Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – gängkriminalitet

Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – gängkriminalitet

2021-12-10

Det finns de som menar att turismen och blonda svenska kvinnor fick Spanien att öppna upp under Francotiden. Nu talas det mer om hur gängkriminella från Sverige lever rövare på Solkusten.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla

Det har blivit ett samtalsämne inte bara i svenskkolonin. På min spanska lunchbar pratas det om de ”våldsamma svenskarna”. Är vikingarna som slogs och härjade tillbaka?

En äldre spansk herre och stammis på min lunchbar sa nyligen:
- Jag förstår inte. När jag var ung var det blonda svenska tjejer som alla pratade om. Det var livets glada dagar. Vi var unga och dansade loss. Nu pratas det om kriminella våldsamma svenskar som grips. Vad har hänt? Var har alla vackra flickor tagit vägen?

De har blivit äldre precis som du…, säger jag och skrattar medan samtalet fortsätter med min bordsgranne.

Ja, vad har hänt? Samma upptäckt gäller inte övriga nordiska invandrare till Solkusten. Våldsamma gäng från Danmark, Norge, Island eller Finland? Nej, det är ganska lugnt på det området jämfört med de över 100 personer med kopplingar till Sverige som spansk polis plockat in på Solkusten sedan 2018.

När Sveriges ambassadör i Spanien, Teppo Taurianen, besökte Málaga i samband med en utställning om Raoul Wallenberg på Caja Blanca, fick han frågor från en spansk journalist om den svenska gängkriminaliteten på Solkusten.

Det finns cirka 25.000 mantalsskrivna svenskar i Spanien. Vi uppskattar att 30 eller 40 procent av dessa finns på Costa del Sol, sa ambassadören. Nationalpolisen räknar med över 100 gripanden av svenska medborgare på Costa del Sol sedan 2018.

Ambassadören konstaterar att vi står inför ett globalt problem. Solkusten är en plats som även kriminella väljer, även svenskar. Hela samhället står inför en stor utmaning och det finns inga enkla lösningar.
Gängkriminaliteten kopplas samman med att utbildningsväsendet inte kunde ta hand om ett stort antal invandrare på kort tid. Det har bidraget till en havererad integration. Att få dessa integrerade i samhället är en stor utmaning, och det oroar, säger ambassadören i intervjun för Diario SUR.Nu är gängkriminalitet inte bara ett problem för Sverige. Det är ett globalt problem som också drabbar Spanien, även om många Spaniensvenskar inte ser det eller kanske vägrar att se det. Gräset är ju grönare här.

Har du hört namnen Dominican Don’t Play (DDP), Trinitarios, Forty Two, Ñetas, Latin King, Los Blood och Mara Salvatrucha? Det är ”las bandas latinas”, gängkriminella latinos som kontrollerar hela stadsdelar, kvarter, gator eller parker. Enligt beräkningar finns det cirka 88 latinogäng i Spanien.

Antalet gängmedlemmar ökar liksom ligorna. De senaste åren har nya ligor tillkommit med endast kvinnliga medlemmar som Latin Queens. Du skulle göra i byxan om du mötte några i en mörk gränd. Polisen står många gånger maktlösa.

Mest våldsamma är Mara Salvatrucha. De bär blått och vitt och är kraftigt tatuerade både i ansiktet och på kroppen. Bara så du vet. Deras slagord är: Kommando, våldta och kontroll. De har i huvudsak salvadoranskt och honduranskt ursprung.
De samarbetar med Barrio La 18 vars medlemmar har namnet intatuerat på huvudet, halsen eller på könsdelarna.

Det är knappast fredagsmys när DDP bjuder in. Colombianer och ecuadorianer sprider skräck omkring sig. Klädda i svart med svart keps. De bär vanligtvis pärlhalsband. Längden och antalet färger beror på medlemmens ställning i gänget.
Alla gängkriminella i Spanien har sin klädsel, tatueringar, färger, slagord och struktur beroende på liga.

En nyligen publicerad undersökning (Observatorio de Bandas Latinas en la Comunidad de Madrid) på uppdrag av den kristna hjälporganisationen Centro de Ayuda Cristiano visar att majoriteten av gängmedlemmarna kommer från trasiga familjer.

En frånvarande pappa och en arbetande mamma som återvänder hem sent på dagen. Gängen fungerar som ”familj” som bjuder på lyx och tillgivenhet som saknas i hemmet. Fester, gruppsex, alkohol, marijuana och kokain erbjuds i överflöd.

Gängen tjänar uppskattningsvis 9,6 miljoner euro om året på medlemsavgifter. 2.500 minderåriga enbart i Madridområdet betalar medlemsavgift för att få tillhöra gängen. 500 av dem är barn mellan 11 och 13 år. 1.200 är mellan 14 och 18 år.

Är du mellan 11 till 13 år betalar du fem euro i veckopeng till gänget. Är du mellan 14 till 18 år höjs avgiften till 20 euro. Från 19 år kostar medlemskapet 50 euro i veckan. Pengarna kommer i regel från stölder, rån och drogförsäljning eller att de stjäl från sin familj.

Tänker du lämna något av gängen så kostar det. Ñeta kräver 3.000 euro och Trinitario utdelar 40 slag på varje axel för den som vill lämna gruppen.

Sverige och Spanien. Då har vi inte berört Mexiko eller andra länder i Sydamerika. Eller andra världsdelar med ett globalt växande problem.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255