Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spansk merittyngd sommelier i Sverige

Rubén är vinchef på PM&Vänner i Växjö som har en av Sveriges största och mest välsorterade vinkällare som rymmer cirka 5.400 olika viner.

Rubén är vinchef på PM&Vänner i Växjö som har en av Sveriges största och mest välsorterade vinkällare som rymmer cirka 5.400 olika viner.

Spansk merittyngd sommelier i Sverige

2022-01-04

Vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad. Det är en fascinerande resa som Rubén Sanz Ramiro från Aranda de Duero i Burgosprovinsen i regionen Castilla y León har gjort.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi möter Rubén en mörk och kylig decembereftermiddag på PM&Vänner i Växjö där han är vinchef och ansvarar för tusentals olika viner.

- Jag växte upp med vin inpå knuten, det var alltid närvarande. Vinodlingar är dominerande runt Aranda de Duero. Och så var det skörden på hösten. Intresset för vin växte fram helt naturligt. En kärlek som bara har blivit starkare, säger Rubén Sanz Ramiro.

Högplatå
Aranda de Duero ligger på La Meseta utmed E-5:an mellan Burgos och Madrid. La Meseta är den högplatå som ligger centralt i Spanien. Här råder inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar med snö från och till.
Maten är ”tung” och smakrik. Vinerna ska ”matcha” maten för att nå det fullbordade äktenskapet där mat och vin gifter sig.

Här rinner också floden Duero som i Portugal heter Doro och rinner ut i Atlanten vid Porto. Den kallas för ”vinfloden” på grund av alla vindistrikt som ligger utmed floden som Ribera del Duero, Valtiendas, Ruedo, Toro och Zamora.
Aranda de Duero ligger i ett av Spaniens främsta vindistrikt, Ribera del Duero, med kända producenter som Vega Sicilia Unico, Dominio de Pingus, Bodegas Alejandro Fernández, Viña Pedrosa, Protos och Emilio Moro, bara för att nämna några.

Med sådana producenter i närområdet så var förutsättningarna de bästa redan från början, kan man tycka.
- Det var kärleken till mammas mat som fångade mig först. Hon var en fantastisk kock. När jag blev äldre växte intresset för samspelet mellan mat och vin, berättar Rubén.

Det blev studier i Barcelona under flera år. Sedan Wine and Spirit Education Trust i London och jobb på The Fat Duck som har tre Michelinstjärnor. Det var steget in i den stora världen av gastronomi och därefter väntade New York när hans svenska flickvän fick en praktikplats i världsmetropolen.
Åtta år i New York kändes tillräckligt och de återvände hem till Europa. Numera är de gifta, har två barn på 3 och 7 år, och bor sedan åtta år tillbaka på landet utanför Växjö. Rubén är vinchef på PM&Vänner i Växjö som har en av Sveriges största och mest välsorterade vinkällare som rymmer cirka 5.400 olika viner.Resor
Som vinchef är det en hel del att hålla koll på. Det gör Rubén genom att besöka vingårdar varje månad. Det blir i genomsnitt en resa i månaden till olika vindistrikt för att träffa producenter, hålla sig uppdaterad, följa och se utvecklingen på nära håll och köpa in nya viner.

Det är inte vilket arbete som helst. Att bli vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad säger en hel del om den passion som driver Rubén och som har varit en del av hans vardag ända sedan uppväxten hemma i Aranda de Duero.

För Rubén är inte vin bara en måltidsdryck. Det är kultur. Det är människans historia.
- Det var ett centralt element som fanns med på nära håll under min uppväxt. Och så fortsätter det att vara.
 

Vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad. Rubén Sanz Ramiro från Aranda de Duero

Vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad. Rubén Sanz Ramiro från Aranda de Duero

”Spanien befinner sig i det mest spännande ögonblicket någonsin”

”Spanien befinner sig i det mest spännande ögonblicket någonsin”

Som vinchef är det en hel del att hålla koll på.

Som vinchef är det en hel del att hålla koll på.


Vinjättar
Tillsammans med Frankrike och Italien står Spanien för nästan 80 procent av all vinproduktion i Europa. Ser vi globalt så har de tre jättarna nära hälften av produktionen.
Konkurrensen är knivskarp och det gäller att hänga med i utvecklingen.

Var befinner sig spanska viner idag?
- Spanien befinner sig i det mest spännande ögonblicket någonsin. Det händer så mycket inom Spaniens vinnäring och utvecklingen fortsätter. Det är en ny generation med ny teknik och nya idéer. Vinerna har blivit bättre och mer moderna. Antalet producenter växer och exponeringen mot den internationella marknaden ökar.

Det som Rubén framför allt poängterar är att gamla vinodlingar tas i bruk och druvsorter som varit bortglömda gör comeback. Allt förfinas, blir bättre och kvaliteten höjs.
Även på Costa del Sol, i Axarquía öster om Málaga, sker återuppodling av gamla vinodlingar och gamla vinstockar tas om hand. Det sker även nyplantering av druvor utifrån.
- Druvor som vi känner igen från Frankrike som Cabernet Sauvignon och Chardonnay har planterats i Spanien de senaste 20-30 åren. Det är ett mycket spännande ögonblick med nya impulser.Nya distrikt
Att utvecklingen tagit fart rejält i Spaniens vinproduktion märks också hos svenska konsumenter. Med 1960- och 1970-talets charterresor till Spanien lärde sig svenskarna dricka Riojaviner. På 90-talet hade Spanien runt 30 procent av marknaden när svenskar valde vin och La Rioja toppade försäljningslistorna år efter år på Systembolaget.
Efter en nedgång har nu intresset för spanska viner tagit fart igen. Ett breddat utbud och en växande vinturism har gjort att svensken fått upp ögonen för nya distrikt och producenter.
- Priorat är mycket populärt bland svenskar. Intresset för Ribera del Duero ökar och La Rioja har kommit tillbaka starkt. Svensken har även upptäckt vin från Galicien, Ribeira Sacra och El Bierzo.

Världens bästa vin
Ändå är det kanske i södra Spanien som vi hittar världens bästa vin enligt många experter.
- Jerez är en fantastisk plats med sin gastronomi och sherry är fantastiska viner. Intresset växer i Sverige för varje år, berättar Rubén som i höstas besökte Bodegas Barbadillo i Sanlúcar de Barrameda med anledning av producentens 200-årsjubileum.
Det kan tilläggas att Munskänkarna har utsett Jerez de la Frontera till Årets vinort 2022 vilket faller sig helt naturligt med tanke på det växande intresset. Senast Munskänkarna hade en spansk destination som Årets vinort var 2016 med Priorat. Nog ser vi ett mönster.

Läs mer: Rubéns vintips till Svenska Magasinets läsare
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255