Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Kära svenskar, idealista är inte samma sak som hemnet.se

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Kära svenskar, idealista är inte samma sak som hemnet.se

2022-01-09

Efter att en svensk fond köpt upp den spanska bostadsportalen Idealista.com i slutet av 2020 har svenska befolkningen fått upp ögonen för den. Speciellt under 2021 har vi fått in mycket fler förfrågningar från Sverige via våra annonser på Idealista, en portal där vi tidigare fått flest svar från spanska kunder.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


Många av våra svenska kunder skickar oss länkar till Idealista och frågar om objekt som andra mäklare lagt upp. Ett typiskt exempel som hände denna veckan;

En svensk dam, som jag varit i kontakt med under cirka tre månader, skickar mig en annons hon sett på Idealista. Vi har haft kontakt både via mail och telefon under lång tid för att förbereda hennes besök i januari och bokat en lista med 12 intressanta objekt. Hon är nu jätteexalterad av Idealistaannonsen, som visar en bostad nära stranden och 50 000 € billigare än de jag skickat henne. Jag ser direkt att det är en bostad som blev såld för tre år sen och dessutom inte låg nära stranden.

Hon frågar: Varför vet jag detta?
Svar: Jo, för att StartGroup sålde denna bostad 2019.
Hon frågar: Varför ligger den nu som ny annons på Idealista med en annan mäklare?
Svar: Den andra mäklaren hade också den till salu 2019, därför har de bilder och info. De har nu lagt upp den som en lockannons för att en kund ska kontakta dem. När kunden kommer på visning säger de att den tyvärr är såld men kan erbjuda något annat.
Hon frågar: Hur kan de göra så? Det är ju inte seriöst!
Svar: Exakt! Detta är ett jätteproblem för oss i denna bransch. Det finns tyvärr en massa oseriösa aktörer, och alla bostadsportaler är fulla av deras bluffannonser, och gamla annonser som inte är uppdaterade. Vi kan se i vårt interna system (som delas av 80% av mäklarna på kusten) vad som finns till salu, och det är mer tillförlitligt än Idealista. Men även där ligger en hel del gamla ouppdaterade annonser, och vissa som inte är korrekta. Felaktig annonsering på Internetportaler är ett stort problem för oss etablerade mäklare.

Tuff lag, få inspektioner
Lagen i Andalusien är tuff för mäklare och en felaktig annons kan ge böter på mellan 3 000 och 60 000 €. Problemet är att det görs för få inspektioner, och de som görs blir just på etablerade mäklarkontor. Alla tokiga frilans ”mäklare” som jobbar hemifrån och bara har en mobil är det svårare för inspektörerna att få tag i, så de kan i princip lägga upp en massa skräpannonser utan större risk.

Vem blir lidande?
Givetvis kunder som blir lurade att tro att det finns fantastiskt billiga objekt och därför väljer en oseriös mäklare. När de väl kommer hit är de i denne mäklarens klor och då är resan oftast förstörd. Om de ändå köper något till slut brukar de inte få någon som helst hjälp efteråt.

Det ger också en helt felaktig bild av marknaden om man baserar sina sökningar på de priser /m2 som man hittar på t.ex. Idealista.

De andra stora förlorarna på detta är de etablerade mäklarna. Vi lägger massa pengar på lokaler, personal att ta in bra objekt och kontrollera all dokumentation innan de läggs ut på Internet. Men när annonsen kommer ut försvinner den i ett hav av oseriösa lockannonser med lägre priser och helt felaktig info.

Vi har flera gånger, tillsammans med flera andra större mäklare, kontaktat de stora portalerna och krävt att de ska göra något åt detta, men tyvärr utan resultat. De säger att de inte är deras ansvar. Detta är inte unikt för Idealista, utan det sker även på t.ex blocket.se, finn.no och rightmove.co.uk för att ge några exempel.

Hur kan man då veta vad som stämmer och ej?
Det enda sättet är att få kontakt med en etablerad mäklare som jobbar i det området du är intresserad av. Du kommer då få rätt information, korrekt vägledning och spara en massa tid! Och troligen hjälp även efter köpet med de saker du behöver.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. I oktober öppnade StartGroup ett nytt kontor i Torrequebrada. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 8 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255