Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Leva och bo i Spanien: Bakgrunden till inbördeskriget i Spanien 1936

Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Bakgrunden till inbördeskriget i Spanien 1936

2021-12-09

Vad var den politiska anledningen till det spanska inbördeskriget som sedan ledde till Francos maktövertagande 1936 och hans nästan 40 år vid makten. I detta första avsnitt ger jag bakgrunden och förberedelserna för statskuppen som var anledningen till det hemska kriget. I nästa artikel behandlar jag inbördeskriget och Francos diktatur fram till hans död 1975.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström

Vi startar 1936 där Spanien hade två år av socialiststyre, följda av två år med borgerlig regering och där det till slut blev nödvändigt med nyval. Den 16 februari 1936 förlorade högerpartiet, med José Calvo Sotelo i spetsen, sin regeringsmakt.

Valets vinnare var folkfrontspartiet Nationella fronten och den nya regeringens maktövertagande innebar en chock för de konservativa i Spanien. Precis som 1934, då vänsterpartierna hade försökt göra uppror när högern segrade, gjorde nu högergrupperna revolt. Man gjorde allt för att förhindra ett socialist/kommunistiskt maktövertagande, man försökte till och med få valet ogiltigförklarat med hänvisning till valfusk. General Franco erbjöd militär hjälp om den tillfälliga premiärministern skulle utropa inbördeskrig istället för att överlämna makten. Men den politiska högerledningen avvisade hans förslag.

Vänsterkoalitionen visade sig helt ur stånd att upprätthålla allmän ordning efter valsegern. Falangistpartiet, grundat efter fascistiskt mönster 1933 av diktatorn Primo de Riveras son Juan Antonio, hade inte fått ett enda mandat i valen men fick nu en stark tillströmning av anhängare.

Generalerna planerar en statskupp
Under våren 1936 dog 200 personer i gatustrider i Madrid och Barcelona mellan högeroch vänsteranhängare. I det tysta började generalerna planera en statskupp. Den nye premiärministern Azaña såg till att de generaler som inte var att lita på flyttades till underordnade poster. Detta drabbade bland annat Franco som efter valet förflyttades till Kanarieöarna. Mordet på högerpolitikern och förre finansministern Calvo Sotelo den 13 juli 1936, som begicks av en grupp icke tjänstgörande poliser, utlöste en sedan flera månader planerad militär resning. Politiker och militärer från extremistorganisationen Falangen på den politiska högerkanten träffades på ett hemligt möte i Madrid i mars 1936 och kom överens om att stödja en militär resning om denna blev nödvändig. 

José Sanjurjo och Emilio Mola tar kommandot
Ledare för den militära resningen var generalerna José Sanjurjo och Emilio Mola. Enligt Mola skulle det bara behövas cirka två veckor för att få total kontroll över landet. Detta skulle senare visa sig vara en alldeles felaktig kalkyl. Sanjurjo, som fanns i Portugal i exil efter sitt misslyckade kuppförsök 1932, blev befälhavare på fastlandet. Mola skötte alla förberedelser och planering av revolutionen och slutligen ansvarade Franco för upproret bland trupperna i Marocko. Franco var dock stationerad på Kanarieöarna och det skulle bli hans handgångne man, överste Juan Yague, som först tog befälet i Nordafrika i väntan på Francos ankomst. Så var planerna upplagda.

Franco ger sitt stöd för militärkuppen
General Franco var en mycket högt respekterad person och före detta överbefälhavare under den tidigare borgerliga regeringen och när han först blev tillfrågad kunde han inte bestämma sig. Han var osäker in i det sista om en militärkupp skulle lyckas. Franco som var chef för främlingslegionen i Marocko var mannen som Mola och Sanjurjo absolut måste ha på sin sida. Kuppmakarna hade en del tur också. General Mola blev under försommaren 1936 av regeringen förflyttad till en hög post i Pamplona i norra Spanien och från denna strategiska position började han på allvar planera för kuppen. Den 15 juli gav Franco sitt definitiva besked till general Mola. Han stödde helt och fullt en militär resning.

SVEN F. KÄLLSTRÖM har bott över 30 år i Spanien. Han har tidigare skrivit fem böcker om Spanien, bl a Drömmen om Spanien. Under de senaste 10 åren har han drivit mäklarföretaget Alamo Costa del Sol Real Estate med kontor på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. Där kan du också köpa boken DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN direkt från författaren och läsa mer om den spännande spanska historien. 
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255