskan smakar mera och bättre än det första. Jag skojar inte. Eller om du öppnar flaskan. Smakar på vinet, dekanterar det, låter det stå en stund och sedan smakar igen. Då vinner det på att sparas.

Komplext
Under tiden man sparar vinet så skall flaskan alltid ligga ned så att korken inte torkar och släpper in syre och på det sättet förstör vinet. Vinet mognar vinet blir mer komplext i sina dofter och smaker. Det ändrar färg. Ett rött går åt det bruna hållet, det gör faktiskt det vita också. Från vitt, kanske rent av transparant till halmgult och senare nästan brunt innan det är oxiderat och förstört.
Det behövs ingen gammal potatiskällare eller ett dyrt, snyggt, tempererat och vibrationsfritt vinskåp. Det måste inte heller vara 12 grader med hög luftfuktighet. Det absolut viktigaste är att det inte är ljust, och då absolut inte att flaskorna blir utsatta för direkt solljus några timmar per dag.

Torrt, svalt och hyfsat jämn temperatur
Då kanske garaget är bra, lilla förrådet under trappan, eller varför inte resväskan under sängen. Aldrig i det snygga smidesstället för 12 flaskor som står i vardagsrummet och får sol på sig ett par timmar om dagen. Aldrig ovanpå köksskåpen (varm luft stiger och direkt under kökstaket är varmaste stället i hela huset – näst efter bastun).

Sparar du på viner?
Då har jag några enkla tips. Köp alltid minst 3 flaskor av vinet som du tänker lägga ner. Innan du har ”kommit in i det hela”, gå på säkra kort. Eftersom det går att spara både vita och röda skall du köpa både och. Glöm inte starkviner.
Viktigast av allt. Gift dig inte med flaskorna - kom ihåg att allt vin som produceras, är producerat för att någon gång konsumeras.
Vinhälsningar
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255