Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sol, terrass och utsikt - billigare bostäder på Solkusten spår experter

Annons - Svenska magasinet
Sol, terrass och utsikt

Sol, terrass och utsikt

Sol, terrass och utsikt - billigare bostäder på Solkusten spår experter

2007-01-31

Bostadspriserna ökar över hela världen i genomsnitt. På Solkusten sjunker bostadspriserna då det skapas utrymme för diskussion kring priset. Som köpare ska du ifrågasätta prislappen och lämna ett bud som du själv bestämmer. Samtidigt tänds varningslampor över spanjorernas stora skuldbörda


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Generellt ökar bostadspriserna över hela världen med mellan 5 till 7 procent om året. Fastighetsboomen i Spanien 2001 blev ett resultat av det starka engelska pundet samtidigt som spanjorer och andra plockade fram de svarta pengarna som skulle tvättas vita innan övergången till euro. Samtidigt införde landet lättnader på lånemarknaden som gav kraft till byggindustrin vilket skapade en överhettad fastighetsmarknad.

Hyresmarknaden viker
-Många räknade med att kunna hyra ut sin fritidsbostad dessutom, men nu ser vi att hyresmarknaden börjar vika, endast 20 procent ungefär är uthyrt här i Nerja. Ägaren får betala ur egen ficka vilket gör bankerna riktigt skraja, och höjer räntan.
Det menar Ulf Lindgren vid Irish Nordic Inmobiliaria, en av flera svensktalande mäklare som finns i Nerja. Enligt Ulf Lindgren är inte spanjorer något sparande folk. De lånar till allt, och så mycket lånade pengar som spanjorer innehar just för tillfället har aldrig förekommit tidigare.
Den inhemska konsumtionen eldar på. Spanjorernas stora skulder tänder också varningslampor hos analytikerna.

Nybyggen
Samtidigt håller intresset i sig för Solkusten. Det är Europas bästa plats sett ur klimatisk synpunkt. Som svensk i unionen kan du inte komma längre söderut om du nu inte väljer Kanarieöarna vill säga.
Öster om Málaga i Nerja-trakten finns det flera spännande nybyggen som exempelvis Calaceite mellan Torrox och Nerja. I första fasen handlar det om nära 200 lägenheter, så gott som allt är redan sålt. I nästa fas väntar ytterligare 135 bostäder. Totalt rör det sig om uppåt 4.000 lägenheter med tillhörande köpcentrum, golfhotell plus en 18-hålsslinga, allting nära stranden.

Snabba affärer
Jan Ljungqvist och Tommy Granbom med sex år inom mäklaryrket startade Eurohome. Nerja-svenskarna arbetar i stort sett bara mot skandinaver. Genom annonsering, via agenter i Sverige och genom golfklubbar presenteras utbudet.
Jan och Tommy kommer från reklambranschen och har med det en erfarenhet som kan vara guld värd när konjunkturen viker nedåt. Fram till 2003 var bostadsmarknaden på Costa del Sol överhettad.
-Fram till 2003 var det aldrig några diskussioner kring priset om det skulle sänkas, allt såldes snabbt, minns Tommy Granbom.

Tredubblades
Det var då som många också fick smak på att vara mäklare. På tre år tredubblades antalet mäklare i lilla Nerja.
-Under vinterhalvåret 2003/2004 fanns det 86 mäklare på 20.000 invånare i lilla Nerja. Nu finns det runt 60 kvar, säger Ulf Lindgren som sitter med i ortens företagarförening och är ordförande i AHN Nerja. Men det är sunt, nedgången har sållat bort alla cowboys, som Ulf uttrycker det.
-Kalla det självsanering. Det finns inte plats för alla att äta av samma kaka, säger Jan Ljungqvist, Eurohome.

Kringservice
-Visst är det lugnare nu, men jag klagar inte, säger Kaija Palviainen de Garcia vid Artikosta Servicios Inmobiliarios.
Kaija som servar kunder på svenska och finska har varit bosatt i Spanien i 34 år varav de senaste elva i Nerja. Hon samarbetar med fem andra mäklare vilket gör att hon har ett stort utbud av bostäder. Dessutom är hon bra påläst när det gäller hypotekslån via kontakter med den spanska banken Sabadell.
-Som mäklare tror jag att det gäller att vara bred, att erbjuda kringservice, betonar Kaija Palviainen de Garcia och nämner uthyrning, hantverkare, residencia, bilregistrering, bouppteckning, lån med mera.
-Räntan på hypotekslån har stigit med 1,25 procent till 4,8 procent, vi får se vad det kommer att innebära. Även icke residenta kan låna upp till 80 procent av taxeringsvärdet vid ett bostadsköp i Spanien. Jag brukar föreslå uthyrning vilket hjälper till att betala av på lånet.

Utrymme för diskussion
Numera finns det utrymme för diskussion kring priset, köparens marknad är här. Som köpare ska du ifrågasätta prislappen och ett lämna ett bud som du själv bestämmer. Allt beror på vem som säljer och vem som köper. Vill någon sälja snabbt är chansen större till att ett lågt bud accepteras.
-Generellt kan det säger att objekt på mellan 200.000 till 250.000 har gått ned med mellan 10 till 15 procent. På objekt från 300.000 euro är prissänkningen mellan 25 till 30 procent, enligt Ulf Lindgren vid Irish Nordic Inmobiliaria.

Från 180.000
Plånboken bestämmer i allt högre grad när svenskar köper bostad i utlandet. Önskemålet från början var radhus, när priset visat sig vara för högt, har det blivit lägenhet. Söker du bostad med två sovrum i vackra Nerja får du punga ut med cirka 180.000 till 250.000euro.
-Objekt i förhållande till pris avgör, säger Jan Ljungqvist hos Eurohome.
-Radhuslägenheter med två sovrum är mest lättsålda. Sol, terrass och utsikt är viktiga ingredienser, menar Kaija Palviainen de Garcia.

Bergsby
Runt Nerja finns det inte så mycket att bygga på då det mesta klassas som naturpark. Cirka 10 procent får det byggas på. På kommunen arbetar man med att klassa om tidigare jordbruksmark där det i framtiden ska byggas bostäder. Det gäller främst landområden väster om Nerja samt i Maro-området där det finns utvecklingsbar mark och planer på en golfbana.
Ett trevligt alternativ om du inte vill bo vid havet är Frigiliana, en vacker, ren och pittoresk bergsby bakom Nerja. Här finns gamla byhus till försäljning. Men räkna med att få använda åsna om du ska transportera byggmaterial till din drömkåk. Här är det brant och smalt, och det är endast åsnor som tar sig fram.


Eurohome Scandinavian Estate Agents
Tommy Granbom och Jan Ljungqvist

Eurohome Scandinavian Estate Agents Tommy Granbom och Jan Ljungqvist

Irish Nordic Inmobiliaria
Ulf Lindgren

Irish Nordic Inmobiliaria Ulf Lindgren

Artikosta Servicios Inmobiliarios
Kaija Palviainen de Garcia

Artikosta Servicios Inmobiliarios Kaija Palviainen de GarciaSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255