Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Hur hittar jag mitt flow?

Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Hur hittar jag mitt flow?

2021-12-10

Väntar du också på att ditt flow skall dyka upp? Det där, då tid och rum försvinner, när du är helt uppslukad av din aktivitet. Vad är flow egentligen och kan jag påverka mitt flow själv.


Skicka till en vän

Av dipl. coach, fil kand spykologi Christina Ahlström
[email protected]


Flow är ett begrepp som innebär att man är fullkomligt fördjupad i en aktivitet. Man är så djupt engagerad i en uppgift att man glömmer att äta, dricka och man känner en djup tillfredsställelse i det man gör. Man är ett med allt som händer. Allt är enkelt – och saker och ting händer helt perfekt.

Det är inte möjligt för oss att hamna i flow när vi har tankarna på annat håll, eftersom vi då distraheras. Vi behöver lägga all energi och hela vårt fokus på det vi gör just nu. Det är intressant att skicklighetsnivån behöver ha rätt omfång, är det för enkelt fladdrar våra tankar gärna iväg på andra, för tillfället mer lättsamma saker och är det för svårt, så kan vi känna en gnagande oro, frustration och stress över att inte klara av att ro iland uppgiften.

Inom psykologin är flow ett medvetandetillstånd som inträffar när en individ blir helt uppslukad av en aktivitet och går bortom sin reflekterande självmedvetenhet samtidigt som den får en djup känsla av kontroll.

Vi har nog alla varit i det stadiet någon gång, frågan är hur vi hittar tillbaka dit?

Den optimala upplevelsens psykologi, så lyder underrubriken till boken Flow av den ungersk-amerikanske professorn Mihály Csíkszentmihályi i psykologi. Hans banbrytande forskning om lycka och kreativitet, ledde fram till begreppet Flow. I mitten av 70-talet var tidsandan att arbete skulle vara hårt och otrivsamt. Enligt honom är vi människor som mest lyckliga när vi är i flow. Jag har själv upplevt känslan många gånger, bland annat när jag planerar, skapar och renoverar mitt gamla hus eller när jag är mitt i mitt arbete som coach med att bistå en klient. Tiden flyger, jag är fullkomligt närvarande i uppgiften och efteråt känner jag mig väldigt levande och påfylld av energi.

Det finns två faktorer bland ett flertal som är angelägna för att uppnå detta stadium enligt Csíkszentmihályi, dessa är skicklighetsnivå och utmaningsnivå. Man behöver uppleva att man är ganska bra på uppgiften, samtidigt skall den vara relativt utmanande men inte omöjlig att lösa. Det gäller att hitta en avvägning. Man kan säga att man hamnar i “zonen” av optimalt skapande, det går av sig själv och ofta presterar man över sin förmåga. Se bilden här intill.Träna på för att komma i flow
Det kan ta lite tid att hitta sin egen optimala formel för flow. Börja med att sätta en tidsgräns. Förslagsvis arbete i 60-90 min, efter 25 min ta 5 min paus, alternativt avsätt ca 40 minuter och därefter en liten paus. Ha förberett allt runt dig, såsom avstängd telefon, allt material du behöver och vatten att dricka. Det handlar om att få hjärnan in på rätt spår, att den hakar i det du vill fokusera på, när det väl är igång går det ofta med automatik. Låt jobbet bara flöda på, när så väl skett, försök att släppa självkritiken och ditt ego. Kör du fast, prova att ställa frågor till hjärnan, Vad behövs för att jag skall klara av att avsluta uppgiften?

Som ett resultat får du bättre självförtroende, blir lyckligare och får en skön känsla av att ha slutfört en uppgift.

Själv kan jag plötsligt få inspiration till att kolla upp någonting som inte alls har med uppgiften att göra. Jag brukar då ge mig detta som en belöning efter passet. I början var det svårt att skjuta upp men idag fungerar det utmärkt och omedelbar behovstillfredsställelse är inte lika stark.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255