Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska stjärnor gästar Solkusten

Annons - Svenska magasinet
Jazzsångerskan Victoria Tolstoy

Jazzsångerskan Victoria Tolstoy

Svenska stjärnor gästar Solkusten

2007-03-13

Musik har i modern tid tagit samma plats som skog, malm och teknik i svensk exportindustri. Vi på Solkusten är inte alltför bortskämda med personliga besök och framträdanden av våra världsartister. Nu är det i alla fall dags igen


Skicka till en vän

Av Staffan Elensky

Joakim Nerman på ”The Restaurant”, Los Naranjos Golfklubb i Marbella öppnar för två framträdanden av den unga, synnerligen framgångsrika, jazzsångerskan Victoria Tolstoy tillsammans med Ulf Johansson Werre, allt med förnämlig uppbackning av Claes Cronas trio.

Världsformat
Victoria Tolstoy är jazzsångerska av världsformat, i en helt egen klass i bästa svenska tradition. Vad betyder det då? Internationell jazz, svenskt blåtonad.
Hennes repertoar är bred, från egen musik via jazzstandards till visor och folkmusik i samma anda som våra stora, Jan Johansson, Arne Domnerus, Putte Wickman, givetvis Monica Zetterlund och många, många fler. Hon vågar experimentera och överraskar gärna sin stora och växande publik.

Hyllad
En ung (f 74) och begåvad artist. Mångsidig och populär, inte bara hos den renläriga jazzpubliken utan hos musikälskare runt om i världen. Några exempel på länder Victoria turnerat i: Japan, Malaysia, England, Skandinavien, Tyskland, Schweiz, Sydafrika, Italien, Spanien osv. En berest ung dam med en röst man minns. Hyllad av media och publik överallt där hon framträder. En härlig representant för Sverige.
Victorias två album "Shining On You" och "My Swedish Heart" har båda sålt guld i Tyskland.

Jazzeliten
Ulf Johansson Werre lämnade en lovande medicinsk karriär för musiken. Samtidigt med läkarstudier i Uppsala etablerade han sig snabbt i den svenska jazzeliten via ett otal musikaliska äventyr. Under tiden vid universitetet var Ulf med i sex orkestrar och tre körer. När han -76 var på väg att påbörja ett forskningsprogram om det centrala nervsystemet, var han tvungen att välja. Musik eller medicin. Det blev Musikhögskolan i Stockholm och sedermera 3 års musikstudier i Pittsburgh, USA. Vi musikälskare är tacksamma, åtminstone så länge vi är friska...
Ulf är trombonist, pianist, sångare och underhållande konferencier, flitigt engagerad. Han har spelat med alla de stora inom jazzen, både de gamla elefanterna och de nya, unga. Några få exempel: Mel Lewis, Hank Crawford, Willie Cook, Warren Vaché, Hacke Björksten, Andreas Pettersson, Jan Allan, körer, blåsorkestrar, kammarmusik m stråkar, ja alla i den svenska musikvärlden. Samarbetet med Arne Domnérus pågick intensivt under åren 86-95.
På platta, i radio och på TV förekommer Ulf i alla tänkbara sammanhang i ett otal inspelningar. Ulf undervisar även på jazzgymnasiet i Gävle. Hur han hinner med allt detta och dessutom ha fru, två barn, resa runt i världen, spela, hålla s.k. workshops och undervisa är för skribenten obegripligt, men tyder på ovanligt god självdisciplin och hög arbetsmoral.
”Googlar” man på Ulf Johansson Werre får man ca 12 000 svar!

På Nalen
Claes Crona, en av våra mest anlitade och erfarna svenska pianister. Redan från början underbarn som tidigt fick spela med de stora stjärnorna på Nalen – efter dispens – han var för ung! Claes är den pianist i Europa som Benny Goodman valde för sin sista turné här, och en av de mest efterfrågade av besökande storstjärnor som Toots Thielemans, Stan Getz, Zoot Sims, Harry ”Sweets” Edison, sångare och instrumentalister, listan kan göras hur lång som helst. Claes har turnerat i alla världsdelar, spelat i Carnegie Hall i New York, varit TV-idol i Sydafrika osv. osv. Framlidne Putte Wickmans favoritpianist med ett otal inspelningar, radioprogram och TV-framträdanden. En till av våra världsmusikanter.

Tidigare Marbellabo
Claes har bott i Marbella och underhållit Spaniensvenskar från och till under flera år. Senast han var här var med Svante Thuresson som delade en helkväll med Povel Ramel. Dessförinnan var Claes här med Lill Lindfors.
Romantiska visor, lyriska ballader eller hårdsvängande bebop. Allt passar Claes lika bra. Ofta överraskande, alltid synnerligen njutbart. Han spelar lika gärna med ”de gamla rävarna” som med unga, uppåtgående artister.
Denne makalöse pianist har varit på topp i hela sitt liv. Någon har sagt att man aldrig tröttnar på Claes pianospel, varje nytt framträdande är hans ”hittills bästa någonsin”. Varierat, oerhört smakfullt och elegant, men med vasst bett där så skall vara. Både som ackompanjatör, ensemblemusiker och solist.

Två framträdanden
Victoria, Ulf och Claes, tre musikanter vilka bär epitetet jazzmusiker som ett adelsmärke. Deras musik innehåller emellertid så mycket mer av visa och underhållning med både skog- och tjärdoft. De kommer till Los Naranjos den 9-10 april för att ge två framträdanden. Det finns 100 biljetter till varje show och trycket är redan hårt.Ulf Johansson Werre

Ulf Johansson Werre


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255