Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

ABC-viner

Annons - Svenska magasinet
Terje Lönnros

Terje Lönnros

ABC-viner

2007-01-31

I många år har amerikanska vinälskare sagt ”ABC”, vilket betyder Anything But Chardonnay. Idag har ”ABC” fått en ny betydelse över hela vinvärlden. Idag betyder det Anything But Cabernet Sauvignon. Varför det? Vad menar man?


Skicka till en vän

Av Terje Lönnros

Den största och tydligaste vintrenden över världen just nu är att kunderna söker viner med unika smaker. Vinkonsumenterna känner igen smaken på en Cabernet Sauvignon – och det är inget nytt. Eftersom Cabernet Sauvignon alltid varit rödvinsdruvornas konung och den druva som alla vinproducenter velat odla eller efterlikna, så har helt enkelt konsumenterna tröttnat på den smaken.
Det finns väl ingen som spelar Hey Jude med Beatles om och om igen på sin stereo så fort man spelar någon musik? Nej, ibland vill man lyssna på något annat, sedan blir det allt mer sällan som Hey Jude hörs.

Idag vill vi konsumenter ha särpräglade viner med unika smaker, och helst viner gjorda på mindre kända druvor.

Därför är Spanien just nu världens hetaste vinland. Här finns många druvsorter som inte har odlats på speciellt många platser utanför Spanien. Kompetensen hos spanska vinodlare och vinmakare har ökat markant de senaste årtiondena, mycket på grund av generationsskiftningar.

Spanska producenter har stor grad gått från kvantitet till kvalitet.

När övriga vinvärlden ägnat sig åt att få sina viner att smaka som en fransk Cabernet Sauvignon, Merlot eller Chardonnay. Det vill säga man har internationaliserat de franska stordruvorna. Alla har härmat alla, vilket gett ett utslätande resultat. Det är väl inget unikt över en Chardonnay som smakar likadant vare sig den kommer från Frankrike, Kalifornien, Australien eller Bulgarien? För när produktionstekniken har utvecklats till den nivå den är idag så kan producenterna med hjälp av datorer smakanpassa sina viner till, t.ex. en specifik marknad eller för att efterlikna någon unik vintyp.

Spanien har inte gått i denna fällan.

Här har kulturarv och vinlagar gjort att de spanska producenterna har odlat många, olika spanska druvor som varit relativt okända i resten av vinvärlden. Nu kan man skönja en snabb förändring runt om i världen. Nu ser man hur intresset för spanska viner och hittills ”okända” druvor granskas under lupp världen över. Blir man populär, blir man också hårt, och kritiskt, granskad. Denna granskning klarar Spanien med bravur allt medan uppmärksamheten för det fantastiskt spännande druvbeståndet bara ökar.

Det är Tempranillo-druvan som väcker mest uppmärksamhet och beundran.

Den sprids i en rasande fart och är faktiskt den mest nyplanterade druvan i både Italien och Frankrike. I Sydamerika har den funnits länge, men det är först nu det dyker upp spännande Tempranillo-viner därifrån. Men även Kaliforniska och Australiensiska unga vinmakare tittar på Tempranillo som därför spås nå en allt större framgång. För, vinmakare runt om i världen vill göra annorlunda och unika viner. Därför är det spanska druvbeståndet en guldgruva, och förhoppningsvis lyckas dessa vinmakare skapa viner med ursprung och särprägel.
Viva España!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255