Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bihagens bikupa: Vi leker tjurfäktning i Ronda

Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa: Vi leker tjurfäktning i Ronda

2022-01-09

Jenny surrar med liv och lust i bloggen på www.svenskamagasinet.es om att det inte bara är klassrum och glosplugg på Folkhögskolan Hvilan/Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirolas sommarkurs i spanska. Härliga utflykter ingår!


Skicka till en vän

Av Jenny Bihagen

Jag och dottern prövar hur det känns att tjurfäktas (utan att jag sticker knivar i henne efteråt) i en av Spaniens äldsta (1785) och vackraste (men ja!) tjurfäktningsarenor; Real Maestranza, i Ronda. Nej nej det känns inte politiskt korrekt någonstans att skratta här men det gör jag ändå. Skadad som jag är av julaftonsfilmen Tjuren Ferdinand som gav mig en sådan romantiserad, förskönad bild av den blodiga sporten ”la corrida de toros”.

Hursomhelst är det riktigt läckert att få möjligheten besöka en ”plaza de toros” IRL! Tacksam att erbjudas detta av språkkursen jag går!

Det är tryckande kvavt och dunkelt inne vid stallen där tjurarna och hästarna hölls fångna inför ”fäktandet”. Alla filmer jag har sett (även amerikanska tjurridningsfilmer) flimrar förbi framför ögonen.

Jag ser kedjorna hänga tysta och stilla i ekande tomma bås med kraftiga dörrar, men hör inom mig hur kedjorna rasslar när portarna dras upp och släpper ut de frustande och stångande tjurarna.

Här har både djur och matadorer skadats och dött. Grymheter har utspelats framför jublande folkmassor. Men det är ändå den gulligt tecknade Tjuren Ferdinand med de färglada, stolta matadorerna jag ser framför mig i slutändan.

Tur det finns många oaser att tanka vätska på, runt omkring i staden, för när tempen ligger på nära 40 dallrande grader, känner jag snart att näääh nu räcker det med strosande runt Ronda för idag: ”Jag trivs bättre här (inne på tapasbarerna som har AC) där jag kan ha det lugnt och skönt och lukta på blommorna (krukväxterna)!”
 
Svenska Magasinet i Spanien

It was the summer of ’21
Eller jag borde kanske säga det på spanska: Fue el verano de ’21. Men då hade Bryan Adamsreferensen gått förlorad.

Nu när sommarskolan är slut och jag kan summera vad jag lärt mig. Inte helt flytande spanska tyvärr, eftersom jag fortfarande inte fattar om det är rätt att säga ”fue” (preteritum) eller ”era” (imperfekt) i meningen ovanför. Fan vad svårt!Men jag kan berätta detta: ”Me and some guys from school, had a blast and we tried (to learn Spanish) real hard. A few quit and we were catparents… I shoulda known we’d never get far. Oh when I look back now, that summer seemed to last forever. And if I had the choice… Yeah, I’d always wanna be there. Those were the best days of my life!

It was the summer of ’21, oh yeah!”Låttexten till ”Summer of ’69” passar nästan perfekt in. Ärligt talat så har jag efter kursen bättre kunskaper i spanska och om Spanien och den spanska kulturen. Rekommenderar den (googla Hvilan/Svenska skolan Costa del Sol) för alla som älskar Spanien, spanska eller är nyfikna på det. Go for it! Ok. Jag fortsätter på den ärliga vägen; Anledningen till att vi inte hade bästa närvaron eller var bäst på att lämna in hemläxor i tid..? Well… Pues… ”It was the summer of -21, oh yeah! Man we were killin’ time. We were young (haha, nää) and restless, we needed to unwind (too much fiesta!?!). I guess nothin’ can last forever – forever, no!”

Det hände mycket i sommar, jag gav mycket av min fritid åt ungarna, kompisarna och nu på sistone; tid till nya familjemedlemmen – kattungen Queso, som vi adopterade från Animal Center Triple A i Marbella. Jaa. Helt plötsligt är kursen slut, den som skulle vara så lång, ja heeela sommaren. Och det känns både sorgligt, tråkigt och härligt på samma gång. Men det är ju som Karin Boye sa i sin dikt som jag tycker handlar om, inte bara om våren utan om livets alla avslut och nystarter:

”Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.” (…)

”Då, när det är värst och inget hjälper, brister som i jubel trädets knoppar. Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens droppar, glömmer att de skrämdes av det nya, glömmer att de ängslades för färden. Känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen.”

Fotot är från klassutflykten till Granada. I bakgrunden syns historiska slotts- och borgområdet Alhambra (byggdes under 1200-1300-talet).
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255