Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: 2021 – vilket år!

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: 2021 – vilket år!

2021-12-10

Jag läste häromdagen att årets ord är ”Vaccin”. Det verkar ganska självklart då det är vaccinet som möjliggjort att samhällen kunnat öppna upp och att resor kan företas på ett något mer normalt vis under sommaren och hösten 2021.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


I skrivande stund (1/12) har den nya COVID varianten omicron precis upptäckts, resor från södra Afrika har ställts in och börsen har fallit, eftersom ingen vet om vaccinen är effektiva mot den nya varianten.

Året 2021 har givetvis präglats av ovisshet, men inte samma ovisshet som 2020 då vi var oroliga för att världen, som vi känner den, skulle kollapsa. 2021 års ovisshet verkar istället ha handlat mer om när – och hur fort – allt ska ta fart igen!

På Costa del Sol har vi sedan början av hösten haft fulla hus med alla pensionärer från norra Europa som inte kunnat resa till sina semesterbostäder under den tidigare delen av pandemin.

Jag trodde faktiskt att vi skulle få in en uppsjö av bostäder till försäljning då denna grupp kom tillbaka. Anledningen var att eftersom de inte kunnat nyttja sina bostäder under så lång tid kanske de tyckte att det var dags att avyttra. Givetvis har det hänt i vissa fall, men överlag känns det istället som att många har valt att spendera mer tid här än tidigare, nu när de till slut kan. De som tidigare år kom i några veckor har stannat i flera månader. Och många yngre utnyttjar möjligheten att jobba på distans från Costa del Sol. Så för tillfället säljs mer än vad som kommer in till försäljning, och det driver upp priserna.

På StartGroup har vi haft ett nytt rekordår i försäljningar, både i våra nyproduktioner och återförsäljningsobjekt. Vi säljer objekt på löpande band, till och med innan de hinner ut på marknaden! Detta tack vare en lång lista på köpare som väntar på rätt objekt. Det hör inte till det vanliga på Costa del Sol.

När jag talar med kollegor så säger de detsamma och den officiella statistiken visar höga försäljningssiffror.

Augusti, som normalt sett är den sämsta försäljningsmånaden, bjöd på fantastiska siffror. Hela 49.884 bostäder såldes i Spanien i augusti vilket är 58% fler än i augusti 2020. I september såldes hela 53 410 bostäder vilket tangerar de historiska rekordet från april 2008 då siffran var 54 800.

Spanien ses som ett ganska säkert resmål och, framför allt, attraktivt för de som vill ha ett andra hem och kanske jobba på distans härifrån istället för att vara instängda i norra Europas kalla vinter.

Jag misstänker att många fruktar nya lockdowns i Europa och då hellre sitter ”instängda” på en terrass i solen än i en lägenhet i London, Frankfurt eller Örkelljunga.

En annan positiv nyhet är också att ITP skatten, som man betalar när man köper bostad, nu definitivt har sänkts från en skala på 8-10% till 7% för alla bostadsköp oavsett pris i Andalusien. Tidigare var det en tillfällig sänkning gällande fram till årets slut, men som nu blivit permanent.

Vad vi kan säga så långt, med bara 30 dagar kvar av 2021, är att det varit ett fartfyllt år! Många frågor från kunder om hur det är, hur det går och hur framtiden blir. Svårt att svara på det!

Men en sak som är säker är att lusten att vara i Spanien är lika stor som alltid! Pandemin har dock gjort att fler gjort slag i saken än vanligt.

Välkomna!
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255