Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu - Den tysta pandemin

Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - Den tysta pandemin

2022-01-04

Smittade, incidenstal, covidpatienter, vaccin, restriktioner, täckta andningsvägar och avstånd. I snart två års tid har vi matats med det dagligen. Depressioner och självmord som följer i pandemins spår talas det mindre om. Trots att ”den tysta pandemin” påverkar en fjärdedel av befolkningen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla

Pandemilarmet tilltog i styrka i slutet på 2021 trots att vi redan 2020 fick veta att Covid muterar till en vanlig återkommande säsongsinfluensa och något vi får vänja oss vid. Återkommande vaccinering mot covid-19 bli kutym.
När dessa rader skrivs står det klart att pandemijulen 2021 var betydligt lugnare för sjukvården än 2020. Det går inte att jämföra, då var det pressat, säger överläkare.
Stigande immunitet i befolkningen, som att folk har fått immunitet efter infektion och har vaccinerat sig mot covid-19 gör att antalet covidpatienter har minskat på ett år.

Jämfört med ett virus som mist sin kraft nämns knappast ”den tysta pandemin”.Under försommaren 2020 berättade polisen att de hade börjat åka ut på fler självmord. Men vi talar helst inte om det, sa en polisman till mig.
Vi hade suttit i hemkarantän i nästan två månader. Misshandlade kvinnor i nära relationer utsattes för ökat våld i hemmet. Minderåriga var hemma från skolor och fick inte träffa kompisar. Äldre satt isolerade och ensamma.
Det där sommarjobbet som skulle ge pengar till körkortet rök all världens väg. Självmorden kröp längre ner i åldrarna och var under 2020 den näst vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15 till 29 år efter cancertumörer.

Det intressanta är att självmorden steg efter att samhället hade börjat öppna upp. I april 2020 var det till exempel 12,2 procent färre självmord än 2019. Men i augusti hade antalet självmord ökat med 34 procent. Det beskrivs som en rekyleffekt.

Strax före julhelgen kom självmordsstatistiken för 2020 som Svenska Magasinet publicerade som nyhet. Rekord i självmord med 3.941 eller elva självmord om dagen, ett var 135:e minut. Det var högsta siffran sedan 1906 då självmord började registreras i Spanien. Den regionen som redovisade flest fall var Andalusien med 793.
Totalt ökade antalet självmord med 7,4 procent jämfört med 2019. 2.930 var män. 1.011 var kvinnor.

Det har gått så långt att självmord är den främsta orsaken när det gäller onaturlig död och redovisar tre gånger så höga tal jämfört med offer i trafiken och tretton gånger så höga tal jämfört med mord.

Det blev reaktioner från läsekretsen. En klar majoritet var positiv till att vi tog upp ämnet. Även om solen helst ska lysa över en behaglig tillvaro.Siffran över självmord hade kunnat vara större. På varje självmord går det tjugo självmordsförsök, enligt statistiken från 2020.

”Pandemin har haft en förödande effekt i det här sammanhanget. Och den har påverkat alla, från minderåriga till farföräldrar och sjukvårdspersonal”, säger Gloria Orozco, primärvårdsläkare, i en intervju.
Det handlar också om ungdomar som har berövats en grundläggande kontakt för att utveckla sin personlighet. I stället har det blivit ett ökat beroende av internet, datorspel och stirr på skärmar.
Brist på kommunikation har bidragit till ”den tysta pandemin”, nedstämdhet, depression och mentala problem som drabbat en fjärdedel av befolkningen.

Covid-19-pandemin har blivit en ursäkt till varför inte saker och ting fungerar. Och när det skulle behövas som mest, råder det stor brist på psykologer i Spanien. Enligt siffror från Världshälsoorganisationen, WHO, finns det 18 psykologer på 100.000 invånare i Europa. Spanien når inte ens upp till sex psykologer. Och i regionen Andalusien finns det knappt fyra psykologer per 100.000 invånare.

Att matas dagligen med siffror över smittade, virusvarianter och avstånd skapar isolering. Sambandet mellan pandemin och ökningen av självmord är tydlig. WHO betonar att känslan av isolering kan generera självmordsbeteende. Att uppleva katastrofer, våld, övergrepp samt förlust av nära och kära kan leda till självmordsbeteende. De säger vidare att det finns en koppling mellan självmord och depression.Det gäller att vi alla är uppmärksamma på vår omgivning och ser signaler. Den senaste europeiska hälsoundersökningen där Spanien ingår visar att pandemin har inverkat på människors mentala hälsa. Fler visar ett minskat intresse av att göra saker med andra och känna glädje. Fler har blivit apatiska sedan coronaviruset kom in i deras liv. Gnagande oro ger sömnsvårigheter och depression.

Hur siffrorna ser ut för 2021 vet vi ännu inte. Men studier visar att antalet som bär på självmordstankar kan vara mellan fem till tio procent av befolkningen.

Trots att självmorden ökar och har nått rekord har Spanien ingen förebyggande strategi. Det finns ingen samordning mellan regioner och vi kan inte heller se några informationskampanjer. Det handlar bara om kampanjer för vaccin, munskydd och avstånd.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255